Home / Administratie / INTERVIU. Investiții noi, pentru un trai decent, în Band

INTERVIU. Investiții noi, pentru un trai decent, în Band

Distribuie

Primarul comunei Band, Mircea Radu, dezvăluie, în interviul următor acordat recent cotidianului Zi de Zi, care sunt principalele investiții derulate la nivelul comunei Band în perioada 2016-2021, precum și câteva din proiectele aflate în agenda de priorități a instituției pe care o conduce.

De la canalizare și apă, la educație

Reporter: Pentru început, vă propun să trecem în revistă principalele investiții derulate în ultimii ani la nivelul comunei Band.

Mircea Radu, primarul comunei Band: În cei cinci ani de când sunt primar în comuna Band s-au realizat o serie de investiții foarte importante pentru locuitorii comunei Band. Mă refer în primul rând la noul sediu administrativ al Primăriei care a fost dat în folosință acum doi ani. Povestea acestui sediu este mai lungă fiindcă proiectul a fost demarat pe hârtie prin 2007, a fost abandonat și a trebuit să reiau lucrările de la început, din cauza unor plăți efectuate de-a lungul timpului fără să fie executate lucrări. Am reușit să finalizăm proiectul, iar acum în Primărie sunt condiții foarte bune de lucru. Pe lângă această investiție, recent am finalizat o altă investiție mare, respectiv canalizarea în satul Band. În anul 2021 am finalizat lucrările. Și această investiție importantă a pus multe probleme deoarece a fost abandonată de-a lungul timpului, prin 2007, iar ulterior au fost plătite o serie de lucrări care nu s-au efectuat. Am reușit să facem un nou proiect și să realizăm canalizarea în satul Band, în special stația de epurare care a fost plătită și utilajele n-au fost livrate. Am reușit să le plătim, să le montăm și funcționează la ora actuală. De această investiție frumoasă beneficiază toți locuitorii satului Band, am reușit să introducem în cele trei cartiere de romi canalizarea. Un alt proiect care a continuat este introducerea apei potabile în comuna Band. În ultimii cinci ani am prelungit rețeaua de apă cu 20 de kilometri, iar recent, în luna august, am finalizat introducerea apei potabile și în satul Petea, unde locuitorii se bucură de această binefacere și foarte mulți cetățeni s-au racordat la rețeaua de apă. Aici pot să amintesc că și cele trei cartiere de romi din Band, prin efort financiar din bugetul local Primăria comunei Band a reușit să realizeze prelungirile de rețea din satul Petea, dar și din Valea Mică, Negreni, Band și Valea Oroiului. Eu ca primar consider că apa e vitală, este elementul cel mai important pentru om, precum și pentru animale. Am reușit să introducem apa inclusiv pe străzile locuite în general de romi, care s-au racordat la rețea, și-au făcut băi, deci au trecut la un grad de civilizație mai ridicat. Unii dintre ei și-au făcut chiar case frumoase și beneficiază de această investiție.

Rep.: Apa e un subiect problematic pentru localitățile aflate în zona de câmpie a județului Mureș…

M.R.: Apa din comuna Band este de la Aquaserv, se depozitează în rezervoare unul de 300.000 de litri și unul de 50.000 de litri, din care facem alimentarea întregii comune. Mai avem un tronson unde Aquaserv deține alimentarea în satul Fânațe. Există o parte din satul Fânațe care a fost alimentat și este alimentat din rețeaua Aquaservului care merge spre Sărmașu și locuitorii de acolo în ultima perioadă au mari probleme cu livrarea apei din cauza defecțiunilor foarte dese care apar pe rețeaua respectivă. Sperăm ca Aquaserv să rezolve problema aceasta, în caz contrar în anul 2022 o vom revolva noi, Primăria.

Rep.: Ce ne puteți spune despre investițiile din unitățile de învățământ?

M.R.: O altă investiție de care ne-am preocupat de-a lungul timpului este terminarea lucrărilor de modernizare la Liceul din comuna Band. Această investiție a avut anumite probleme de proiectare, dar am reușit să le eliminăm și la ora actuală acolo mai avem un singur aspect de rezolvat. Avem peste o mie de copii la Band și prin mansardarea și finalizarea lucrărilor de la liceu, de un an și ceva nu mai avem probleme legate de spații pentru desfășurarea cursurilor, așa cum erau în anii anteriori. Prin intermediul acestui proiect s-au făcut și dotări interioare, pentru laboratorul de chimie, laboratorul de fizică, sală de conferințe, grupuri sanitare în clădire. De fapt, în comuna Band avem la toate școlile grupurile sanitare în interiorul clădirilor, unde există și apă. Numai într-o singură școală, cea din satul Oroi, nu avem această binefacere de a avea grupurile sanitare în interior din cauza faptului că aici avem un proiect pentru realizarea unei școli noi. Astfel, am considerat că nu mai merită să investim bani în grupuri sociale datorită faptului că avem un proiect scris și sperăm ca în anul 2022, la începutul anului să începem lucrările la această școală nouă.

Asfaltări și rețea de gaz metan

Rep.: Ce ați făcut în ultimii cinci ani în privința modernizării infrastructurii rutiere?

M.R.: Tot în această perioadă în comuna Band s-au asfaltat 18 kilometri de străzi și drumuri comunale. De asemenea, în acest interval de timp s-a mai realizat o investiție importantă, s-a introdus gazul metan în cartierele de romi. Tot din bugetul propriu. Vom continua cu acest sistem și în satele care nu au gaz, Valea Rece – unde deja avem aprobare pentru prelungirea rețelei de gaz. În această perioadă am schimbat iluminatul public, care era vechi, cu becuri, iar acum avem un sistem cu leduri. Față de 600 de lămpi am mărit numărul la 1.200 de leduri. La fiecare locuință, în fața curții sau pe stradă există iluminat public, de înaltă calitate, ca la oraș. Mai avem în mapa de proiecte două studii de fezabilitate care sunt terminate, pentru asfaltarea a 22 de kilometri de drumuri, precum și construirea unei școli noi în satul Oroi. Ambele studii de fezabilitate au fost plătite. Tot în această perioadă, Primăria s-a dotat cu utilaje noi, un tractor John Deere, o remorcă și o vidanjoare, care sunt foarte necesare datorită faptului că sistemul de apaă și de canalizare aparține Primăriei. Avem în program să începem lucrările la 1.000 de metri de trotuare. Am executat o casă festivă în satul Țiptelnic. În această localitate cetățenii nu aveau unde să organizeze diferite manifestări în special religioase, parastase, și culturale. Avem în lucru, împreună cu Consiliul Județean Mureș, un sens giratoriu la intersecția celor două drumuri județene DJ 151 și DJ 152, care din promisiunile pe care le avem se va realiza în anul acesta. Totodată, am realizat 48 de parcări în zona centrală a comunei, o stație modernă pentru autobuze de 600.000 de lei.

Rep.: Cum reușiți să vă administrați bugetul local astfel încât să aveți resurse suficiente pentru a realiza investiții noi?

M.R.: Bugetul Primăriei comunei Band ne permite să facem asemenea investiții datorită faptului că a crescut în cei cinci ani gradul de colectare a impozitelor și taxelor locale, de la 50% la 65%. Aici e secretul acestor investiții. Colectarea taxelor și impozitelor a crescut în ultimii cinci ani cu 15 procente.

Rep.: De la cetățeni sau de la persoane juridice?

M.R.: Per total. E o creștere de 15% care înseamnă ceva. Unicul secret.

Viziune pentru un Centru medical

Rep.: Există interes pentru dezvoltarea de afaceri în Band?

M.R.: Tot în această perioadă se va lucra pentru construirea unui supermarket al firmei Darina. Primăria își va da tot concursul pentru realizarea acestei investiții care se va construi în centrul comunei Band, la intersecția drumurilor județene DJ 151 și DJ 152. În prezent, în Band nu există niciun supermarket, avem doar magazine mici. În prezent, se lucrează la documentație și anul viitor va fi dat, cred, în folosință. Prin finalizarea acestor investiții, Band va deveni o comună europeană. Ce lipsește din aceste investiții enumerate anterior este un centru medical, pe care însă îl avem în vedere în perspectivă.

Rep.: Revenind la investitori…

M.R.: Dorim să atragem cât mai mulți investitori în comuna noastră. Comuna Band are ușile deschise pentru orice investitor care dorește să vină în zona noastră, deoarece avem toate utilitățile necesare pentru dezvoltare. Este o dorință de-a noastră și Primăria este și va fi alături de toți investitorii care doresc să vină la Band.

Rep.: Cum colaborați cu noul Consiliu Local?

M.R.: Colaborarea mea cu noul Consiliu Local a fost foarte bună încă de la început, fiindcă totuțuși am o experiență în domeniu administrativ și de conducere. Am fost timp de cinci legislaturi consilier județean și am experiența de viață necesară conducerii unei primării. Am terminat facultatea în 1971 și am fost director de SMA, la 12.000 de hectare, am fost inginer șef la Trustul SMA Mureș timp de 17 ani, director adjunct la Direcția Agricolă Mureș și eu spun că și datorită experienței mele de viață s-a reușit într-un timp attât de scurt să facem asemenea investiții.

Rep.: Vor fi în acest an Zilele Comunei Band?

M.R.: Nu vor fi fiindcă consider, din ceea ce spun televiziunile și guvernanții, că încă pandemia nu a trecut și s-ar putea să vină încă un val 4 și nu aș vrea să aducem în comuna noastră o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Rep.: Care a fost impactul campaniei de vaccinare anti COVID-19 în comunitatea din Band?

M.R.: La procentul de vaccinare stăm la nivel mediu. Din 7.000 de locuitori câți sunt în Band, circa 2.000 sunt romi care nu agreează vaccinarea, cu toată lămurirea noastră, nu vor să se vaccineze pe diferite motive. Nu facem nici propagandă anti, dar adevărul e că romii nu vor să se vaccineze, decât foarte puțini. Cauzele din spusele lor nu sunt justificate după părerea mea, e vorba despre teamă, despre frică.

A consemnat Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.