Home / Administratie / Românii din Târgu Mureș trimiși de primarul Soós Zoltán în ”colțul albastru” de Crăciun

Românii din Târgu Mureș trimiși de primarul Soós Zoltán în ”colțul albastru” de Crăciun

Distribuie

Afirmații controversate făcute de Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș cu ocazia unui interviu. Prezent sâmbătă, 23 ianuarie, la o emisiune live difuzată pe o pagină de Facebook intitulată Érted, Soós Zoltán a vorbit despre iluminatul festiv din ”Orașul Trandafirilor”. În acest context, primarul independent al municipiului Târgu Mureș a afirmat, referindu-se la criticile aduse de foarte mulți târgumureșeni la calitatea iluminatului festiv din acest sezon, că ”problema nu este faptul că românii au gusturi proaste”, respectiv că la următoarele Sărbători de Iarnă ”va trebui să luăm în calcul ca o parte a iluminatului sau un colț din centru să fie de altă natură, mai pe gustul românilor.”

La data de 26 octombrie 2020, Soós Zoltán citea de pe niște frumoase cartonașe (culmea ironiei)… de culoare albastră, la puțin timp după depunerea jurământului de primar al municipiului Târgu Mureș, un text din care spicuim următorul fragment: ”Orașul nu a ajuns pe mâna ungurilor, ci a târgumureșenilor. Am spus că voi fi primarul fiecărui târgumureșean. Aceasta nu a fost o promisiune de campanie, este o piatră de temelie a politicii mele”.

Soós Zoltán, în 23 ianuarie 2021: ”La anul va trebui să luăm în calcul ca o parte a iluminatului sau un colț din centru să fie de altă natură, mai pe gustul românilor”

Redăm, în rândurile de mai jos, afirmațiile făcute de primarul Soós Zoltán în cadrul respectivei emisiuni, cu precizarea că traducerea textului din limba maghiară în limba română a fost verificată din mai multe surse:

”Deși iluminatul din oraș a fost efectuat de către o echipă de studenți designeri de la Universitatea de Teatru am fost foarte criticați. Desigur, aici a fost o separare interesantă, comunitatea maghiară a fost mult mai mulțumită, iar comunitatea românească mai puțin. Întotdeauna ajung la concluzia că problema nu este faptul că românii au gusturi proaste, ci că au gusturi diferite. La anul va trebui să luăm în calcul ca o parte a iluminatului sau un colț din centru să fie de altă natură, mai pe gustul românilor. Este evident că există diferențe culturale, ceea ce nu este o problemă, asta ar trebui să fie particularitatea orașului. Trebuie să luăm în calcul și acest aspect. Și mie mi-a plăcut iluminatul, am zis că este simplu, nobil, elegant, transparent, nu supraîncărcat, umplut, chicios… Știm că la comunitatea românească îi place culoarea albastră, este o particularitate. La anul vom face un colț unde să fie și lumini albastre. Nu este nicio problemă să ne simțim acasă. Eu zic că asta să fie cea mai mare problemă… Este o învățătură de minte că trebuie să fim sensibili la problemele comunității. Ar fi foarte interesant dacă am ruga comunitatea rromă să facă ea o împodobire de Crăciun. Aș fi curios cum ar fi?”

Soós Zoltán, în 26 octombrie 2020: ”Am spus că voi fi primarul fiecărui târgumureșean. Aceasta nu a fost o promisiune de campanie, este o piatră de temelie a politicii mele”

În urmă cu trei luni, mai exact în data de 26 octombrie 2020, Soós Zoltán susținea primul discurs public în calitate de primar, prilej cu care s-a delimitat de ”politica de dezbinare și divizare” și a promis că va fi ”primarul fiecărui târgumureșean”, indiferent de etnia acestora.

”Au fost mulți care au vrut schimbarea, dar nu au îndrăznit să voteze cu un maghiar. Știu, mulți oameni s-au temut de ceea ce se va întâmpla dacă orașul ajunge să fie condus de un etnic maghiar. Aș vrea să spun două lucruri despre acest subiect. Unu: Orașul nu a ajuns pe mâna ungurilor, ci a târgumureșenilor. Am spus că voi fi primarul fiecărui târgumureșean. Aceasta nu a fost o promisiune de campanie, este o piatră de temelie a politicii mele. Doi: Întind mâna tuturor celor care, deși n-au votat cu mine din considerente etnice, au votat pentru schimbare. Suntem pe aceeași undă – cea care vrea schimbarea. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil să stau aici, astăzi, în fața dumneavoastră. Mulțumesc pentru încredere! Este posibil să vorbim astăzi despre acest lucru, deoarece cetățenii din Târgu Mureș au ales speranța în locul decăderii. Credința în schimbare a fost mai presus decât politica de dezbinare și divizare. Nu încape îndoială că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani trebuia oprit”, afirma Soós Zoltán în primul său discurs de primar al municipiului Târgu Mureș.

Cum se demite un primar prin referendum

Reacțiile nu au întârziat să apară pe rețelele de socializare, numeroși târgumureșeni manifestându-și nemulțumirea vis a vis de afirmațiile primarului, o parte dintre contestatari propunând chiar demiterea lui Soós Zoltán prin referendum.

În acest sens, reamintim celor care solicită demiterea prin referendum a primarului municipiului Târgu Mureș că procedura respectivă este reglementată de Articolul 162 din Codul Administrativ, după cum urmează:

(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la articolul 144 și 145, care se aplică în mod corespunzător.

(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

(3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătură olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.

(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului.

Totodată, Articolul 145 din Codul Administrativ prevede următoarele:

(1) Cheltuielile pentru organizarea referendumului local se suportă din bugetul unității administrativ-teritoriale.

(2) Referendumul local este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului, compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al consiliului local și al consiliului județean și un judecător de la judecătoria în a cărei rază teritorială se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Secretariatul comisiei este asigurat de instituția prefectului.

(3) Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Activitatea consiliului local încetează înainte de termen dacă s-au pronunțat în acest sens cel puțin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condițiile legii.

Ciprian Dobre, către primar: ”Din păcate, ne-ai dezamăgit pe noi, târgumureșenii”

Una din reacțiile care ne-a atras atenția a afost cea a lui Ciprian Dobre, fost președinte al Consiliului Județean Mureș și fost lider al PNL Mureș, care a scris marți, 26 ianuarie, următorul text pe pagina sa de Facebook:

”Zoli, domnule primar, de ce ne vrei în colțul nostru “albastru”? Nu-mi place când sunt trimis la colț. Din păcate, ne-ai dezamăgit pe noi, târgumureșenii. De ieri, de fapt, nu mai câștigi nimic în următorii trei ani și jumătate de mandat. De acum, ai început să pierzi. Pentru tine, Zoli, domnule primar, mai există o singură șansă: să-ți ceri scuze! Acum! Mie îmi place albastrul și da, recunosc, maghiarilor le place verdele. Și poate, unora, kitsch-ul. Dar acestea să fie, oare, valorile “nobile” care pot segrega Târgu Mureșul? Îți promitem că nu vom sta în colțul nostru “albastru”. PS: Vorbesc serios! Ne-ai jignit. Așteptăm să-ți ceri scuze! PPS: Oare ce ar spune domnul Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, despre afirmațiile tale nobil-europene? Apropos, cu cei de etnie rromă ce ai avut?”

Scuze din partea lui Soós Zoltán: ”Am avut o exprimare nefericită”

Tot în decursul zilei de marți, 26 ianuarie, primarul municipiului Târgu Mureș și-a cerut scuze pentru afirmațiile făcute, prin intermediul unui material video postat pe pagina sa de Facebook.

”Stimați târgumureșeni, am avut o exprimare nefericită în cadrul unui interviu care a suscitat o mulțime de comentarii în spațiul public. Îmi cer scuze și mă folosesc de acest prilej pentru a vă reasigura că respectul pentru multiculturalism și respectul pentru fiecare cetățean al Târgu Mureșului, indiferent de etnie, sunt valori de bază ale mele ca și simplu cetățean, dar și asumate ca primar. Noua viziune a noii administrații pe care o reprezint înseamnă și puterea de a ne recunoaște greșelile. Am promis că în Târgu Mureș nu vor mai fi cetățeni de rangul doi. Vă chem așadar alături de mine pentru a reconstrui împreună încrederea”, a transmis Soós Zoltán.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

4 comentarii

  1. ASA NE TREBE

    IN CE TARA MAI STA SCRIS PE ALTA LIMBA NUMELE ORASELOR
    AM AJUNS IN PROPRIA TARA SA INVATAM LIMBA LOR

  2. Bataie de joc ce a facut acest „domn” primar atat de craciun cu imposibilul,care numa jigneste ,mareamajoritate a postarilor dansului fiind in maghiara fara romana !!! Merita demis

  3. Primarul acesta nu a facut pana acuma nimica in orasul nostru.e de toata rusinea.ar face mai bine daca siar da demisia nu stie sa conduca un oras.nu are ce cauta ca primar.rusine ce face omul asta si cum bate joc de noi

  4. Rusine! Nu am stiut ca in tara noastra am ajuns noi romanii sa fim o „comunitate” pusă la colțul albastru, vedeți cum apar probleme între români și comunitatea maghiară dar peste 3 ani nu mai prinde el fotoliu de primar pt ca prin afirmațiile lui de șovin a avut de pierdut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.