Scriitor mureșean premiat de Uniunea Scriitorilor din România Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 321 Vizualizări

Scriitor mureșean premiat de Uniunea Scriitorilor din România

Meleagurile mureșene au născut de-a lungul anilor oameni valoroși care au contribuit la tezaurul cultural al țării, și care continuă să o facă negreșit. De data aceasta, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru „Cartea de Proză” este câștigat de un artist mureșean și adus acasă. 

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2021, alcătuit din: Dan Cristea (preşedinte), Gabriel Coșoveanu, Andrea H. Hedeș, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu (membri), a stabilit luni, 30 mai 2022, laureații Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru apariții editoriale din anul 2021.

Premiul U.S.R adus la Mureș

Pentru secțiunea „Cartea de proză”, premiul Uniunii Scriitorilor din România a fost acordat scriitorului Kocsis Francisko pentru cartea „Atelierul de pipe și tutun”, Editura Cartea Românească. 

„Oamenii au feluri foarte ciudate de a înțelege lucrurile. Sau de a le răstălmăci. Poate mai curând asta. Pentru că întotdeauna le înțeleg cum li-e pofta, interesul sau măsura. Chiar și atunci când este vorba despre lucruri de neînțeles, oamenii nu se lasă până nu reușesc să le dea măcar o pojghiță de înțeles omenesc, după care lasă totul în seama fanteziei, care desăvârșește cu admirabilă ușurință restul arhitecturii, adică substanța narativă. Chiar și atunci când lucrurile sunt cu adevărat de neînțeles, oamenii caută, pentru propria lor liniște, înțelesuri. Pentru că această eternă căutare face parte din natura lor”, spune autorul într-un fragment din cartea sa, la pagina 192.

Kocsis Francisko s-a născut în anul 1955 la Cecălaca, Mureş. Este poet, prozator, traducător și publicist, prezent în antologii, dicţionare, volume de critică literară, totodată distins în repetate rânduri cu premii pentru poezie, proză şi traduceri.

A publicat 10 volume de poezie: Umbrela profetului (1998), Oceanul interior (2000), Codul de bare (2002), Alteritate de duminică (2004), Ceva trece pe-aproape (2009), Melancolii în formă continuată (2012), Compendii de melancolie (antologie, 2013), Teste de identitate (2015), Oţet de furnici (poeme în proză, 2016), Terţine şi alte disimulări (2019);  două volume de proză: Plimbări cu Freud (2006), Un roman într-o gară mică (2018); volume de însemnări: Arta de a evita necazul (2014), Ceea ce nu se amână (2019); volume de cronici şi eseuri: Prieteni şi apropiaţi. Lecturi empatice (2013), Alţi prieteni şi apropiaţi. Alte lecturi (2020). La aceste volume se adaugă numeroase traduceri din literatura maghiară.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE