Când va avea loc ”Udatul nevestelor” de la Hodac Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 382 Vizualizări

Când va avea loc ”Udatul nevestelor” de la Hodac

Consilierii județeni au aprobat luni, 28 februarie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru, participarea Consiliului Judeţean Mureş la organizarea, desfăşurarea şi finanţarea activităţilor culturale şi sociale de interes public judeţean pe parcursul anului 2022, iar în acest sens a fost aprobat un buget general de 4 milioane de lei.

Pe lista evenimentelor finanțate de către Consiliul Județean Mureș se află și ”Udatul nevestelor la podul Hodacului”, eveniment care va beneficia de un sprijin financiar în valoare de 35.000 de lei.

Manifestarea va fi organizată de Asociaţia Culturală „Hodăceana” și se va desfășura în data de 13 iunie 2022, în comuna Hodac.

”Obiceiul ”Udatul nevestelor” în râul Gurghiu, un obicei unic în România, pe care localnicii din comuna Hodac îl păstrează cu sfinţenie din moşi-strămoşi, în a doua zi de Rusalii. ”Udatul nevestelor” de la Hodac şi din satul aparţinător Toaca este un obicei dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii. Obiceiul ”Udatul nevestelor” se află în fruntea tradiţiilor populare din Hodac şi nimeni nu poate spune de când datează acesta, însă etnografii susţin că ar putea fi mai vechi de 500 de ani. Înainte cu o zi de acest obicei, în ziua de Rusalii, preotul din sat sfinţeşte apa râului Gurghiu, astfel încât femeile care urmează să fie udate în a doua zi de Rusalii să fie binecuvântate”, se precizează în descrierea evenimentului.

Potrivit aceleiași surse, obiceiul ”Udatul nevestelor” începe cu dansuri populare la care ia parte aproape tot satul, după care urmează ”Bătuta”, ”De-a lungul” sau ”Jocul de-a bota”, un continuator al ”Jocului căluşarilor” din Hodac, la care participă atât tinerii, cât şi bătrânii şi copiii, iar la final are loc un bal.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE