”Notre-Dame” de Aurel Popp, la Muzeul de Artă Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 801 Vizualizări

”Notre-Dame” de Aurel Popp, la Muzeul de Artă

Reprezentanții Muzeului Județean Mureș – Muzeul de Artă au organizat o prezentare a celei mai noi achiziții de artă din 2019, în data de 6 februarie.

Lucrarea care a fost vedeta prezentării îi aparține artistului Aurel Popp (1879 – 1960) cu titlul ”Notre-Dame”. Pictura se alătură ultimelor achiziții de artă aparținând autorilor Szervátiusz Jenő, Pericle Capidan, Balla Béla, Gy. Szabó Béla, Csikós Antónia, Kusztos Endre.

Alături de gazdele evimentului, Soós Zoltán – manager și Cora Fodor – istoric de artă au participat și Dumitru Păcuraru – scriitor, jurnalist, director ”Poesis Internațional” și ”Informația Zilei”; Maria Adriana Zaharia – istoric, jurnalist, redactor-șef ”Informația de Duminică”, doctorand al Facultății de Istorie și Filozofie, Universitatea ”Babeș-Bolyai” – Cluj-Napoca și Oana Mirabela Păcurar – artist vizual, curator și designer.

”Este importantă apariția acestei lucrări și este foarte important faptul că am reușit să achiziționăm, prin sprijinul Consiliului Județean Mureș fiind o lucrare de seamă a pictorului Aurel Popp care este una dintre personalitățile marcante a picturii transilvane, din prima jumătate a secolului XX”, a precizat managerul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán.

Volume dedicate artistului

Invitații sunt autorii celor două albume dedicate lui Aurel Popp care au fost prezentate, deopotrivă, la eveniment: ”Aurel Popp – Între două culturi” și ”În atelierul lui Aurel Popp”, albume documentate în urma cercetării arhivei artistului.

Cei trei autori au fost implicați, de asemenea, și în organizarea Expoziției permanente Aurel Popp din cadrul Muzeului de Artă Satu Mare.

”Notre-Dame” capodopera lui Aurel Popp

”Lucrarea este spectacoloasă prin cromatică dar și prin dimensiunea ei, care este o caracteristică la Aurel Popp”, a subliniat istoricul de artă Cora Fodor.

Pictura este dintr-o etapă de creație timpurie, realizată de Aurel Popp în anul 1912, la început de carieră, în perioada studiilor făcute la Paris. Din această perioadă sunt puține lucrări și foarte puține capodopere, ”Notre-Dame” fiind una dintre puținele identificate care, dintr-o colecție din Budapesta, a ajuns la Târgu-Mureș.

În cadrul evenimentului a fost prezentat și caietul de schițe al artistului din perioada pariziană, corespondența dintre Aurel Popp și Aurel Ciupe (1900 – 1988) – custodele Galeriei de artă din Târgu-Mureș în perioada 1932 – 1940 și alte documente ale creației artisului.

Lucrarea ”Notre-Dame” poate fi văzută până în data de 19 aprilie, fiind inclusă în expoziția temporară ”Pictura transilvăneană interbelică”. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00 – 16.00.

Biografia pictorului

Aurel Popp a fost un pictor, sculptor și grafician român. Acesta se naște în anul 1879 în comuna Căuaș (actualmente județul Satu Mare) într-o familie de preoți români uniți (greco-catolici). În anul 1903 a fost trimis în Italia cu o bursă de studiu. După obținerea diplomei de profesor de desen se întoarce la Satu Mare unde își petrece vacanța desenând și pictând . În 1904 îndeplinește stagiul militar la Viena, viziteză muzeele și frecventează cursurile Academiei de belle Arte. În perioada 1908 – 1090 Aurel Popp organizează la Satu Mare un curs de artă plastică pentru copii talentați.

Acesta primește, de la Ministeru Cultelor, o bursă de studii la Paris unde, în perioada 1911 – 1913 se înscrie la Academia Julian pentru a studia pictura. În paralel, urmează cursurile de sculptură ale lui Paul Landovski, sculptor francez de origine poloneză. În anul 1913 revine în țară și organizează o expoziție personală la Satu Mare cu lucrările realizate în străinătate. În anul 1922 este vizitat la Satu Mare de Nicolae Tonitza. Relația lor se transformă într-o strânsă prietenie, documentată de o corespondență întinsă pe mai mulți ani. Tot la Satu Mare, în perioada 1923 – 1927 conduce atelierul de orțelanuri și olărie DAC, întreprindere care ulterior va falimenta (se păstrează însă o serie întreagă de prototipuri). În această perioadă realizează lucrările sale de mari dimensiuni cu tematică socială și antimilitaristă. În anul 1935 realizează ”Monumentul eroilor de la Lipova”, dezvelit în anul următor. În 1958 i se conferă titlul de Artist emerit dar nu se duce să-și ridice personal titlul. Aurel Popp încetează din viață la 8 august 1960, cu puțin înainte de a împlini 81 de ani.

Andreea GONDOR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE