„Nebunie tropicală“, un spectacol de referință, în regia lui Grzegorz Jarzyna, va fi proiectat la Teatrul Național Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 250 Vizualizări

„Nebunie tropicală“, un spectacol de referință, în regia lui Grzegorz Jarzyna, va fi proiectat la Teatrul Național

Un spectacol-reper, punct de cotitură în teatrul polonez din 1997. O adaptare lejeră după două piese: Dl. Price sau Nebunie tropicală şi Noua eliberare de Stanisław Ignacy Witkiewicz (aka Witkacy) – dramaturg polonez avangardist interbelic. Jarzyna a transformat piesele lui Witkacy într-un ritual resimţit de protagonişti – comercianţi europeni de cauciuc în Asia tropicală – ca o transă. Unicitatea Nebuniei tropicale a rezultat dintr-o combinaţie de elemente: ciocnirea civilizaţională dintre Vest şi Asia, noul limbaj teatral ce făcea trimitere la estetica video-clip-ului şi a filmelor brutale, în stilul lui Tarantino şi, finalmente, energia unei trupe tinere de actori.

Pentru prima dată după perioada comunistă, teatrul forma o comunitate cu publicul său, care reacţiona la fel de viu ca la un concert rock. Nebunie tropicală a deschis un nou capitol în istoria Teatrului Rozmaitości.

La un an după premiera acestui spectacol, Grzegorz Jarzyna a fost numit director artistic. Sub direcţia sa, Teatr Rozmaitości a devenit cartierul general al tinerilor artişti ce aduc pe scenă noi subiecte şi un nou limbaj artistic. Când reprezentaţiile au încetat în 2005, teatrul lui Jarzyna (numit de acum TR Warszawa) devenise deja unul dintre teatrele poloneze cele mai cunoscute în lume.

Proiecţia va avea loc joi, 29 august, ora 19.30, la Sala Mică a Teatrului Național din Târgu Mureș, și va fi urmată de un scurt Q&A cu Grzegorz Jarzyna. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului Un Nume.

TR Warszawa, 1997

Regizor: Grzegorz Jarzyna

Distribuţia:

Magdalena Kuta
Maria Maj
Magdalena Mirek
Maja Ostaszewska
Grażyna Wolszczak
Jolanta Łagodzińska
Waldemar Obłoza
Janusz Łagodziński
Marek Kalita
Mariusz Saniternik
Wojciech Kalarus
Cezary Kosiński
Lech Łotocki
Rafał Maćkowiak
Adam Nawojczyk
Adam Marszalik
Mirosław Zbrojewicz

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE