VIDEO: Regal duhovnicesc cu Grupul ”Tronos”, la Biserica de Piatră din Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 819 Vizualizări

VIDEO: Regal duhovnicesc cu Grupul ”Tronos”, la Biserica de Piatră din Târgu Mureș

Biserica de Piatră din Târgu Mureș a fost gazda Grupului Psaltic ”Tronos” a Patriarhiei Române, care a susținut un mic concert, format din cântări religioase, psaltice, specific perioadei Postului Mare, dar și cântece patriotice, interpretate tot în stil bizantin. Mai mult, atmosfera creată de cor a fost una, pe de o parte solemnă, întrucât muzica bizantină impune smerenie, dar și animate în timpul cântărilor patriotice. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru în care s-au respectat normele impuse pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus.

O denumire pentru Îngeri

Printre membrii grupului care au onorat cu prezența Biserica de Piatră din Târgu Mureș, precum și credincioșii târgumureșeni prezenți la slujbă, s-a aflat și Părintele Arhidiacon Vlad Roșu, Protopsaltul Catedralei „Sfântul Spiridon-Nou” din București. Conform cuvântării pe care Arhidiaconul a susținut-o înainte de micul concert religios-patriotic, Grupul Psaltic ”Tronos” al Catedralei Patriarhale a luat naștere în anul 1997, iar la ora actuală este compus nu doar din teologi, seminariști sau oameni ai bisericii, ci și din persoane din alte domenii de activitate.

„Pentru noi este o mare bucurie. Pentru cei care am poposit din București chiar aici în Inima Ardealului să fim alături de dumneavoastră. Grupul Psaltic ”Tronos” al Catedralei Patriarhale a luat ființă în anul 1997 la inițiativa Părintelui Mihail Bucă, Protopsaltul Catedralei Patriarhale. La început, acest cor a fost unul care nu număra foarte mulți membri, însă dragostea Părintelui Mihail a făcut ca, odată cu trecerea anilor, să se atașeze acestui mic cor nou format la Catedrala Patriarhală și teologi și seminariști și oameni care activează în diverse domenii de activitate. Așa a ajuns acest grup să poarte numele de Psalții Catedralei Patriarhale, iar în anul 2007 acest grup a primit numele, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de „Tronos”, din două motive. Unul, pentru că titulatura Patriarhului României este și cea de locțiitor al tronului Cezareei Capadociei. Pe de altă parte, denumirea de „Tronos” a fost dată dintr-un al doilea motiv, acela că Psalții sunt, de fapt, ca niște îngeri care Îi cântă lui Dumnezeu. Printre acești îngeri își fac loc și „Tronurile Cerești”, a declarat Părintele Arhidiacon Vlad Roșu.

Suflet în vibrația emoției

Părintele Arhidiacon a specificat, de asemenea, că scopul muzicii pe care Grupul ”Tronos” o cântă este, pe de o parte să facă enoriașii conștienți de păcatele lor, dar, pe de altă parte, să le înalțe sufletele și să simtă Învierea Mântuitorului. Emoția este dată de textul cântecului care conlucrează sinergetic cu linia melodică înălțătoare.

„Desigur, în limba română, avem un singur cuvânt pentru „a cânta”: a cânta popular, a cânta lui Dumnezeu. Este un cuvânt general. Însă în limba greacă se folosesc două cuvinte: „tragoudo” pentru a cânta poporului, a cânta oamenilor și „psalo”, adică a cânta lui Dumnezeu. Atunci când omul de rând în Grecia spune „psalo”, se înțelege că el îi cântă lui Dumnezeu. De aceea cei care practică muzica bizantină, muzica liturgică a Bisericii, aceștia se numesc Psalți, anume cântăreții lui Dumnezeu. De aceea noi prin muzica bizantină încercăm, pe de o parte să îi cântăm lui Dumnezeu, dar, pe de altă parte, să vă transmitem dumneavoastră un mesaj pentru că textul fără muzică ar fi un lucru brut. Iar muzica creează atmosferă, creează emoție și de aceea noi, cei din Biserică, nu simțim oboseala slujbei, pentru că a fost o cântare deosebită, timpul a trecut mai repede, ca și când am fi fost în veșnicie. Muzica pe care noi o cântăm, muzica bizantină și muzica pe care grupul ”Tronos” o cântă în timpul Sfintei Liturghii și la celelalte slujbe este una care încearcă să creeze emoție, să creeze pe de o parte tristețe pentru păcatele noastre, pentru că suntem în perioada postului, dar pe de altă partă și bucuria Învierii. Grupul ”Tronos” este cel mai important grup de muzică bizantină din țară și, fiind grupul Patriarhiei Române, a încercat și și-a asumat, pe de altă parte, și ducerea mai departe a unui tezaur de cântări care ține de patriotism. De aceea există și multe cântări patriotice ale grupului ”Tronos”. Într-o lume în care aproape că nu mai contează valorile acestea, noi vrem să le ducem mai departe și grupul ”Tronos” și-a asumat acest lucru și încearcă să ducă aceste valori frumoase mai departe”, a explicat Arhidiaconul.

„Cele mai adânci bucurii”

Preotul Paroh al Bisericii de Piatră, Claudiu Nicoară, a ținut o cuvântare prin care a dorit să mulțumească întregului Grup Psaltic ”Tronos” pentru prezență, aceasta fiind prima dată când au cântat într-o biserică din Târgu Mureș. Preotul a afirmat că este „un moment istoric” și că ”Tronos” este „cel mai bun grup psaltic al Patriarhiei Române”.

„Pe bună dreptate spun sfinții părinți că în Postul cel Mare, omul trăiește cele mai adânci și duhovnicești bucurii. Astăzi noi am trăit un moment istoric pentru că este pentru prima data când într-o biserică din Târgu Mureș, în biserica noastră, a cântat cel mai bun grup Psaltic, ”Tronos”, al Patriarhiei Române sub bagheta dirijorului și celui mai bun Protopsalt al țării noastre, Părintele Arhidiacon Mihail Bucă. Grupul ”Tronos” este arhicunoscut. Grupul acesta nu este cunoscut numai la noi în țară. Este cunoscut în toată lumea, cunoscut pentru concertele naționale și internaționale susținute și numără câteodată până la 100 de membri. Trebuie să ne lăudăm și noi și să le spunem că nu au venit într-o parohie oarecare, ci au venit în cea mai veche parohie a orașului Târgu Mureș. Au venit la Biserica de Piatră care este monument istoric și care astăzi datorită vocilor lor, a devenit Catedrală Patriarhală. Așa ne-ați făcut să ne simțim. Aceasta se datorează Sfințiilor voastre. Au venit în număr mai mult de 12, ceea ce arată caracterul misionaral acestui grup psaltic. Cei care se luptă pentru adevăratele valori, cele pe care noi le-am pierdut cândva și care nu pot fi reînviate decât cu ajutorul unor asemenea oameni care își pun pieptul și sufletul pentru neam și țară. Eu nădăjduiesc că acesta este doar un început la ceea ce va urma, anume o colaborare cât mai fructuoasă. Aceasta să fie prima data când ei vin în parohia noastră, dar este de dorit ca această istorie să se repete și asta cât mai des”, a specificat Preotul Paroh Claudiu Nicoară.

Pentru o muzică bizantină

Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, Părintele Arhidiacon Vlad Roșu a explicat motivul pentru care muzica Bizantină este Muzica Bisericii și a Spiritului. De asemenea, a expus motivele pentru care acest gen de muzică poate ajuta la păstrarea valorilor tradiționale.

Reporter: Chiar dacă nu foarte mulți credincioși sunt buni cunoscători a muzicii psaltice, ei simt o rezonanță aparte cu această muzică. Cum s-ar explica acest lucru?

Vlad Roșu: Muzica Bizantină este muzica liturgică a Bisericii. Muzica Bizantină este o rugăciune cântată, de fapt, pentru că mesajul, pentru a fi receptat de credincioși are nevoie de un ambient. Prin urmare, Muzica Bizantină creează acel ambient cu care de multe ori credinciosul de rând rezonează. Desigur, vorbim de o muzică bizantină cântată foarte bine, executată foarte corect, interpretată în duhul Bisericii și atunci această muzică ajunge să îl acapareze pe credincios și să îi ofere starea de rugăciune necesară atunci când el este în biserică.

Rep.: Muzica Psaltică definește mai bine, mai clar, ființa noastră națională și neamul ortodox? Care ar fi rolul ei în formarea unei conștiințe naționale și păstrarea valorilor ortodoxe?

V.R.: Aș pleca de la faptul că Imnul Național „Deșteaptă-te române!” este scris pe notație bizantină. Este scris de un cântăreț bisericesc și atunci, în veacul al XIX-lea când națiunile se emancipau, Biserica a avut un rol absolut fundamental în promovarea naționalismului, a faptului că noi suntem români. Mai cu seamă, știm că regiunea aceasta a Ardealului era izolată de restul provinciilor, însă muzica de strană a fost un prilej de a cânta în limba poporului, în limba națiunii și oamenii au dus mai departe și au promovat limba română în Biserică, la fel cum și multe cărți tipărite la noi în Țările Române au fost și tipărituri de muzică Bizantină, muzică Psaltică.

Rep.: Ce ne puteți spune despre școala românească contemporană de muzică psaltică?

V.R.: După anii ’90, pentru că am avut anterior o perioadă în care muzica de strană a fost ignorată, mai ales în perioada comunismului, între anii ’47-’48 și înainte de ’89, a avut loc o revigorare a muzicii bizantine. S-au înființat foarte multe școli de cântăreți de Biserică și, chiar mai cu seamă, după 1990 s-au înființat grupuri psaltice, la nivel de amatori prima dată, dar prin muncă s-a ajuns ca muzica bizantină să fie redescoperită. Grupul ”Tronos”, care a cântat la Biserica de Piatră din Târgu Mureș este un exemplu în acest sens. Totul a fost redescoperit, am redescoperit vechile manuscrise tipărite în Țările Române chiar înainte de veacul al XX-lea. Astfel, tinerii teologi și nu numai, cumva s-au angajat și s-au alăturat cauzei multot grupuri care au avut astfel de preocupări. În prezent, mai ales în București, sunt biserici care au luat inițiativa și au înființat câteva Școli de Psaltichie, tocmai pentru a promova în rândul tinerilor acest tip de muzică.

Rep.: Este muzica psaltică un element care poate completa rugăciunea și postul chiar și în afara cadrului bisericesc, pentru credincioși?

V.R.: Sigur că da! Postul fără rugăciune este o simplă dietă. Rugăciunea întregește postul, dar în momentul în care suntem istoviți de post și ne rugăm, muzica face ca noi să ne redescoperim, sufletul nostru să resimtă, de fapt, dulceața veșniciei, pentru că, până la urmă, intenția muzicii bizantine este de a ne crea nouă un fundal, de a ne ruga și de a posti în continuare pentru ca să ajungem înspre Înviere, la Învierea sufletului nostru. Și de aceea muzica bizantină este foarte importantă și vine în completarea postului și a rugăciunii.”

Rep.: Ce gând le transmiteți credincioșilor, celor care v-au ascultat aici și celor care vă ascultă acasă pe diverse canale media sau online, acum când suntem aproape de cea mai mare sărbătoare creștină?

V.R.: Acum când ne apropiem de Învierea Domnului, transmit credincioșilor următorul mesaj: este foarte important postul, rugăciunea, dar cel mai important este „să nu mâncăm carnea fratelui nostru”, adică să nu judecăm și să nu îl osândim. Acesta este, de fapt, rolul postului. Iar legat de Învierea Domnului, pentru că este și azi și mâine și va fi, întrucât Hristos este veșnic și în același timp este prezent cu noi, este foarte important ca Hristos să învieze nu doar în biserici, ci și în sufletele noastre.

Au consemnat Alex PĂTRAȘCU și Florin Marcel SANDOR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE