2022 plin de investiții la nivelul comunei Gornești Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 276 Vizualizări

2022 plin de investiții la nivelul comunei Gornești

De la începutul acestui an, comuna Gornești a demarat o serie de investiții menite să ridice nivelul de trai al locuitorilor. Despre toate acestea ne-a vorbit primarul Kolcsár Gyula, în interviul următor.

Reporter: Ce s-a mai făcut în comuna Gornești, de la începutul anului și până în prezent?

Kolcsár Gyula: Prima lucrare pe care am dus-o foarte repede la bun sfârșit a fost cea de la Școala Gimnazială din Periș. După cum se cunoaște, Școala Gimnazială din Periș a intrat într-un proces de reabilitare și extindere grație unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional, valoarea fiind de aproximativ o jumătate de milion de euro. Am fost nevoiți să renunțăm la două săli de clase, fapt care a împiedicat oarecum desfășurarea în bune condiții a procesului de învățământ. Ca urmare, am amenajat două săli de clasă, 36 de metri pătrați fiecare, în zona anexă a bucătăriei din cadrul grădiniței. Astfel, niciun copil nu va mai fi nevoit să vină la școală după masa, cum s-a întâmplat timp de două săptămâni. Toți copii vor învăța înainte de masa. Conform contractului, lucrările de extindere și modernizare trebuiesc finalizate până la data de 31 ianuarie 2023. Sperăm în bunul mers al lucrărilor, iar ritmul lucrărilor să decurgă în așa fel încât să închidem lucrarea la termenul stabilit prin contract.

Rep.: Ce alte lucrări ați derulat în comună?

K.G.: În acest an am refăcut sistemul de acoperiș la Căminul Cultural din localitatea Iara de Mureș, pentru a evita prăbușirea, urmând ca printr-un proiect să facem ceva util pentru comunitate. De asemenea, se lucrează la capela mortuară din satul Teleac. Este vorba de un imobil pe care l-am achiziționat în urmă cu un an și jumătate care va fi amenajat pentru o capelă pe care sperăm să o finalizăm în maxim două luni de zile. Vom continua cu astfel de investiții și la Petrilaca și Iara de Mureș.

Rep.: Primăvara aduce vești bune în ce privește alimentarea cu apă și canalizarea. Despre ce este vorba?

K.G.: Se lucrează în prezent la sistemul de canalizare și apă potabilă în satul Pădureni. O firmă de electricitate a rezolvat puterea necesară pentru pompele de apă potabilă către Pădureni, lucrare la parte electrică care se ridică la suma de 300.000 de lei. Se lucrează și la sistemul de apă în satul Pădureni. În ce privește canalizarea în localitățile Periș și Gornești, aici lucrările au ajuns aproape de final. Am spus într-un material anterior că vom închide această lucrare până la sfârșitul anului trecut, dar din motive obiective nu s-a putut face acest lucru. Maxim până în 31 mai lucrarea va fi recepționată și funcționabilă, după care va începe branșarea populației la această utilitate. Momentan se lucrează la pompele de la ieșirea către Dumbrăvioara, plus zona din fața primăriei și zona Căminului Cultural din Gornești unde mai sunt de remediat anumite probleme, restul lucrării fiind terminat.

Rep.: Urmează branșarea populației…

K.G.: În acest sens, vom merge la Cluj cu scopul de a achiziționa un miniexcavator pe șenile cu care vom executa lucrările de branșare a populației la serviciul de canalizare. Vom face această lucrare la un preț mult mai convenabil față de alte companii, și ce este foarte important, în regie proprie. Acest utilaj care va intra în proprietatea primăriei Gornești este unul extrem de util, folosit acum pentru branșamente, dar și pentru lucrările viitoare în comună.

Rep.: Vești bune sunt și în ce privește asfaltările?

K.G.: Suntem pe lista de așteptare la Programul ”Anghel Saligny” cu două proiecte de asfaltare. Unul are în vedere drumul Periș – Iara de Mureș pe o lungime de 8 kilometri. Al doilea proiect are în vedere drumul care leagă Pădureniul cu satul Călușeri pe o lungime de 3 kilometri. Aici există o problemă valabilă la nivel național, respectiv prețurile materialelor care s-au scumpit extrem de tare în ultima vreme. Toate proiectele care au fost depuse anul trecut au avut în vedere un preț la aceste materiale, iar acum acesta s-a dublat. Exemplu concret este tona de bitum. De aceea, văd anumite probleme care vor apărea, și dacă nu se va face ceva de către guvern, vor fi probleme în ce privește derularea acestora. Noi am făcut un buget de venituri și chetuieli cu anumite prețuri, iar în momentul de față vorbim despre cu totul alte prețuri, aproape duble.

Rep.: Problema costurilor la energie. Ce măsurile preconizați în această priviniță?

K.G.: Energia s-a scumpit și pentru noi, nu doar la populație sau agenți economici. De aceea, menirea noastră este să drămuim chibzuit banii. În acest sens, vom analiza situația școlilor legată de consumul de energie, după care vom lua măsurile cele mai corecte. Lucrurile trebuiesc un pic sistematizate ca urmare a acestor costuri care sunt la ora actuală, în condițiile în care acest bruiaj economi se va întinde pe mai mulți ani. Deși se vor supăra unii, va trebui să trecem la sistemul vechi, în sensul în care vom reduce un pic timpul la iluminatul public în satele din comună, în cursul nopții. Cer scuze cetățenilor pentru acest lucru, dar decât să avem iluminat public ok câteva luni după care să o stingem de tot, mai bine venim acum cu aceste măsuri prin care încercăm să eficientizăm costurile legate de iluminatul public.

(A.Z.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE