VIDEO: Klaus Iohannis, flori pentru eroii de la Oarba de Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 963 Vizualizări

VIDEO: Klaus Iohannis, flori pentru eroii de la Oarba de Mureș

Cu prilejul Zilei Armatei României, sărbătorită în data de 25 octombrie, militari din cadrul Garnizoanei Târgu Mureș s-au deplasat anul acesta la Ansamblul Monumental din Oarba de Mureș pentru a aduce un omagiu miilor de eroi români care și-au vărsat sângele pentru eliberarea pământului strămoșesc.

Ceremonia a fost închinată în memoria militarilor căzuți pe frontul de luptă în urmă cu 77 de ani la Oarba de Mureș precum și în alte bătălii purtate în toamna anului 1944 pentru reîntregirea Transilvaniei.

„La 16 septembrie 1944, începea una dintre cele mai tragice pagini înscrise de ostașii români în cronica eroică a eliberării Transilvaniei atunci când, pentru străpungerea frontului inamic, Regimentul 3 Dorobanți a primit ordinul de a forța râul Mureș în zona localității Cipău. Începea, astfel, ceea ce avea să fie denumită de istoricii militari „Epopeea Oarba de Mureș”. În luptele purtate timp de 20 de zile, până la data de 6 octombrie 1944, pierderile Armatei României au fost de aproape 11.000 de militari”, a împărtășit locotenent-colonel Sergiu Colceriu.

Ceremonie modestă dar plină de emoție

După întâmpinarea generalului maior Dacian Tiberiu Șerban, și intonarea Imnului României de către fanfara Academiei Forțelor Aeriene ,,Henri Coandă” din Brașov, în memoria acestor eroi s-a oficiat slujba religioasă de pomenire, urmată de depunerea coroanelor de flori la Monumentul din Oarba de Mureș.

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis cu ajutorul unei aeronave, în dimineața zilei de 25 octombrie, o coroană de flori ce a fost depusă de către generalul Ovidiu Constantin Palaghia din partea Administrației Prezidențiale. De asemenea, au mai depus coroane de flori pentru eroii români prefectul județului Mureș, Mara Togănel, primarul orașului Iernut, Ioan Nicoară, Ovidiu Georgescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș și reprezentanții Garnizoanei Târgu Mureș.

În timpul momentului de defilare au survolat deasupra Ansamblului Monumental din Oarba de Mureș aeronave ale Bazei 71 Aeriene ,,General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, elicoptere „IAR 330 PUMA” și avioane de atac „MIG 21 LanceR”, care au acordat onoruri eroilor căzuți la Oarba de Mureș.

„Este o zi foarte importantă pentru Armata țării noastre. Se înscrie în succesiunea de sărbători ale diferitelor categorii de Forțe, vorbim aici de Forțele Terestre, Forțele Aeriene, de Forțelor Navale, de Ziua Forțelor pentru Operațiuni Speciale pe care o sărbătorim pe 1 martie. Ziua de 25 octombrie este o zi cu o semnificație deosebită pentru că în această zi s-a pus piatra de temelie pentru o viață liberă, fără niciun fel de constrângeri. Nu a fost de prisos jertfa înaintașilor noștri, și suntem datori să ne aducem aminte și să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru odihna sufletelor lor. Jertfa lor reprezintă un exemplu pentru cei de astăzi și vom urma acest exemplu, sprijinind țara și poporul român în orice circumstanțe, chiar cu prețul vieții”, a transmis la finalul ceremoniei comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, general-maior Dacian Tiberiu Șerban.

Mesaj pro vaccinare

Profitând de această ocazie, generalul Dacian Tiberiu Șerban a transmis un mesaj de apreciere către persoanele care au ales să se vaccineze în număr atât de mare, în ultimele zile: „Ne bucurăm că odată cu sărbătorirea Zilei Armatei, cumva, cumva, parcă s-a întâmplat un impuls de energie deosebit în campania de vaccinare și sperăm din tot sufletul să-și arate efectele în bine și în reducerea dimensiunilor destul de îngrijorătoare la care au ajuns pierderile de vieți omenești. Este singura variantă rapidă și eficientă pentru a limita și în cele din urmă, de a scăpa de această pandemie”.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE