Crescătorii de bovine și taurine, îndemnați să se asocieze Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3485 Vizualizări

Crescătorii de bovine și taurine, îndemnați să se asocieze

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Taurine (ACBT) din judeţul Mureş, Iacob Boca, consideră că singura soluţie a fermierilor români de a rămâne competitivi pe piaţă este asocierea şi angajarea de consultanţi profesionişti, aşa cum fac cei europeni, altfel vor rămâne ”tot amărâţi şi săraci”.
”Fermierii germani au o cooperativă a crescătorilor şi prin aceasta se dezvoltă în toate ţările din Europa, inclusiv la noi, lucrează uniţi şi investesc în cercetare genetică. Dovada este BVN Semtest Târgu-Mureş, care aparţine acestei cooperative. Primii care profită de cercetare suntem noi, fermierii, producţiile mai mari de lapte şi de carne nu pot fi obţinute doar prin progres genetic. Românii care sunt angajaţi la ei deja au o colaborare bună cu fermierii, vin şi ştiu ce să discute, ce să ofere, nu sunt pe posturi numai pentru a fi acolo. Deja discutăm cu profesionşti, iar astfel trebuie să învăţăm mult de la fermierii germani. Dacă nu ne vom asocia, vom fi tot amărâţi şi săraci, fiindcă germanii nu sunt gazde mari, însă fiind uniţi, evită stresul. Pentru că ei ştiu că cei care răspund şi sunt plătiţi în acest sens, le spun lucrurile pe care le au de făcut, atunci ei nu mai au niciun gând. Ei lucrează în linişte, noi ne frământăm, murim, fugim dintr-un loc în altul şi nu ştim încotro să o apucăm. E foarte important să ai consultanţă exact pe lege, aclimatizare, pe absolut orice”, a declarat, pentru Agerpres, Iacob Boca.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Taurine din judeţul Mureş susţine că fermierii germani primesc toate informaţiile de care au nevoie de la oamenii plătiţi în cadrul asociaţiilor şi, astfel, evită să îşi risipească energia în mai multe direcţii, concentrându-se doar pe producţie.
”Fermierii germani plătesc cotizaţii din care plătesc oameni, iar, în acelaşi timp, obţin producţii mari în toate fermele, se mândresc cu vaci recordiste, e bine să facem ce fac ei, fiindcă putem şi avem condiţii mai bune decât ei. La noi nu avem succes din cauza lipsei de unitate. Abia acum au mai început să se asocieze, avem o federaţie implicată până la nivelul Ministerului Agriculturii, la nivel de Comisie Europeană, la Bruxelles, sunt câteva persoane bune care ştiu să ne apere, fiindcă cei din Guvern vin şi pleacă, stau cu noi la masă, ne plâng de milă şi după ce pleacă, uită de noi. Dar avem nevoie de unitate ca să fim o forţă”, a conchis Iacob Boca.

(Dorina MATIȘ, www.agerpres.ro)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE