Centrul de Arși de la Târgu Mureș la o semnătură distanță și la o stabilire de proprietar Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1267 Vizualizări

Centrul de Arși de la Târgu Mureș la o semnătură distanță și la o stabilire de proprietar

Cheile sunt la Guvern, Consiliul Județean Mureș și Primăria Târgu Mureș

Construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare şi conectare a Departamentelor Urgență, ATI şi chirurgie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureş are nevoie de semnătura prim-ministrului Florin Cîțu pentru ca Hotărârea de Guvern care aprobă indicatorii tehnico-economici ai acestei investiții să fie asumați. Local, pentru ca Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare să înceapă finanțarea, Consiliul Județean Mureș și Primăria Târgu Mureș trebuie să se pună de acord asupra proprietății asupra terenului pe care ar urma să fie ridicată clădirea. Vorbim de fix 4.063 de mp din cei peste 190.000 pentru care cele două autorități publice au fost în litigiu de mai bine de 10 ani. Cine își permite însă să blocheze instituțional o investiție de 60 de milioane de euro, una dintre cele mai mari investiții publice pe care le-am putea atrage în județ din 1990 încoace?

În ultimele săptămâni m-am lovit foarte mult de subiectul terenului din spatele clădirii Spitalului Mare, cum e mai bine cunoscut, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în contextul în care e la o semnătură distanță aprobarea proiectului complex al Centrului de Arși la nivelul Guvernului României.

Problema terenului mi-a fost menționată atunci când am discutat cu Florin Crăciun, fostul director financiar al SCJU Târgu Mureș, la încheierea mandatelor sale de management.

“Un hop care va trebui trecut însă este legat de situația juridică a terenului pe care urmează să se construiască și care nici în ziua de azi nu e clară. Banca Mondială a acceptat cele două hotărâri – una de la Consiliul Județean Mureș, cealaltă de la Consiliul Local Târgu Mureș că indiferent cui îi va reveni terenul se va construi Centrul de Arși. Însă acum se pune problema: acesta e terenul, trebuie făcută dezmembrarea și trebuie transmis dreptul de proprietate către investitor până la finalizarea investiției, ceea ce implică existența unui proprietar cert. Există o hotărâre judecătorească definitivă, trebuie pusă în aplicare, iar cele două autorități publice să se pună de acord. Termenul e foarte strâns, până în 31 decembrie 2024 trebuie să fie făcută ultima plată. Vorbim de o investiție care trece de 40 milioane de euro”, a declarat, la acel moment, Florin Crăciun. Întreg interviul și alte detalii despre Centrul de Arși, le puteți citi dând click pe AICI

La începutul acestei săptămâni, problema terenului pentru viitorul Centru de Arși am ridicat-o în timpul conferinței PNL.

“Este o hotărâre dată de instanță, dar care nu precizează foarte clar care sunt limitele terenului, spune: “terenul aferent clădirii”. Aici, municipalitatea și județul Mureș, prin Consiliul Județean, trebuie să se pună de acord, și ar fi bine să o facă de bunăvoie ca să nu mai apelăm încă o dată la instanță, asupra ce presupune terenul aferent clădirii ca să știm care este al municipalității și care este al Consiliului Județean. Nu cunosc numărul întâlnirilor pe care le-am avut, atât împreună cu domnul profesor Suciu, cât și domnia sa separat. Au fost nenumărate întâlniri, nu mai spunem de termene, nu mai spunem că se dădea pe săptămâna următoare, că se dădea peste două săptămâni, că s-au agreat echipele – a municipalității și a județului, arhitecții și juridicul să stea să găsească o formulă, am ajuns la momentul să ne bucurăm că au ajuns la un consens, după care, din nou, a venit o reacție din partea municipalității care ne-a bulversat. (…). Ca să nu mai spun că se gândesc să mai apeleze încă o dată la instanță”, ne-a explicat prefectul Mara Togănel.

Profesorul univ. dr. Horațiu Suciu a precizat că ambii conducători ai celor două instituții sprijină acest demers, însă compartimentele lor juridice și arhitecții încă nu s-au pus de acord.

“Suntem în fața unui proiect care vine să aducă un pic de lumină în zonă, este o investiție nouă, de care avem nevoie ca de aer și ne blocăm într-o zonă de birocrație pe care pot să o înțeleg până la un moment, pentru că, evident, lucrurile trebuie făcute legal și conform tuturor protocoalelor, dar nu pot să cred că nu se găsește soluția legală pentru un proiect care vine în întâmpinarea unei nevoi reale a noastră”, a încheiat acesta.

Toate declarațiile pe tema Centrului de Arși din conferința PNL, le puteți citi dând click pe AICI

Unde e problema?

Am mers mai departe în demersul nostru și am cerut puncte de vedere de la ambele autorități publice, cea județeană și cea locală asupra acestui diferend. Poate cea mai importantă concluzie trasă din discuția cu Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș este următoarea și care din punctul nostru profan de vedere, ar rezolva problema.

“Sistemul sanitar din județul Mureș este de interes județean, asta nu pot să înțeleagă cei de la municipiu. În acest moment Spitalul Clinic Județean de Urgență este în patrimoniul Consiliului Județean, chiar dacă este administrat de Ministerul Sănătății, deci orice investișie, orice modificare în sistemul sanitar din Târgu Mureș poate să o facă Consiliul Județean și nu municipalitatea. Și aici nu pot să înțeleg această reticență din partea angajaților primăriei că nu vor să semneze că Doamne ferește ce se întâmplă”, a susținut președintele.

Acesta a mai completat că într-adevăr instanța a dat o hotărâre discutabilă, însă și în aceste condiții se aplică regula deja amintită, spitalele din județul Mureș sunt de interes județean.

“Instanța a decis prin schimbarea acelei sintagme de proprietar asupra terenului în proprietar asupra terenului aferent, iar terenul aferent este foarte discutabil ce înseamnă. Consider că terenul aferent sunt toate terenurile care sunt necesare pentru efectuarea serviciilor medicale și aici nu este vorba doar de servicii, ci și intrări și ieșiri, parcări, anumite obiective care permit Spitalului Clinic Județean de Urgență să funcționeze și acestea trebuie să aparțină spitalului. Nu poți să zici că spitalul e doar clădirea respectivă în care se face actul medical, ci trebuie să consideri că toate spațiile care sunt necesare pentru funcționarea acestui spital trebuie să aparțină Spitalului Clinic de Urgență ca patrimoniu și asta înseamnă că sunt în proprietatea Consiliului Județean. Prin lege se spune foarte clar că serviciile medicale sunt de interes județean în județul Mureș”, a completat Péter Ferenc.

Președintele mai consideră că un nou proces nu ar rezolva nimic. “Cred că și un proces foarte greu poate să rezolve pentru că sentința civilă dă posibilitatea părților să se înțeleagă. Iar în acest moment din partea noastră este o deschidere totală, din partea angajaților Direcției Juridice din cadrul Primăriei este o reticență totală. Ei vor să se întabuleze pe o proprietate pe care nu au avut-o niciodată în proprietate și se referă la un act în care un consiliu de miniștri undeva în anii 70 le-a dat drept de administrare și nu un drept de proprietate”, ne-a explicat acesta.

În final, mai consemnăm care este situația momentană, așa cum ne-a expus-o președintele. “În acest moment suntem în situația în care noi am adus de două ori hotărâri ale Consiliului Județean ca să întabulăm aceste clădiri, dar juriștii de la de municipiu nu vor să accepte, nu vor să discute. Aici este o discuție juridică foarte delicată unde trebuie să găsim calea de mijloc pe care momentan efectiv nu am reușit să o găsim. Efectiv este o reticență din partea Direcției Juridice și a secretarului din partea municipiului pentru a da drumul la aceste acte. Eu nu pot să înțeleg de ce se tem pentru că acest teren nu aparține unei persoane, ci aparține unei instituții și, indiferent dacă este Consiliul Județean sau indiferent că este vorba de Municipiu, este vorba de o instituție”, a mai precizat Péter Ferenc.

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Târgu Mureș ne-au trimis ieri un răspuns, cu următoarele precizări: “1.  În prezent, reprezentanții Primăriei împreună cu reprezentanții Consiliului Județean lucrează la identificarea unei soluții legale și deplin acceptată de ambele părți, în ce privește terenul din spatele Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș; 2. Hotărârea instanței cu privire la acest teren nu este una definitivă; 3. Dorim să precizăm că o decizie legală și deplin acceptată de ambele părți este cea mai bună soluție pentru oraș; atât Primăria cât și Consiliul Județean fac eforturi constante în acest sens; 4. În mandatele anterioare, punctele de vedere ale Primăriei și ale Consiliului Județean nu s-au apropiat de un consens, în ce privește situația acestui teren; 5. Primăria nu dorește să fie implicată în campaniile electorale interne ale diverselor partide; 6. Dincolo de orice inițiativă cu iz electoral, Primăria va sprijini orice proiect ce va aduce beneficii târgumureșenilor”.

Am consultat și ultimele hotărâri judecătorești care au fost date în această speță și care se referă la rectificarea de carte funciară, însă asupra acestora vom reveni într-o ediție viitoare.

La o semnătură distanță

Au trecut 19 zile de când Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare şi conectare a Departamentelor Urgență, ATI şi chirurgie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş” a fost în dezbatere publică. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost postat în 4 iunie, iar până în 2 iulie, cei interesați au putut să își transmită sugestiile și opiniile asupra acesteia, în baza Legii privind transparența decizională 52/2003.

Proiectul de Hotărâre de Guvern are o jumătate de pagină, cel mult, și două articole, care prevăd, succint, aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții, respectiv mențiunea că finanțarea sa se va realiza din Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare destinat Proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar.

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, obiectivul de investiții urmărește realizarea simultană a următoarelor activități: pe teren se va amplasa o construcție nouă cu funcțiunea de spital – Centru de mari arși cu regim de înălțime S+P+4E+Etaj tehnic. Proiectul include: centrul de mari arși cu 15 paturi, blocul operator cu 25 de săli de operație, secția clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) cu 44 de paturi, spații conexe (Sterilizare, Unitate de transfuzii sanguine, morgă, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice etc.), relocare Heliport. Pe lângă edificarea unei noi clădiri, investiția mai prevede realizarea unei pasarele de legătură cu clădirile existente ale spitalului și reorganizarea circuitelor medicale ale secțiilor de mai sus.

Construcția nouă va avea o suprafață construită de 4.063 mp, iar suprafața desfășurată de 24.577 mp.

Valoarea investiției se cifrează la peste 295 de milioane de lei, din care aproape 234 de milioane de lei e reprezentată de construcții – montaj.

Proiectul este avizat favorabil de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, vicepremierul Dan Barna, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila-Zoltán.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE