Home / Administratie / SADISM. Un leu cu ochii străpunși de o săgeată, noua stemă a unui oraș mureșean!

SADISM. Un leu cu ochii străpunși de o săgeată, noua stemă a unui oraș mureșean!

Monitorul Oficial al României Nr. 746 din 30 iulie 2021 a publicat o Hotărâre emisă de Guvernul României privind aprobarea stemei orașului mureșean Miercurea Nirajului.

Hotărârea este semnată de Florin-Vasile Cîțu – premier, Kelemen Hunor – viceprim-ministru și Cseke Attila Zoltan – ministru al Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, iar una dintre anexele acesteia conține descrierea stemei.

”Stema orașului Miercurea Nirajului se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, în al cărui câmp albastru se află un leu, întors spre dextra, rampant și leopardat, de aur, cu limba roșie scoasă, ținând cu laba dextră ridicată o săgeată de argint, care trece prin ochii animalului, de la dextra la senestra. Talpa scutului este tăiată printr-o bandă undată, de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate”, se arată în documentul aprobat de Guvernul României.

În ceea ce privește semnificațiile elementelor însumate, am reținut că ”elementul heraldic derivă din stema familiei Bocskai și amintește de faptul că Ștefan Bocskai a fost ales principe al Transilvaniei la Miercurea Nirajului la 21 februarie 1605. Banda undată simbolizează râul Niraj, care străbate orașul și de la care derivă denumirea sa. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș”, se precizează în aceeași Hotărâre de Guvern.

Orașul Miercurea Nirajului se află pe cursul mijlociu al râului Niraj, la confluența acestuia cu Nirajul Mic, pe drumul județean care face legătura între Târgu Mureș și Sovata, și are în componență localitățile Beu, Dumitrești, Lăureni, Miercurea Nirajului, Moșuni, Șardu Nirajului, Tâmpa și Veța. La recensământul din anul 2011, Miercurea Nirajului avea 5.554 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, din anul 2002, când se înregistraseră 5.824 de locuitori.

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Table interactive în gimnaziile târgumureșene

Opt unități școlare din Târgu Mureș beneficiază deja, în acest an școlar, de table interactive, …