Școala Gimnazială din Cristești, pe gustul majorității elevilor după modernizare Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 2434 Vizualizări

Școala Gimnazială din Cristești, pe gustul majorității elevilor după modernizare

Nu există cultură fără educație și nici educație fără cultură – primarul comunei, Kovács Edit

Un grup de aproximativ 10 pitici se amuză desenând alandala cu culoarea galbenă pe o tablă inteligentă din noua Școală Gimnazială din Cristești, trecută în ultimul an printr-o transformare demnă de o școală europeană. Așa i-am găsit pe viitorii elevi la inagurarea școlii modernizate și extinse, bucurându-se de noile facilități de care vor beneficia peste o săptămână. Inaugurarea a avut loc vineri după-amiaza în prezența elevilor, părinților, cadrelor didactice, reprezentanților autorităților publice locale, ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș și a altor oficiali de la nivel județean, în cadrul evenimentului de aproape o săptămână „Zile cristurene cu iz de cultură”!

Ceremonia de inaugurare a început cu tăierea panglicii școlii modernizate și extinse și a continuat atipic cu o vizită pe cele două nivele ale sale.

Am vizitat săli de curs, laboratoare de fizică-chimie, limbi străine, geografie și altele, întâlnind peste tot elevi zâmbitori sau timizi, dar, cu siguranță, majoritatea încântați de noua lor școală. Au fost și care ne-au spus că vor înapoi la învățământul online 😊. Le-am văzut învățătorii și profesorii care le-au lăsat deja mesaje de bun venit pe tablele inteligente cu care sunt dotate toate sălile de curs.

Am stat de vorbă pe fugă cu foști dascăli din școală, care au predat acolo de la începutul până la sfârșitul carierei sau au petrecut în sălile de curs cel puțin două decenii.

Am aflat astfel că noua clădire și dotările au fost finanțate din fonduri nerambursabile în valoare de aproape 4,6 milioane de lei, în timp ce proiectul integral a însemnat aproape 4,7 milioane de lei, în urma depunerii unei cereri de finanțare de către Primăria comunei Cristești în 18 ianuarie 2018 pentru care contractul de finanțare a fost semnat după 14 luni. Proiectul “Extinderea și modernizarea Școlii Gimnaziale Cristești” a debutat propriu-zis în mai 2020, iar recepția la terminarea lucrărilor a avut loc în acest an, în luna iulie.

În timpul derulării proiectului a fost modernizată clădirea existentă – înlocuirea ușilor și refacerea finisajelor interioare și exterioare -, a fost extinsă cu un nou corp de clădire, P+E, însemnând 7 săli de clasă/laboratoare, grupuri sanitare pe fiecare nivel și casa de scară, la parter grupurile sanitare au fost accesibilizate și pentru persoane cu dizabilități locomotorii, au fost realizate instalațiile de stingere în caz de incendiu, a fost extinsă rețeaua de încălzire în noua clădire, a fost refăcută instalația electrică și înlocuite corpurile de iluminat cu unele eficiente energetic și prietenoase cu mediul, a fost dotată cu mobilier, materiale didactice, echipamente IT, de birotică și softuri educaționale, a fost reabilitat și dotat terenul de sport existent și au fost realizate lucrările de amenajare exterioară.

Moment festiv

Inaugurarea școlii modernizate și extinse a avut și un moment festiv și oficial, desfășurat pe noul teren sintetic din curtea școlii.

“Prin înglobarea acestei festivități de inaugurare a școlii noastre în șirul de evenimente socio-cultural-educative ce se desfășoară pe parcursul acestei săptămâni în comună, mesajul pe care am dorit să-l transmitem este acela că nu există cultură fără educație și nici educație fără cultură. Acestea două sunt esențiale și definesc orice comunitate. Invesțiile în infrastructură în cele două domenii sunt absolut necesare, dar nu suficiente, ele nu își vor atinge niciodată scopul fără capitalul uman, cultural, social și cel intelectual. (…) Prin realizarea unor condiții net superioare de educație, urmărim încurajarea părinților pentru a-și înscrie copiii la această unitate de învățământ (…) La realizarea acestui vis și-au adus contribuția un număr foarte mare de oameni, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil. De la dorința domnului director (n.a. prof. Albert Zoltán), născută cu foarte mulți ani în urmă, până la realizarea obiectivului a fost cale lungă și a implicat multă muncă din partea numeroaselor autorități, instituții și societăți, Agenția pentru Dezvoltare Regională-Centru, Consiliul Județean Mureș, Inspectoratul de Stat în Construcții, proiectant, executant, diriginte de șantier, consultant, domnul director, alături de întreg personalul, și de cei care s-au implicat din Primăria Cristești – toți merită aprecierile și felicitările noastre. Vă mulțumesc pentru colaborare”, a spus primarul comunei Cristești, Kovács Edit.

“Încep prin a vă aduce în discuție un citat al scriitorului francez Victor Hugo: “Cel ce deschide o școală, închide o temniță”.  Cadrele didactice cred că știu să interpreteze citatul, colegii noștri știu să interpreteze citatul, iar aceste gânduri vor fi insuflate elevilor. În timp ce vizitam școala, m-a cuprins un sentiment de invidie pentru că aveți parte, cu ajutorul comunității locale, cu ajutorul implicării, bineînțeles, a domnului director și a dumneavoastră, a tuturor cadrelor didactice de o unitate de învățământ unică în peisajul unităților de învățământ de pe raza județului Mureș. Aș putea să spun că dumneavoastră acum vă ridicați la rangul de unitate de învățământ care poate oricând concura pentru titlul de școală europeană. Vă felicit, doamnă primar, pentru că ați înțeles dumneavoastră că într-adevăr educația reprezintă punctul de plecare și că educația este cheia care la un moment dat ne va ajuta pe noi, prin tânăra generație, să ducem o viață mai liniștită atunci când timpul ne va solicita să ne retragem în anumite zone sau momente liniștite ale vieții noastre. Tuturor celor care s-au străduit, s-au implicat în finalizarea acestui obiectiv extraordinar le mulțumesc și le transmit un gând de pace și, în același timp, de implicare pentru că este nevoie de implicarea dumnealor pentru ca și alte unități de învățământ să poată să își deschidă porțile și să primească așa elevii în băncile școlii”, a fost o parte din mesajul inspectorului școlar general, Sabin Gavril Pășcan, care a lăudat și echipa de conducere a școlii pentru acest proiect care are ambiția de a aduce în sălile sale 450 de elevi față de 379 cât numără astăzi.

“Este o bucurie deosebită să fiu alături de dumneavoastră și de data aceasta. Cred că în comuna Cristeși este un obicei deja să inaugurăm grădinițe, școli. Comunitatea locală a înțeles că cea mai bună investiție este învățământul și cred că împreună ați visat, ați realizat aceste edificii deosebite. Cum spunea domnul coleg, vă invidiem. Îmi pare rău că nu sunt în mijlocul acelor copii ca să încep clasa pregătitoare și să petrec măcar opt ani în această școală minunată. Vă felicit, vă mulțumesc mult de tot și vă doresc să continuați tot așa, iar colegilor mei să se bucure, iar părinților și locuitorilor din Cristești: lăsați copiii în această școală minunată să învețe, e păcat să facă naveta în Târgu Mureș”, a încurajat Illés Ildikó, inspector școlar general adj.

Celor prezenți li s-a adresat și Achim Bela – fost director adjunct al școlii, și directorul Casei Corpului Didactic, Fodor Alexandru-Iosif.

La finalul ceremoniei, actorul Kozák József a spus câteva citate celebre ale lui Vasile Ghica, Mihai Eminescu și Ion Heliade Rădulescu despre școală, a recitat poezii în limba română (din Tudor Arghezi) și în limba maghiară și nu a uitat să le spună elevilor următoarele: “Credeți sau nu credeți, am fost și eu odată elev și cam de acolo mi s-au tras aripile care m-au dus acolo unde am ajuns”, iar eleva Vivien a recitat din literatura maghiară, iar o altă școlăriță Maria a cântat.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE