La Luduș, micii pescari au fost la înălțime Ludus
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 368 Vizualizări

La Luduș, micii pescari au fost la înălțime

Orașul Luduș este unul dintre puținele așezări din zonă care beneficiază de un cadru natural deosebit de atrăgător pentru pescarii de toate vârstele.

Mai întâi, cursul râului Mureș oferă ape adânci, locuri umbroase și liniștite pe o lungime apreciabilă spre bucuria pescarilor din ce în ce mai numeroși. Și, dacă aceștia nu ar fi mulțumiți de apele în continua lor curgere, în apropiere găsesc și un luciu de apă stătătoare cu o lungime de 2 kilometri și o lățime de 50 de metri. Ambele maluri ale fostului braț al Mureșului sunt acoperite cu o vegetație abundentă, iar copacii seculari își oglindesc coroanele bogate într-o apă de culoarea smaraldului. Pentru o clipă îți poți imagina un colț idilic din delta noastră danubiană. Lipsesc totuși pescărușii, pelicanii și… țânțarii. Chiar dacă numele locului nu sună prea bine, „Brațul mort al Mureșului”, ludușenii știu că acel luciu de apă a apărut după îndiguirile făcute în anii 70 după marile inundații.

Un concurs reușit

Acest „Braț” a fost ales de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mureș și de Primăria orașului Luduș pentru organizarea unui concurs de pescuit staționar destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani.

Pregătirile cu amenajarea locului au fost intense, Liviu Popa și oamenii de la Primărie, ing. Ioan Tet și Gherman Șandor cu pescari membri ai AJVPS Mureș au încheiat cu bine tot ce și-au propus, mai puțin au rezolvat problema cu… vremea. O ploaie de vară a deranjat puțin atmosfera festivă de la momentul premierii, dar pescarii, chiar dacă sunt începători ar trebui să se obișnuiască nu numai cu apa în care speră să găsească peștișorul de aur, dar și cu apa care cade din înalturi.

La fața locului au fost prezente 100 de persoane printre care mămici, tătici, spectatori, comentatori, arbitri, organizatori și… 35 de copii care au primit din partea organizatorilor câte un băț de pescuit și momeală pentru pești.

După epuizarea timpului de concurs, toți concurenții au prins, unii mai mulți, alții mai puțin, dar cei mai buni au fost: Mihai Stroe, locul I, Dragoș Nicoară (locul II), Gherman Paul și Lorinczi Norbert (ambii locul III). Cel mai tânăr concurent a fost declarată Bianca Crețu (4 ani). Toți aceștia au primit cupe, medalii și diplome, iar ceilalți au primit câte o diplomă de participare.

Menționăm că organizatorii au oferit participanților pe tot parcursul concursului gustări, suc, sandvișuri, cafea, apă, iar după festivitatea de premiere efectuată de primarul Cristian Moldovan și ing. Ioan Tet, șeful pescarilor din Luduș, ceaunul cu mâncare de fasole pregătită de Ștefan Dorel Negru (Bușu) a avut un mare succes, la fel ca și porumbul fiert. După acest concurs, copiii au fost încântați, părinții s-au bucurat pentru că odoarele lor au lăsat acasă telefoanele, tabletele și televizoarele și au stat câteva ore în mijlocul naturii.

Susţinere din partea Primăriei

După acest concurs, primarul Cristian Moldovan a promis că aceasta nu va fi o acțiune singulară.

„Împreună cu domnii de la AJVPS Mureș, Gherman Șandor și ing. Ioan Tet vom programa un nou concurs. Poate de 1 septembrie, dată la care vrem să inaugurăm noua bază sportivă a orașului. Până atunci continuăm să amenajăm în totalitate drumul de acces, toaletăm copacii și vegetația. Vom amenaja locurile de pescuit doar pe latura exterioară a luciului de apă. Pe exterior, pe partea de către oraș, va fi interzis pescuitul și nu o să intervenim cu nimic asupra vegetației existente. Lucrăm acum și la partea birocratică, locul este în patrimoniul orașului, dar pentru a accesa fonduri în viitor, avem nevoie și de înscrierea în Cartea Funciară”, a declarat primarul oraşului Luduş.

Amatorii de pescuit așteaptă cu interes organizarea unui nou concurs și, de ce nu, cât mai multe dotări la noua bază sportivă a orașului. Și, pe lângă activitatea de pescuit sportiv, poate va fi delimitată o porțiune pentru canotaj recreativ și de întreținere.

Ioan A. BORGOVAN

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE