FOTO: Excursie educativă la Budapesta pentru un grup de elevi luduşeni Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 308 Vizualizări

FOTO: Excursie educativă la Budapesta pentru un grup de elevi luduşeni

Profesorul Antoniu-Ioan Berar alături de soția sa Marcela, și ea profesoară de geografie, el la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș, ea la Școala Gimnazială nr. 1 Luduș, sunt cunoscuți pentru profesionalismul lor, fiind apreciați atât de elevii lor, cât și de părinți.

În anul 2015, cei doi au tipărit lucrarea „Luduș – Plantele din orizontul local și importanța lor. Sinteze pentru elevi”, iar în anul 2018 a văzut lumina tiparului „Premise fizico-geografice în dezvoltarea orașului Luduș”, ambele volume fiind tipărite în foarte bune condiții grafice la Editura MEGA din Cluj-Napoca. Pe lângă aceste două lucrări în bibliografia prof. Antoniu-Ioan Berar se înscrie și colaborarea substanțială la Monografia orașului Luduș apărută în anul 2008 și la cea care este în curs de apariție.

De la teorie la practică

La aparițiile editoriale și munca de cercetare care se va finaliza cu un doctorat, Antoniu-Ioan Berar este și un adept al mișcării fizice efectuând raiduri mai lungi cu autoturismul sau mai scurte cu bicicleta. Probabil în cursul unei asemenea deplasări s-a gândit la materializarea unui proiect potrivit pentru elevii clasei a VII-a B al căror diriginte este. De la gând la faptă s-au scurs doar 3-4 luni, timp în care toate amănuntele unei excursii memorabile să fie încheiate. Cu un substanțial sprijin din partea părinților, elevii care s-au înscris în excursia programată pentru trei zile la Budapesta și-au verificat cărțile de identitate sau pașapoartele, cei care le aveau, ori și-au făcut procuri notariale, cei care nu aveau vârsta de 14 ani.

Deplasarea s-a făcut cu un microbuz confortabil închiriat de la firma Happy Serv Luduș, firmă cu care Antoniu-Ioan Berar a colaborat încă din anul 2001, de la înființare și care nu l-a dezamăgit niciodată.

În prima din cele trei zile, traseul i-a dus la Arad, acolo unde s-au cazat la o pensiune. Pe parcurs, elevii au vizitat Muzeul Memorial Aurel Vlaicu de lângă Geoagiu, apoi stațiunea Geoagiu Băi cu termele romane și cascada Clocota. De la Deva s-au abătut până la Brad unde au vizitat Muzeul Aurului, după care și-au continuat drumul spre Arad.

Ziua a doua, Budapesta

În dimineața zilei de 14 aprilie a urmat momentul important al trecerii graniței. Pentru unii dintre elevi, momentul a fost deosebit, emoționant, fiind la prima ieșire din țară. Formalitățile vamale au durat foarte puțin la Nădlac, doar 10-15 minute, timp în care vameșii au fost ocupați cu citirea procurilor. La întoarcere procedura a fost și mai simplă, s-au verificat doar pașapoartele,în mai puțin de cinci minute.

Fiind foarte aproape de Budapesta, circa 200 de kilometri parcurși pe autostradă, în scurt timp elevii din Luduș au ajuns la Budapesta, un oraș foarte frumos cu nenumărate obiective turistice. „Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Budapesta este Cetatea Buda, excelent pusă în valoare. Am vizitat toate clădirile din Cetate, inclusiv clădirea Președenției, Muzeul de Artă, am admirat panorama orașului de la înălțimea Bastionuluil Pescarilor, după care ne-am deplasat spre zona comercială unde ne-am refăcut forțele la un local”, spune Antoniu -Ioan Berar.

În continuare, elevii au vizitat Gara de Vest, o construcție datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea cu elemente de structură pe care era scrisă firma Eiffel din Paris, probabil cea care a construit și celebrul turn din capitala Franței. A urmat o plimbare de-a lungul Dunării, au admirat clădirea Parlamentului, Memorialul victimelor comunismului din octombrie 1956, Podul cu lanțuri. Elevii au fost impresionați de Memorialul dedicat holocaustului când evreii au fost deportați în lagărele de exterminare în anii 1944-1945. „Imaginea șirului de încălțăminte turnată în metal ne-a făcut să ne gândim la suferințele prin care au trecut oamenii, evenimente  care nu vrem să se mai repete vreodată”, spune prof. Berar care regretă că din cauza timpului care a trecut foarte repede nu au reușit să facă o croazieră pe Dunăre. Dar, poate altă dată.

O excursie cu „va urma”

Pe drumul de întoarcere spre România a urmat și o lecție de geografie în care formele de relief ale Ungariei, Câmpia Panoniei se derulau în mersul microbuzului, caracterul istoric și turistic al excursiei fiind completat în mod fericit cu cel geografic. Cazarea pentru a doua noapte a fost asigurată la pensiunea cunoscută din Arad, acolo unde elevii au constatat că de la Arad se ajunge mai greu acasă decât la Budapesta. „Important este că elevii, unii dintre ei pentru prima oară ieșiți din țară au avut ocazia să admire un oraș foarte frumos, o capitală europeană, au trăit experiențe noi”, spune prof. Berar. Succesul acestei excursii îl determină pe profesorul ludușean să repete aceste ieșiri de 2-3 zile, atât în țară, cât și în țările vecine, Bulgaria, Serbia și chiar Ungaria care are încă și alte zone frumoase. Desigur, această primă excursie în străinătate organizată de un profesor de la un Gimnaziu din Luduș este memorabilă pentru participanți și văzând beneficiile aduse dezvoltării elevilor , trebuie repetată.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE