Harmonia Cordis 2021,  apreciat de public și artiștii invitați Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 270 Vizualizări

Harmonia Cordis 2021, apreciat de public și artiștii invitați

Festivalul Internațional de Chitară Harmonia Cordis și-a derulat în perioada 10-15 august cea de a XVI-a ediție. Meritul principal îi revine  Asociației Harmonia Cordis condusă de Beke István Ferenc, cel care ne-a împărtășit câteva din gândurile sale legate de această nouă ediție a celui mai mare festival de chitară din sud estul Europei.

Reporter: Care este starea de spirit după  ediția 2021 a Festivalului Harmonia Cordis?

Beke István Ferenc: Suntem extrem de bucuroși de cum au decurs lucrurile la ediția din acest an a festivalului. Pe lângă aprecierea venită din partea publicului, protagoniștii festivalului s-au declarat extrem de încântați de toată organizarea festivalului, lucru care ne onorează din plin. De asemenea, workshopuruile au ieșit extrem de bine, putem vorbi la superlativ despre ediția din acest am.

Rep.: Cine a pus umărul la organizare?

Beke István Ferenc: Pentru această ediție implicați efectiv am fost patru persoane la care se adaugă cei 15 voluntari care ne-au ajutat pe toată durata festivalului. Pentru ca totul să iasă bine, munca a început cu mult timp înainte de debutul festivalului, încă din toamna anului trecut am început să creionăm ediția din acest an.

Rep.: O componentă importantă a fost concursul de chitară

Beke István Ferenc: Acesta a avut loc în a doua zi de festival, miercuri, 11 august la Sala Mică a Palatului Culturii unde au fost șase finaliști.  Concursul fost câștigat de un solist din România pe nume Ovidiu Pintilie. Este un tânăr extrem de talentat, a participat de mai multe ori la concursurile organizate de noi și se pare că această ultimă prezență a fost una de succes. Pe lângă o chitară a lutierului grec Vasilis Sigletos în valoare de 5.000 de euro, acesta va beneficia și de o serie de concerte  Ce este inedit, anul acesta an am avut și un concurs dedicat copiilor unde am avut concurenți din țări precum India, Ungaria și  Serbia.

Rep.: Dar în ce privește workshopurile și expozițiile…

Beke István Ferenc: Au fost în total cinci workshopuri. Un workshop extrem de interesant a fost cel susținut de Cenk Erdogan  din Turcia. A fost ceva super, cerea la un moment dat publicului diferite note pe care apoi le improviza, explica cum poți să construiești acorduri pe baza acestor note sau cum poți să faci o linie melodică, totul spre deliciul publicului prezent. De asemenea, momentul dedicat instrumentelor arhaine, workshopul susținut de Lörinczi György a fost unul extrem de interesant și gustat de public.

Rep.: Cum ai simțit publicul la ediția din acest an a festivalului?

Beke István Ferenc: Publicul a reacționat pe măsură la ediția din acest an, dovadă numărul mare care a asistat la concertele din cetate. Au fost puse un număr de 350 de scaune în fiecare seară de concert, dar numărul celor prezenți a fost mult mai mare, care au asistat la concertele ediției din acest an a festivalului.

Rep.: Dar în ce privește artiștii invitați?

Beke István Ferenc: Ce este foarte îmbucurător, toți invitații din acest an și-au exprimat dorința de a reveni la Harmonia Cordis. Am discutat de exemplu cu Jérémy Jouve  din Franța, prezent cu un recital solo care și-a exprimat dorința de a reveni anul viitor dar într-o formulă de trio, el având o formație extrem de interesantă. Cu toții au spus că atmosfera de aici a fost una extrem de familială, cu un program pe cât de bogat pe atât de lejer pentru un artist. Yamandu Costa de exemplu,  mi-a spus că a putut foarte bine să se relaxeze la festival, nefiind un program care să-i necesite un consum mare de energie. El doar în această lună are parte de 20 de concerte

Rep.: Ce ți-a plăcut cel mai mult la ediția din acest an?

Beke István Ferenc: Nu pot să mă opresc asupra unui moment anume de la această ediție, pentru mine toate au fost momente foarte frumoase. Mi-a plăcut foarte mult de Yamandu Costa, artistul din Turcia a fost foarte bun, la fel și Alexadr Misko  din Rusia, cu toți au contribuit din plin la farmecul ediției 2021 a Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis.

Rep.: Ce urmează?

Beke István Ferenc: Pentru ediția a XVII-a a Festivalului Harmonia Cordis vom alege același mod de desfășurare, concerte, concurs de chitară, cursuri de măiestrie și workshopuri. Anul acesta am ținut să avem mai multe workshopuri, în condițiile în care până acum aveam doar cursuri de măiestrie pe lângă concerte. Alegerea s-a dovedit a fi una extrem de inspirată, publicul a fost extrem de încântat de aceste workshopuri. Pe viitor dorim să avem cât mai multe astfel de momente  prin care să mărim aria de interes și pentru alte genuri, nu doar pentru chitara clasică.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE