Planuri de viitor ambițioase pentru Chibed Administrație
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 245 Vizualizări

Planuri de viitor ambițioase pentru Chibed

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi, Dósa Sándor primarul comunei Chibed, aflat la mandatul cu numărul cinci, a oferit informații legate de bugetul alocat pentru anul 2022, cât și despre proiecte aflate în derulare sau planuri de viitor.

Bugetul local al comunei Chibed a fost aprobat în data de 10 februarie. Veniturile se ridică la suma de 3.340.000 de lei dintre care venituri proprii: 841.000 de lei, prelevări din bugetul de stat 2.359.000 de lei, subvenţii de la alte bugete în cuantum de 140.000 de lei.

Cheltuielile vor fi de 3.970.000 de lei. Diferența de 640.000 de lei reprezentată de excedentul din anul 2021 de lei va fi folosită drept contribuție proprie pentru fiecare proiect în parte aflat în derulare. 

Proiecte în derulare

„Am mai multe proiecte prevăzute în anul acesta. Începem cu cele mai mari proiecte în cadrul programului Anghel Saligny. am depus două proiecte, unul de 7 milioane și unul de 7,5 milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii a comunei. Asta înseamnă reabilitare stradală și asfaltarea străzilor care au rămas neasfaltate în comună. Sperăm că vor fi ambele proiecte eligibile pentru a putea demara lucrările”, a transmis primarul comunei Chibed.

Prin Fondul Român de Dezvoltare Socială se vrea implementarea unui proiect ce presupune reabilitarea podului vechi de pe Târnava Mică, ce leagă o comunitate de romi de localitate. 

„În prima fază, am primit finanțare pentru proiectare și pentru studii de teren, avide și ce include certificatul de Urbanism, în valoare de 108.832 de lei. Urmează faza a doua pentru demararea proiectului care va fi în valoare de aproximativ 4 milioane de lei. Sperăm că va fi finalizat anul viitor acest proiect”, a mai adăugat Dósa Sándor.

Un al doilea proiect, aflat în faza a doua, prin Compania Națională de Investiții, se referă la construirea unei Săli de Sport pentru Școala Gimnazială Chibed. 

„Acum a apărut faza a doua unde trebuie să trimitem hotărâre de Consiliul Local referitor la predarea amplasamentului către beneficiar ca să poată să execute proiectarea și proiectul de investiții. Mai avem un alt proiect care este depus pentru modernizarea iluminatului public. Lângă DN13A deja am făcut noi din bugetul local în anii trecuți. Restul, în toată comuna va fi făcut din proiectul pe care l-am depus la Ministerul Mediului”, a mai adăugat alesul local.

În același cadru, către Ministerul Mediului a fost depus proiectul de „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirea primăriei comunei Chibed”.

„Sperăm că va fi eligibil pentru finanțare. Trebuie să îl demarăm în lunile următoare. Un alt proiect care este în curs de depunere se referă la înființarea unei stații de încărcare a mașinilor electrice. Un alt proiect vizează construirea de locuințe pentru cadre medicale și cadre didactice. Avem locul deja stabilit pentru construirea acestei clădiri, trebuie adoptată o hotărâre de Consiliu Local ca să ne stabilim cam câte locuințe vrem să construim pe acest teren pe care îl avem în proprietate. Tinerii profesori care ies din facultate și nu au posibilitatea să cumpere locuințe sau să facă naveta din altă parte. Vrem să le oferim o posibilitate. Putem în termen de cinci ani să le oferim posibilitatea de a locui aici. Chiria va fi nesemnificativă, simbolică. Vor plăti utilitățile și Consiliul Local va plăti restul. Vrem să încurajăm tinerii să vină în zonă, mai ales că avem și un dispensar medical și școală nouă”, a mai adăugat Dósa Sándor. 

Planuri de viitor

Aflată la distanță mică de localitatea cu specific balnear Sovata și salina Praid, pentru comuna Chibed se dorește în viitor să se construiască o zonă de agrement pentru a se dezvolta latura turistică a localității.

„Avem un lac, un luciu de apă, și în zona respectivă vrem să facem o zonă de recreere. Sovata și Praidul deja încep să fie aglomerate turistic. În agroturismul local încep să apară locații agroturistice care pot să ofere cazare pentru 17 persoane, 30 de persoane. Chibed se află într-o zonă centrală. De aici în două ore poți să ajungi în orice direcție cu destinație importantă turistică. În două ore ajungi la Brașov, la Miercurea Ciuc, Bistrița. Ar putea să fie un centru de turism unde se poate ajunge zilnic la orice obiectiv turistic din zonă”, a afirmat primarul comunei Chibed.

În planurile de viitor acest obiectiv este unul important, și de asemenea, nu este exclus să se construiască și Casa de Oaspeți a localității.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE