Home / Administratie / VIDEO: Bugetul Reghinului, votat în unanimitate

VIDEO: Bugetul Reghinului, votat în unanimitate

Distribuie

„Este cel mai curajos și mai îndrăzneț buget din ultimii ani, în cadrul căruia un mare accent s-a pus pe programele destinate regenerării și dezvoltării urbane durabile”- Márk Endre, primarul municipiului Reghin

Consiliul Local Reghin a avut de trecut primul mare hop al acestui mandat, respectiv aprobarea bugetului Municipiului Reghin pentru anul 2021, proiect supus spre aprobare în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Reghin găzduită de sala de Evenimente a Bibliotecii Municipale „Petru Maior” în ziua de marți, 13 aprilie.

Proiectul de buget a fost adoptat în unanimitate de către consilieri, în cadrul căruia, pentru investiții sunt alocate 86.763.000 de lei, din care 50,57% pentru proiecte de reabilitare străzi, infrastructură, 29,04% pentru reabilitare unități de învățământ, 14,36% pentru dezvoltare infrastructură publică și 6,03%, investiții pentru autoritatea publică.

La capitolul venituri, valoarea aprobată a bugetului pentru acest an este de 147.172.000 de lei, din care 60.001.000 de lei – secțiunea de funcționare și 87.171.000 de lei – secțiunea de dezvoltare. În ce privește cheltuielile, bugetul votat de consilieri este de 147.354.000 de lei, din care 60.001.000 de lei – secțiunea de funcționare și 87.353.000 de lei – secțiunea de dezvoltare.

Din suma toată alocată investițiilor pentru acest an, 86.763.000 de lei reprezintă investiții pentru Primăria Reghin: 1.895.000 de lei de la bugetul de stat prin PNDL, 4.650.000 de lei de la bugetul de stat pentru locuințe, 8.293.000 de lei de la bugetul de stat pentru proiecte europene, 54.218.000 de lei de la UE pentru proiecte europene, 17.707.000 de lei (din venituri proprii ale bugetului local), la care se adaugă 28.000 de lei – investiții pentru unitățile de învățământ (din venituri proprii ale bugetului local), 62.000 de lei – cotizații la Asociații de dezvoltare intercomunitară (din venituri propria ale bugetului local), 30.000 de lei – investiții pentru RAGCL Reghin (din venituri proprii ale bugetului local), 470.000 de lei – investiții pentru Spitalul „Dr. Eugen Nicoară” (din venituri proprii ale bugetului local),

Márk Endre, primarul municipiului Reghin

„ Avem un buget gândit astfel încât să răspundă cât se poate de bine la nevoile comunității. Ca și cifre, față de anul 2020, avem o diferență de 3.662.000 de lei, cu atât a scăzut bugetul la secțiunea de funcționare, iar la secțiunea de dezvoltare, de la 57 de milioane de lei avem în acest an suma de 87 de milioane de lei. Deci, bugetul este unul promițător, acceptabil pe baza căruia dorim să dezvoltăm orașul, să aducem investiții. Aș dori în primul rând să aduc mulțumiri cetățenilor municipiului Reghin care și-au plătit taxele și impozitele și datorită lor putem face investiții. Promit că acești bani se vor concentra spre dezvoltare și investiții. De asemenea, aș dori să mulțumesc tuturor colegilor care au lucrat la acest buget, a fost o colaborare bună și sper să avem și o finalitate la fel de bună. Eu sunt optimist, sper să putem realiza ce ne-am propus. Deja în Reghin sunt șantiere deschise, care sper să fie pe tot parcursul acestui an, șantiere prin care ne dezvoltăm și prin care aducem un plusvaloare cetățenilor acestui oraș”, a precizat Márk Endre, primarul municipiului Reghin.

3 milioane de lei pentru documentații și studii SF

Edilul șef al municipiului Reghin a subliniat suma alocată pentru implementarea proiectelor.

„Avem și o sumă record pentru Reghin, 3 milioane de lei pentru partea de documentații și studii SF privind proiectele de finanțare. La acest capitol al proiectelor care le avem în vedere aș aminti de modernizarea bazei sportive „Avântul”, creșterea eficienței energetice la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”, investiția la Blocul 57 de pe Bulevardul Unirii, modernizare străzi, Republicii, Școlii, Stadionului, Bujorului, Sării, Izvorului, Apelor, Foișor, Pomilor, Călărașilor, Mihai Eminescu, Cerbului, Stejarului, Spitalului, George Coșbuc, Pictor Grigorescu, Dealului, Porumbei și Horea. De asemenea, avem un proiect pentru o piscină acoperită, modernizare ștrand, reabilitarea Bulevardului Unirii, construire spital nou în municipiul Reghin, amenajare teren de joacă în cartierul Rodnei, amenajarea malului Mureșului, construire bloc locuințe sociale pe strada Livezilor, amenajare intersecție cu sens giratoriu a străzilor Iernuțeni cu Duzilor, modernizarea străzii Mihai Viteazul, precum și proiecte pentru extinderea și înlocuirea rețelelelor de alimentare de apă, canalizare și branșamente. Cam astea sunt momentan devizele noastre pentru acest an”, a menționat Márk Endre.

„Cei care vor insista cel mai mult au șansa cea mai mare să atragă fondurile”

Consilierul PNL, Farcaș Mihai-Dan a cerut Executivului o mai mare atenție în ce privește finanțările, în special la cele două mari proiecte, „Extinderea, reabilitarea și dotarea Școlii Gimnaziale Florea Bogdan și modernizarea străzii Apalinei din Municipiul Reghin, județul Mureș” și „Asigurarea mobilității în Municipiul Reghin, județul Mureș.”

„Am observat o concentrare pe proiecte în cadrul acestui buget, lucru extrem de lăudat. Este vorba de un procent de aproape 60% pentru dezvoltare și 40% pentru secțiunea de funcționare. Analizând acest buget din perspectiva SWOT, puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări, observ că undeva la 80% din bugetul de dezvoltare este concentrat în jurul a două proiecte, cel cu Gimnaziul „Florea Bogdan și strada Apalinei, și proiectul cu autobuzele hibrid, doar că procentul se schimbă în momentul în care acestea nu sunt executate. Din ce am identificat și prezentat în execuția bugetară pe anul trecut, știm că influența majoră este, fie din partea Uniunii Europene, dacă vin sau nu fondurile, fie din partea Guvernului, de unde sunt cofinanțările respective. Doresc să solicit pe această care Executivului să pună un foarte mare accent pe a insista, chiar săptămânal dacă e cazul, pentru a ne asigura că vin acei bani. Cei care vor insista cel mai mult au șansa cea mai mare să atragă fondurile. Chiar aș fi mândru ca aceste proiecte să se execute în orașul nostru”, a precizat consilierul Farcaș Mihai-Dan.

„În sfârșit începem să arătăm ca o echipă”

Laude proiectului, dar mai ales muncii comune a consilierilor la realizarea acestuia au fost aduse de consilierul UDMR Zsigmond Zsolt,

„Este cel mai bun buget pe care l-am văzut eu vreodată pentru municipiul Reghin. Felicit Executivul pentru acest buget, pe domnul primar și echipa dânsului. În al doilea rând, vreau să-i felicit pe colegii consilieri care, în urma discuțiilor avute despre acest buget, au dat dovadă de maturitate politică. În sfârșit începem să arătăm ca o echipă, începem să lucrăm bine împreună, respectându-ne reciproc, având în față acel țel comun, de a duce Reghinul la un nivel mai înalt, și nu țelurile și ambițiile personale, ci un interes pentru cetățenii acestui oraș”, a precizat Zsigmond Zsolt.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.