Cursuri online la UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1273 Vizualizări

Cursuri online la UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş

Studenții Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş au început luni, 30 martie 2020, cursurile online la toate programele de studii. Astfel, după vacanţa decalată impusă pentru limitarea riscului de răspândire a noului coronavirus (SARS-CoV-2), studenții s-au reîntors la cursuri, iar activitatea didactică se va desfăşura exclusiv online până la stabilizarea situației epidemiologice.

Specialiști ai Universității au lucrat timp de două săptămâni pentru a face operațională platforma de învățământ online a Universității care asigură instruirea necesară implementării acestui sistem de învățământ la toate programele de studii. Prorectorul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, care a coordonat acest proiect de implementare a sistemului E-learning, a precizat: „O problemă de forță majoră ne-a obligat să implementăm într-un timp foarte scurt sistemul de învățământ online. Astfel, am avut la dispoziție doar două săptămâni pentru a implementa această soluție online într-un mod eficient. Presiunea asupra echipei nu a fost deloc mică, este vorba până la urmă de a asigura servicii educaționale pentru 12.000 de studenți, de a asigura materiale didactice corespunzătoare unui număr de aproximativ 700 de cadre didactice, care se traduce în câteva mii de discipline. Fiecare disciplină reprezintă așa numita echipă sau team (termenul tehnic din Microsoft Office 3650). Pentru a putea realiza ceva eficient într-un timp atât de scurt, noi am ales această soluție de E-learning. Suntem conștienți de faptul că învățământul digital, online trebuie să fie un accesoriu al învățământului față în față, dar aceasta este situația în momentul de față și ne vom adapta acestei situații având sprijinul cadrelor didactice și al studenților.”

Activitatea didactică, împărțită în două module

Decanatele împreună cu toate cadrele didactice au lucrat în perioada vacanței studenţilor din luna martie pentru organizarea procesului de învățământ online și pentru realizarea și punerea la dispoziția studenților a resurselor educaționale necesare, în măsură să înlocuiască interacțiunea directă cadru didactic – student (cursuri în format electronic, inclusiv în format video, materiale demonstrative video și audio de prezentare a activităților practice, formate de CBL, PBL adaptate specificului fiecărei discipline, sesiuni de videochat și de tutoriat, formate de evaluare sumativă și formativă a studenților). Toate activitățile de tip cursuri, seminarii, stagii, lucrări practice vor fi suplinite prin activități online.

Prof. univ. dr. Călin Enăchescu a arătat că activitatea didactică care a mai rămas până la sfârșitul semestrului a fost împărțită în două module, ceea ce înseamnă că studenții vor studia o parte dintre discipline în primul modul, iar celelalte în cel de-al doilea.

„Am încercat să stabilim elementele tehnice și administrative necesare implementării învățământului online. Primul pas a fost necesitatea autentificării utilizatorilor. Acest lucru a presupus crearea de foarte multe conturi instituționale și Office 365 care au ca domeniu u2b.umfst.ro. Alt pas s-a referit la crearea unui orar care să permită desfășurarea activităților didactice în două module distincte. Au mai rămas în activitatea didactică 10 săptămâni, care au fost împărțite în două module, ceea ce înseamnă că o parte dintre discipline se vor preda în primul modul, iar celelalte discipline se vor preda în cel de-al doilea modul. Dacă vorbim despre orare, în momentul în care se va conecta la platforma de învățământ online, studentul va avea acces la propriul său orar, deci va ști cu exactitate când trebuie să se contacteze și la ce disciplină. Toate aceste lucruri necesită sprijin și răbdare din partea utilizatorilor: studenți și cadre didactice”, a explicat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Studenții se arată încântați de acest sistem de învățământ online și susțin, pe de-o parte, că simt mai apropiată relația student – cadru didactic, iar, pe de altă parte, pot pune întrebări direct.

Conform hotărârii Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș privind unele măsuri de limitare a riscului de răspândire a noului coronavirus (SARS-CoV-2) din data de 11 martie 2020, activitățile didactice se vor desfășura în regim online până la stabilizarea situației epidemiologice actuale. Studenții pot participa la aceste activități și din locul de reședință, dar vor avea obligația îndeplinirii tuturor cerințelor didactice. Ulterior reluării activității obișnuite de predare, platforma online și resursele existente pe aceasta platformă vor deveni instrumente suplimentare de educație.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE