Luduș: Eșalonare la plata obligațiilor fiscale restante Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 149 Vizualizări

Luduș: Eșalonare la plata obligațiilor fiscale restante

În Raportul de specialitate la proiectul de hotărâre privind procedura de acordare a eșalonării la plată pentru obligațiile fiscale restante datorate bugetului local de către persoanele fizice și juridice, întocmit de inspectorul Florina Țeculescu și avizat de șeful Biroului „Impozite și Taxe Locale” (IPL) din cadrul Primăriei orașului Luduș, Dennis Bordan este precizat că eșalonarea la plată este consecința dificultițăilor economice și sociale, iar procedura este conform prevederilor articolului 185 din Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală.

Având în vedere aceste prevederi, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a propus spre aprobare Consiliului Local procedura de acordare a eșalonării la plată pentru obligațiile fiscale restante datorate bugetului local de către persoanele fizice și juridice.

Obiectul eșalonării

În principal, eșalonarea la plată se acordă pentru obligațiile fiscale restante la bugetul local înscrise în certificatul de atestare fiscală. Dar, Dennis Bordan spune că „Eșalonarea nu se acordă pentru: obligațiile fiscale care au făcut obietul unei eșalonări acordate în temeiul prezentei proceduri, care și-a pierdut valabilitatea; obligațiile fiscale care au scadența și/sau termenul de plată după data eliberării certificatului de atestare fiscală; obligațiile fiscale care, la data eliberării certificatului de atestare fiscală intră sub incidența articolului 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în limita sumei de rambursat/de restituit/de plată de la buget; obligațiile fiscale stabilite prin administrative fiscale care, la data eliberării certificatului de atestare fiscală, sunt suspendate în condițiile articolului 14 sau articolului 15 din Legea nr. 554/2004, a contenciosului administrativ.

În ședința ordinară a Consiliului Local Luduș din 30 martie 2021, aleșii locali au aprobat și perioada de eșalonare după cum urmează: „În cazul persoanelor fizice: pentru obligații fiscale restante și majorări de întârziere aferente cuprinse între 500 de lei și mai mari de 20.000 de lei, perioada de eșalonare este cuprinsă între 1 și 5 ani. În cazul persoanelor juridice pentru obligații fiscale restante și majorări de întârziere aferente cuprinse între 5.000 de lei și mai mari de 70.000 de lei, perioada de eșalonare este cuprinsă între 1 și 5 ani.

În documentul anexat proiectului de hotărâre sunt prevăzute: Condițiile de acordare; Cererea de acordare; Eliberarea certificatului de atestare fiscală; Modul de soluționare a cererii; Garanții; Condiții de menținere a valabilității eșalonării la plată; Majorări de întârziere; Pierderea valabilității eșalonării la plată și consecințele pierderii acesteia; Suspendarea executării silite; Regimul special al obligațiilor fiscale de a căror plată depinde menținerea autorizației, acordului ori a altui act administrativ similar; Calcularea termenelor; Renunțarea la plată; Dispoziții finale.

În ședința ordinară a Legislativului local din 30 martie 2021, proiectul de hotărâre privind „Procedura de acordare a eșalonării la plată pentru obligațiile fiscale restante datorate bugetului local de către persoanele fizice și juridice” a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE