Recomandare pentru mureșeni. Nu luați iod! Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 251 Vizualizări

Recomandare pentru mureșeni. Nu luați iod!

Pe când am scăpat de frica de vaccin, de pe o zi pe alta ne-am trezit cu frica unui război nuclear. Acum nu mai alergăm după dezinfectant și măști. Cuprinși de panică dăm iama în farmacii să cumpărăm iodură de potasiu, astfel încât, în județul Mureș stocurile sunt epuizate. Atenție ! Tratarea după ureche cu iod poate provoca hipertiroidia, hipotiroida autoimună sau doza poate deveni toxică, caz în care apare stopul cardiac.

Cernobîl, amintire vie

Începând cu 3 mai 1986, românilor li s-au distribuit pastile cu iod, aflând mai târziu cu o săptămână de dezastrul nuclear. După explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl din 26 aprilie 1986, autoritățile comuniste au distribuit tablete cu iodură de potasiu necesare glandei tiroide, dar nu au fost suficiente. În acea perioadă, sute de copii s-au născut cu diformităţi osoase, fără precedent în istoria medicală a României.  Cu toate acestea, medicii ne avertizează că, luată nejustificat, iodura de potasiu nu face bine, doar în cazul în care este iod radioactiv. Tratamentul preventiv, consumul de medicamente pe bază de iod, fără indicație medicală, poate să aibă efecte nedorite asupra stării de sănătate și funcționării tiroidei. Mureșenii trebuie să știe cât, cum, cine și când trebuie să ia tratamentul, iar asta se poate face numai din surse oficiale.

„Copiii, adolescenții, tinerii sunt mult mai expuși la radiații în general, iar tabletele cu iodură de potasiu blochează iodul radioactiv, protejând astfel tiroida. Iodidul care se găsea în farmacii, prescris pentru diferite afecțiunei ale glandei tiroide are o concentrație mult mai mică față de iodura de potasiu, care este indicată în cazul unui accident nuclear și doar la recomandare”, ne sfătuiește Farm. Nicoleta Logigan, președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș.

Măsuri urgente

Rusia a ameninţat direct Europa cu un război nuclear, iar oamenii au intrat în panică. Primele măsuri ce trebuie luate în astfel de situații constau în evacuarea populaţiei rezidente pe o anumită distanţă faţă de centrală, adăpostirea, pentru a reduce expunerea, şi administrarea de tablete de iodură de potasiu, pentru a reduce riscul de cancer tiroidian.

Dacă se consideră necesar, se poate restricţiona consumul de legume şi produse lactate produse în zonele învecinate centralei nucleare, pentru a reduce expunerea populaţiei. Cei care s-au expus la radiaţii, odată ce au intrat în casă trebuie să se dezbrace, descalțe, toate acestea urmând a le pune într-o pungă de plastic, închisă cât mai ermetic cu putinţă, pusă departe de zonele de locuit, de copii şi de animale. Se recomandă baie cu apă caldă (nu fierbinte) şi săpun.

În cursul urgenţelor nucleare se poate elibera iod radioactiv. Dacă este inhalat sau înghiţit, iodul radioactiv se concentrează în glanda tiroidă şi duce la o creştere a riscului de cancer tiroidian. Pentru persoanele expuse la iod radioactiv, riscul de cancer tiroidian poate fi micşorat prin administrarea tabletelor de iodură de potasiu, care împiedică captarea iodului radioactiv la nivelul tiroidei.

Riscul de cancer tiroidian în urma expunerii la iod radioactiv este mai mare la copii şi la adulţii tineri şi mai scăzut la persoanele peste 40 de ani.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE