VIDEO: Mii de mureșeni, la ”Maratonul vaccinării” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 468 Vizualizări

VIDEO: Mii de mureșeni, la ”Maratonul vaccinării”

O persoană vaccinată are un risc redus de infecție COVID-19, chiar asimptomatic, și un risc redus de transmitere, a precizat Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, 14 mai, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. UMFST Târgu Mureș a fost locul în care preț de 72 de ore a avut loc ”Maratonul vaccinării”, unde de la startul de vineri, de la ora 8.00, și până luni dimineața au fost imunizate 7.504 de persoane.

Rata de acoperire vaccinală la nivelul județului Mureș, potrivit coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 este medie, iar în Târgu-Mureș ea ajunge la 32%, ceea ce este o rată bună la nivel național.

”Rata de acoperire vaccinală la nivelul județului Mureș este de circa 18% și aici mă refer la acoperirea cu cel puțin o doză, este o rată medie la nivel național. În Târgu Mureș rata de acoperire vaccinală, raportat la populația cu domiciliul în Târgu Mureș, este de circa 32%, ceea ce este o rată bună. La nivel național este similară cu majoritatea municipiilor reședință de județ. De asemenea, dacă ne uităm la populația eligibilă din Târgu Mureș rata de acoperire vaccinală este de 36%, chiar peste 36%, dar foarte interesant, în Mureș sunt localități care au o rată de acoperire vaccinală de peste 90%. Localitatea Râciu are 92% acoperite vaccinală. Este un lucru extraordinar. Desigur, acest lucru coincide cu faptul că în acea localitate există un centru de vaccinare. Dar este foarte important că oamenii au înțeles că trebuie să meargă să se vaccineze. În Miercurea Nirajului există o rată de acoperire de vaccinare de peste 86%”, a declarat Dr. Valeriu Gheorghiță.

Apel la implicarea actorilor relevanți

Desigur, încă nu este suficient însă prin demersurile făcute privind campania de vaccinare și maratoanele de vaccinare poate fi crescută încrederea oamenilor în procesul de vaccinare. Iar acest deziderat este atins ”prin profesionalism, preocuparea și grija față de fricile, temerile oamenilor, față de ezitările lor”.

”Aceste maratoane de vaccinare sunt maratoane ale solidarității și responsabilității. (…) Avem un număr suficient de doze încât să asigurăm vaccinarea unui număr mai mare de persoane. Cred că acest obiectiv este unul realist, dar depinde și de disponibilitatea oamenilor de a se vaccina, care este direct legată de cât de bine sunt informați. De aceea, consider că este timpul să se implice cât mai mulți actori relevanți, persoane care se bucură de credibilitate în rândul comunităților pe care le reprezintă – primari, preoți, pastori, medici de familie, polițiști, învățători – care pot să schimbe mentalități, atitudini, să elimine frici, temeri”, este propunerea coordonatorului campaniei naționale de vaccinare. Acesta a amintit și că sistemul de vaccinare din România este unul lăudat în alte țări și este luat ca model de bună practică.

Campania de vaccinare a populaței în județul Mureș va continua și în perioada următoare, concentrându-se în special pe zonele din mediul rural, a amintit Mara Togănel, prefectul județului Mureș, în cadrul conferinței de presă.

Prezent la eveniment, Dr. Vass Levente, secretar de stat în Ministerul Săntății, a propus să fie organizate în județ și centre de vaccinare drive-thru. De asemenea, și-a exprimat speranța ca acoperirea vaccinală și în rândul personalului medical să ajungă la 90% până ce România va fi afectată de valul 4.

Vaccinarea, protecție ridicată și risc scăzut de infecție

Deși de la începutul campaniei de vaccinare aproape 23.000 de persoane vaccinate anti-COVID-19 au avut un test pozitiv după administrarea primei doze, Dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că acesta este un procent de circa 0,5%-0,6% din numărul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză, iar ”timpul mediu în care testul a fost pozitiv de la momentul administrării unei doze este de până la 14 zile, deci până la momentul în care încep să apară anticorpii protectori”. La o persoană vaccinate cu ambele doze nu poate fi exclus riscul de infecție asimptomatică, însă studiile arată că o persoană vaccinată are un risc redus de infecție chiar asimptomatică și un risc redus de transmitere.

”Tocmai de aceea mesajul nostru este foarte clar, de a respecta măsurile de pevenție pentru a evita infecția, mai ales în perioada dintre cele două doze când nu avem un nivel crescut al răspunsului imun. Este importantă completarea schemei de vaccinare. În momentul acesta din ce în ce mai multe date științifice confirmă faptul că o persoană vaccinată chiar dacă este testată pozitiv are un risc mai mic de transmitere către celelalte persoane prin faptul că încărcătura virală este redusă și implicit eliminarea virusului prin secrețiile respiratorii este scăzută. Benefiiciile vaccinării sunt incontestabile. Nu există un vaccin 100% eficace sau 100% eficient, importantă este atingerea imunității colective și vedem deja în România o evoluțe favorabilă din punct de vedere epidemiologic. În momentul de față este în scenariul verde, avem sub 1% rată de incidență cumulată la mia de locuitori la două săptămâni, ceea ce este un lucru foarte bun”, a spus Dr. Valeriu Gheorghiță. Acesta a adăugat că deși nu există date din studii clinice estimările arată că se menține eficacitatea vaccinurilor actuale, chiar față de toate variantele virale circulante.

În ceea ce privește gradul de siguranță al unei persoane nevaccinate alături de o persoane vaccinată medicul a afirmat că o persoană nevaccinată nu poate fi nicăieri într-un mediu sigur oriunde ar fi, cu excepția situației în care se respectă cu strictețe măsurile de prevenție. ”Pe parcursul unei zile avem momente în care lăsăm garda jos în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenție și cel mai susceptibil moment este când ne vedem cu membrii familiei sau prietenii, și atunci tendința este de a renunța la măsurile de prevenție. Așa s-au întâmplat în ultima perioadă majoritatea infectărilor, în familie sau în cercurile în care ne-am petrecut timp cu persoane apropiate. Nimeni nu va fi în siguranță până ce nu vom fi toți în siguranță”, a mai menționat Dr. Gheorghiță.

Numărul infectărilor în Mureș, în scădere

Concomitent cu creșterea ratei de vaccinare rata infecțiilor se află pe o curbă descendentă conform informațiilor furnizate de Prof. Dr. Anca Meda Georgescu, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 1, din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș.

”Avem un număr mai mic de pacienți. Secția are acum 63 de paturi dedicate pacienților confirmați cu COVID, nu sunt ocupate în totalitate. Dar pe de altă parte, pacienții care se internează în aceste luni sunt mai gravi decât cei de care vorbeam în urmă cu un an, atunci când legislația impunea internarea tuturor pacienților confirmați. Practic, acum îngrijiim bolnavi care au nevoie de spital, de suport respirator, au nevoie de oxigen. Acele paturi sunt în continuare ocupate. Îngrijim constant un număr de 40 de pacienți și în permanență avem câțiva cu foaie de internare în secția de Terapie Intensivă, cei care sunt cu forme critice. Marea majoritate sunt pacienți cu comorbidități, pacienți vârstnici, dar această tulpină britanică, care este prezentă aproape în exclusivitate, a avut proprietatea de a infecta foarte ușor pacienți de toate vârstele și avem și pacienți mai tineri cu forme severe. Frecvent avem pacienți deceniul trei sau patru, cu atât mai mult cu cât există eventuale comorbidități”, a precizat Prof. Dr. Anca Georgescu.

În ceea ce privește persoanele care s-au vaccinat și au dezvoltat boala, medicul infecționist a subliniat că nu au fost pacienți care să se fi infectat la mai mult de 10 zile de la aministrarea celei de a doua doze. ”Dacă vă gândiți la acel procent care nu dobândește imunitate în urma vaccinării, acesta este un procent mic. Dar el explică cazurile care totuși dezvoltă boală. Noi, la Infecțioase 1 nu am avut pacienți care să se fi infectat la mai mult de 10 zile de la a doua doză, pentru că prima administrare nu conferă o protecție și nici măcar a doua doză în cele 10 zile consecutive administrării ei. Vaccinul este protecția de care avem nevoie pentru a evita îmbolnăvirea”, a conchis Prof. Dr. Anca Georgescu.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE