Macron şi Le Pen, în turul al doilea al prezidenţialelor Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 82 Vizualizări

Macron şi Le Pen, în turul al doilea al prezidenţialelor

Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen s-au calificat, în această ordine, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, ce va avea loc pe 24 aprilie şi se anunţă unul strâns, conform primelor estimări ale sondajelor la ieşirea de la urne.

Potrivit estimărilor a trei institute de sondare, Macron se află în frunte cu scoruri între 28,6 şi 29,7%, la finalul unei campanii puternic perturbate de pandemie şi de războiul din Ucraina.

Marine Le Pen (Rassemblement national, RN) s-a plasat a doua, obţinând între 23,5 şi 24,7% potrivit estimărilor Opinionway, Ifop şi Harris, în faţa lui Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, care oscilează între 19,8% şi 20,5%. Absenteismul la vot a fost puternic, între 26,2% şi 29,1%, ilustrând neîncrederea tot mai mare a francezilor în clasa politică. În 2017, rata absenteismului a fost de 22,2%.

Marine Le Pen, care a fost învinsă de Emmanuel Macron în 2017, nu a părut niciodată atât de aproape de victorie, conform sondajelor preelectorale, care o dau perdantă la o foarte mică diferenţă, în marja de eroare, notează AFP. Ea pare însă să aibă o rezervă relativ mică de voturi pentru turul decisiv, având în vedere scorului celuilalt candidat de extremă-dreapta, Eric Zemmour (între 6,8% şi 7%). Configuraţia actuală îi este totuşi mai favorabilă decât în 2017, când nu dispunea practic de o rezervă clară.

La scrutinul de duminică, dreapta tradiţională (Republicanii) a înregistrat un scor slab fără precedent, prin Valérie Pécresse, de circa de 5%. O înfrângere zdrobitoare a suferit Partidul Socialist, a cărui candidată Anne Hidalgo este cotată cu 1,9-2,1% din voturi. Unii candidaţi – precum comunistul Fabien Roussel, socialista Anne Hidalgo sau ecologistul Yannick Jadot – au chemat imediat la un baraj contra Marinei Le Pen, iar Valérie Pécresse a declarat că va vota pentru Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron, care s-a situat în faţa candidatei de extremă-dreaptă Marine Le Pen, a spus că pentru turul al doilea „nimic nu este jucat”.

„Dezbaterea pe care o vom avea timp de 15 zile va fi decisivă pentru ţara noastră şi pentru Europa”, a afirmat el în faţa partizanilor săi, salutând „claritatea cu privire la extrema dreaptă” a mai multor candidaţi eliminaţi care au lansat un apel la votul în favoarea lui, declarându-se pregătit „să inventeze ceva nou” pentru a uni oamenii.

Ministrul francez al finanţelor Bruno Le Maire a susţinut că preşedintele Emmanuel Macron va încerca în următoarele două săptămâni să convingă alegătorii să voteze pentru el în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, dar a adăugat că este împotriva formării unui guvern de coaliţie.

”Cred că nu avem interesul de a avea o majoritate de tip puzzle, formată din mici piese pe care trebuie să le reajustăm permanent”, a spus Le Maire, răspunzând unei întrebări legate de formarea unei coaliţii de partide cu diferite orientări.

Ministrul francez a opinat că subiectele adesea asociate cu stânga politică, precum limitarea efectelor schimbărilor climatice şi consolidarea rolului Uniunii Europene, vor juca un rol esenţial în perioada rămasă până la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze. Influenta politiciană franceză de stânga Segolene Royal crede că inabilitatea forţelor de stânga fracturate din Franţa de a se uni în spatele unui candidat a fost de vină pentru succesul liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze.

Câţiva candidaţi de pe eşichierul politic de stânga au candidat se pare pentru a-şi alimenta egoul, în pofida ratingurilor slabe din sondaje, şi au încheiat cursa cu rezultate sub 5% în urma votului de duminică, a spus Royal.

„Dacă ei s-ar fi retras din cursă, l-am fi avut pe Jean-Luc Melenchon în al doilea tur, iar Franţa s-ar fi bucurat de o dezbatere reală, fundamentală, de o alegere reală între valori şi strategii”, a afirmat ea. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Franţei, Melenchon, veteran al stângii franceze, s-a clasat cu doar 1,5% în urma lui Le Pen după ce au fost numărate aproape toate voturile, pierzând la limită un loc în turul doi al alegerilor, care se va desfăşura la 24 aprilie.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE