Restaurare și consolidare pentru un obiectiv sighișorean Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 553 Vizualizări

Restaurare și consolidare pentru un obiectiv sighișorean

Reprezentanții Primăriei municipiului Sighișoara au transmis vineri, 4 decembrie, faptul că la începutul anului 2014, s-a comandat întocmirea unei Documentanții de Avizare a Lucrărilor de Intervenție – DALI, privind întregul corp de clădiri care găzduiesc Biblioteca Municipală ,,Zaharia Boiu” și Casa de Cultură ,,Mihai Eminescu”, documentația fiind necesară pentru depunerea unui dosar în vederea reabilitării imobilelor prin finanțare din granturi norvegiene.

,,Însă, din cauza faptului că unul dintre corpurile construcției (cel al farmaciei) se afla în proprietate privată, dosarul a fost respins, deși acesta nu a fost nici studiat și nici propus spre finanțare. S-a făcut imediat o dezmembrare pe mai multe corpuri (opt), dar era deja prea târziu”, au transmis reprezentanții primăriei municipiului Sighișoara.

Cu toate acestea, s-a ivit o nouă oportunitate pentru acest proiect prin programul operațional regional 2014 – 2020, prioritatea de investiții  5.1 – conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, fiind nevoie de o actualizare a DALI, după cum urmează: noul dosar are în vedere doar Casa de Cultură; prin dezmembrare, o parte din spațile necesare funcționării și desfășurării activităților artistice au trebuit reproiectate, prin mutarea lor din clădirea care găzduiește biblioteca, în cea a Casei de Cultură; regăsirea unor relevee din anii 60, a permis reconfigurarea balcoanelor laterale ale săli, așa cum au fost acestea la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar reconfigurarea balcoanelor a determinat creșterea numărului de locuri de la 358 la 417, ceea ce a impus efectuarea unui studiu acustic și asigurarea unei rezerve de apă în cazul incendiilor. De asemenea, din cauza noilor norme în privința siguranței la foc, s-a impus un nou studiu privind accesele la balcoanele sălii de spectacole și asigurarea căilor de evacuare în caz de incendiu a sălii de spectacole în noua configurare, iar alte schimbări normative au impus analize de laborator suplimentare cu privire la rezistența materialelor și studii geotehnice suplimentare pentru stabilirea cauzelor care au produs fisuri pe fațada sălii de spectacole către curtea interioară, precum și umiditatea la nivelul fundațiilor în zona gangului de acces în hol, amplasat sub sala de spectacol. Un ultim lucru de făcut a fost reevaluarea stării de degradare, accelerată ca urmare a neînceperii lucrărilor de intervenție cuprinse în proiectul anterior.

Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenția a fost actualizată de arhitect prof. univ. dr. Sorin Minghiat, urmând ca proiectul să fie supus spre însușire Consiliului Local Sighișoara, iar după însușire, proiectul va fi depus spre finanțare până la data de 25 noiembrie 2016 în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, prioritate de investiții 5.1 – conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE