”Medical Humanity”, program nou de studiu la UMFST Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

”Medical Humanity”, program nou de studiu la UMFST Târgu Mureș

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, și rectorul Universității Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) ”I.L. Caragiale” din București, Liviu Lucaci, au anunțat miercuri, 1 iunie, cu prilejul unei conferințe de presă, derularea în parteneriat a mai multor activități cultural-educative.

Una dintre acestea va consta în demararea unui noi program de studiu intitulat ”Medical Humanity.”

”Noi avem în cadrul Universității și Științe și Litere care într-o terminologie mai anglo-saxonă să-i spun așa poartă denumirea de ”Humanity”. De asemenea, în colaborare cu UNATC intenționăm ca în viitorul apropiat, și probabil că vom face debutul acestui program în iarnă, cu ocazia Zilelor UMFST, să demarăm un program de ”Medical Humanity”. Nu-l traduc pentru că aș vrea să păstrez savoarea termenului în limba engleză care sună puțin mai cuprinzător. Este o ramură importantă, modernă și de noi, cel puțin ca Universitate de Medicină, neabordată până în acest moment”, a afirmat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

”E un lucru nou, e un lucru important, pentru că privește relația medic – pacient în multe alte perspective care au fost poate mai puțin abordate până acum. Până la urmă este vorba de întâlnirea cu suferința. Această întâlnire cu suferința o are și medicul, tânărul medic, și să nu ne ascundem, sunt mulți tineri medici la început de drum care atunci când se întâlnesc pentru prima dată cu suferința renunță, își abandonează cariera. Pentru că e un pas foarte greu și important, cum își gestionează ei suferința. Și apoi este relația dintre medic și pacient, cum se raportează la pacient, cum reușesc în acest rol, subliniez, rol, cum abordează, cum se apropie de pacient”, a arătat Liviu Lucaci.

În aceeași conferință de presă care a fost organizată în Muzeul UMFST ”George Emil Palade” din incinta Cetății Medievale din Târgu Mureș, rectorii celor două universități au anunțat și alte evenimente care vor fi organizate în parteneriat: o stagiune alternativă de teatru, un festival de arte la Târgu Mureș și ateliere sugestiv intitulate ”Teatrul în școli și licee”.

Miercuri, 1 iunie, UMFST ”George Emil Palade” și UNATC ”I.L. Caragiale” au organizat, cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor, în mai multe locații din Târgu Mureș, evenimentul intitulat ”Arta ocupă orașul”.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE