Orga bisericii evanghelice din Ideciu de Jos, readusă la viață după o jumătate de secol Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 388 Vizualizări

Orga bisericii evanghelice din Ideciu de Jos, readusă la viață după o jumătate de secol

Municipiul Reghin, Ideciu de Sus, Petelea, Uila și, mai nou, Ideciu de Jos se numără printre localitățile din Ținutul Reghinului care se bucură de sunetul de orgă încă viu în bisericile evanghelice. Orga cea mai recent repusă în funcțiune este cea găzduită de biserica evanghelică din Ideciu de Jos, momentul fiind marcat duminică, 24 iulie, de către inimoasa comunitate săsească din localitate.

Povestea orgii din Ideciu de Jos merge până în secolul al XVII-lea, când Johannes West a construit instrumentul pentru biserica spitalului din Sighișoara. În secolul al IX-lea, comunitatea din Ideciu de Jos cumpără instrumentul pentru biserica lor, iar renumita familie Binder (tatăl și fiul) se ocupă de demontarea și montarea acesteia. În anul 1945, orga este distrusă și, ulterior, piese importante sunt furate. Tot un Binder, Hermann Binder, maestru în restaurarea acestor instrumente, o descoperă în 1975 și începe să o readucă la viață. Rezultatul a fost savurat duminică, 24 iulie, în prezența celui care i-a dat o nouă viață orgii, precum și a invitaților de marcă, dr. Hans-Bruno Fröhlich, protopop de Sighișoara, prof. Friedrich Philippi, curatorul Episcopiei Evanghelice din Sibiu, Lucian Feier Lăurean, primarul comunei Ideciu de Jos, precum și oaspeții din Austria, Manfred Schuller, reprezentant al Asociației Sașilor Transilvăneni din Austria, și preotul Andreas Hartig.

„Un vis foarte frumos a devenit realitate. Nu-mi găsesc cuvintele care să exprime ceea ce simțim cu toți în această zi de sărbătoare. Nimeni nu s-a gândit la așa ceva, orga care a fost distrusă în anii 70 să răsune din nou în biserica evanghelică de aici, din Ideciu de Jos. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să transformăm acest vis frumos în realitate. Se poate vedea cât de frumos arată această orgă, dar, mai ales, cât de bine sună, chiar la slujba oficiată astăzi în biserica din Ideciu de Jos. Pentru ca această orgă să fie din nou funcționabilă, pe lângă inimoasele donații care au fost făcute, un mare noroc l-am avut cu ing. Hermann Binder din Sibiu, cel care a restaurat această orgă. Domnia sa a avut mai multe componente în atelierul său, așa zisele fluiere pe care ni le-a donat. Astfel, golul lăsat în urmă cu zeci de ani când acest instrument s-a deteriorat, a fost umplut de aceste fluiere dăruite de Hermann Binder, fapt pentru care orga răsună din nou foarte frumos în biserică”, a precizat părintele evanghelic Johann Zey.

Orga, element esențial pentru evanghelici

La rândul său, părintele Bruno Frohlich, protopop evanghelic de Sighișoara, a subliniat importanța orgii pentru credincioșii evanghelici.

„Această orgă din biserica evanghelică din Ideciu de Jos are o legătură directă cu Sighișoara. Ea se găsea în Biserica Spitalului din Sighișoara, edificiu demolat în secolul XIX. Atunci orga a fost adusă aici, la Ideciu de Jos. S-a cântat pe această orgă până în perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial. După aceea, sașii au plecat și nu a mai avut cine să se îngrijească de această orgă, fapt pentru care ea nu a mai fost folosită în ultima jumătate de veac. La evanghelici, în tradiția noastră bisericească, orga este foarte importantă, acompaniază slujbele religioase. În biserica apuseană există această tradiție ca niște instrumente să asigure acompaniamentul, de aceea pentru o comunitate orga este foarte importantă. Din fericire, aici, în zona Reghinului, avem comunități săsești destul de bine închegate, cum este și cazul celei din Ideciu de Jos. Aici avem un curatoriu al bisericii evanghelice, părintele Zey care a avut ideea refacerii acestei orgi care în cele din urmă s-a materializat”, a precizat părintele Bruno Frohlich.

Primarul Lăurean, aproape de comunitatea săsească

Părtaș la momentul de sărbătoare al sașilor din Ideciu de Jos a fost și primarul comunei, Lucian Feier Lăurean.

„Este un moment de bucurie pentru comunitatea săsească și pentru localitatea Ideciu de Jos. După mai bine de 50 de ani, această minunată orgă răsună din nou în biserica evanghelică din Ideciu de Jos. Trebuie felicitată comunitatea săsească de aici, din Ideciu de Jos, pentru că au făcut niște eforturi considerabile pentru ca această orgă să primească o nouă viață. Orga reprezintă și o mândrie a comunității. Practic, orice se poate realiza, iar această comunitate a dovedit din plin acest lucru. Au avut ambiție și au reușit să restaureze un instrument muzical deosebit, fapt pentru care merită toate felicitările noastre”, a precizat primarul comunei Ideciu de Jos.

„Într-un loc în care o orgă moare, ea renaște în alt loc”

Printre cei care duc mai departe tradiția săsească se numără și Thomas Kasper, curatorul bisericii evanghelice din Ideciu de Jos.

„Suntem o comunitate mică, dar una extrem de inimoasă. Facem parte din Asociația Parohiilor din Reghin, fapt pentru care sunt bucuros că ne-am adunat în număr destul de mare la acest moment de sărbătoare. Scopul evenimentului de astăzi a fost inaugurarea orgii, iar pe viitor îmi doresc să ne mai întâlnim în această frumoasă biserică prin care să putem da slavă Bunului Dumnezeu care ne călăuzește în fiecare zi și are grijă de noi. Am trăit bucuria faptului împlinit, deschis cu o slujbă de inaugurare a orgii din biserica evanghelică din Ideciu de Jos, instrument care nu a mai funcționat de mai bine de 50 de ani și care acum a primit o nouă viață grație lui Hermann Binder. Precum un prunc care se naște, așa și această orgă începe o nouă viață. Vedem puterea lui Dumnezeu care, prin noi oamenii, lucrează. Într-un loc în care o orgă moare, ea renaște în alt loc spre slava lui Dumnezeu”, a precizat Thomas Kasper.

Prezentare de carte

Momentul de sărbătoare a fost completat cu un recital al Fanfarei din municipiul Bistrița, un moment de dans popular german și, nu în ultimul rând, o prezentare de carte susținută de istoricul reghinean, Ioan Dorin Rus.

Prima dintre ele, „Cronica orașului Reghinul-Săsesc”, semnată de Helmut Czoppelt și tradusă de Dorin Rus, a putut fi achiziționată la fața locului. Celelalte două cărți supuse atenției de către istoricul reghinean au fost „Wo bleibt Hitler, Mathilda?”, semnată Alexander L. Czoppelt, și ”Sparsame Küche”, o inedită carte de rețete de mâncare scrisă de Johanna Charlotte Gräser, apărută în 1917 la Reghin, editată în două rânduri, în 1927 și 1936.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE