21 de dosare penale şi amenzi de peste 1 milion de lei, aplicate de ANAR pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 307 Vizualizări

21 de dosare penale şi amenzi de peste 1 milion de lei, aplicate de ANAR pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale

Administraţia Naţională Apele Române arată, într-un comunicat remis presei în data de 3 septembrie, că în cadrul Programului „Balastiera 2020” – pe parcursul ultimelor două luni – s-au deschis 21 de dosare penale şi s-au aplicat amenzi în valoare de peste 1 milion de lei pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale a malurilor, a luncilor şi a teraselor cursurilor de apă, nereguli constatate în 7 judeţe (Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Neamţ, Argeş, Giurgiu şi Ilfov), unde au fost efectuate, până în acest moment, acţiunile de control.

„Menţionăm că aceste sancţiuni pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale sunt cele aplicate doar în cadrul Programului Balastiera 2020, pe parcursul anului, find deschise şi alte dosare penale şi aplicate sancţiuni pentru exploatarea balastierelor şi în cadrul altor acţiuni de inspecţie şi control.

Din totalul obiectivelor controlate până la această dată, la 35% dintre acestea s-au constatat încălcări ale legislaţiei în vigoare. Este vorba despre activităţi miniere de exploatare a nisipului şi a pietrişului desfăşurate fără acte de reglementare sau în afara perimetrelor de exploatare sau activităţi care nu respectau metodele de exploatare şi/sau alte abateri. În urma actelor de control, s-au dispus măsuri de remediere şi revenire la cerinţele impuse de legi, avize şi autorizaţii emise de către instituţiile competente implicate.

Sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, echipele mixte ale inspectorilor din cadrul Administraţiei Naţională „Apele Române” (şi cei ai Administraţiilor Bazinale de Apă), împreună cu cei ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale au desfăşurat acţiuni integrate de inspecţie şi de control, în perimetrele de exploatare a agregatelor minerale din peste 100 de locaţii şi/sau perimetre de exploatare a agregatelor minerale. Acţiunile au vizat activitatea de exploatare din albiile minore şi terasele râurilor Mureş, Timiş (cu afluent Bistra), Nera, lunca fluviului Dunărea cu afluent Topolniţa, Moldova, Cracău, Siret, Bistriţa, Neamţ (Ozana), râul Târgului, Râul Doamnei, Argeş, Ialomiţa şi cursul pârâului Pasărea.

La această oră, acţiunile de inspecţie şi de control continuă şi în alte judeţe. Ele se derulează în baza „Planului comun de măsuri BALASTIERA 2020 pentru prevenirea şi combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale” elaborat de către Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu participarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi a Gărzii Naţionale de Mediu.

Din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, participă 25 de inspectori de la 8 Administraţii Bazinale de Apă (Olt, Mureş. Banat, Someş-Tisa, Siret, Prut-Bârlad, Buzău-Ialomiţa, Jiu) care efectuează controale încrucişate (în alte bazine hidrografice decât cele din care provin), fiind asigurată, în acest fel, implementarea unor practici unitare şi transparente de control şi inspecţie. Ei acţionează în cadrul echipelor mixte de control pentru identificarea tuturor acelora care desfăşoară activităţi în domeniul exploatării agregatelor minerale, iar cei care încalcă legea sunt aspru sancţionaţi. Sunt efectuate filmări cu drona pentru identificarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale, astfel încât acestea să nu depăşească suprafaţa stabilită prin actele de reglementare din domeniul gospodării apelor. Inspectorii aplică la faţa locului măsuri urgente pentru remedierea situaţiei, care urmăresc, înainte de toate, revenirea la cerinţele prevăzute de legislaţia din domeniul gospodăririi apelor.

Încă de la începutul mandatului său, ERVIN MOLNAR, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), a solicitat corpului de inspectori ai ANAR demararea unui program intensiv de creştere a frecvenţei controalelor şi înăsprire a amenzilor aplicate tuturor celor care desfăşoară activităţi ce încalcă prevederile legale din domeniul gospodăririi apelor.

Precizăm faptul că resursele minerale reprezintă un bun public al statului, administrat de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), care nu pot fi extrase şi valorificate ulterior ca substanţe minerale utile decât în baza unor acte de reglementare (licenţe, permise) şi/sau a unor contracte de concesiune, acordate/semnate între operatorii economici de către ANRM, în condiţiile stabilite de către legislaţia în vigoare. Exploatarea resurselor minerale trebuie realizată totodată în baza unor documentaţii de avizare/autorizare, respectiv avize/autorizaţii, acorduri emise de către autorităţile competente ale statului (Administraţia Naţională „Apele Române”, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Arii Protejate).
Pe parcursul derulării acestor activităţi, vom reveni cu informaţii suplimentare.”

Compartiment Comunicare şi Relaţii cu Presa ANAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE