Ungaria ar putea pierde 7,5 miliarde de euro de la UE Stiri din vecinatatea Romaniei
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 99 Vizualizări

Ungaria ar putea pierde 7,5 miliarde de euro de la UE

Comisia Europeană a propus statelor membre să suspende 7,5 miliarde de euro din finanţarea europeană către Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea implementării reformelor.
„Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă”, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn într-o conferinţă de presă.
În aprilie, Comisia Europeană a lansat împotriva Ungariei o procedură nefolosită până atunci, ce poate duce la suspendarea finanţării europene a cărei utilizare este ameninţată de probleme de corupţie sau lipsa controlului judiciar într-o ţară.
Decizia finală revine Consiliului, instituţie ce reprezintă statele membre, care are la dispoziţie o lună pentru a decide. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.
În încercarea de a răspunde preocupărilor Bruxellesului, Budapesta a anunţat o serie de măsuri, inclusiv înfiinţarea unei „autorităţi independente” pentru combaterea corupţiei şi creşterea transparenţei în procedurile de achiziţii publice.
Budapesta încearcă de asemenea să convingă Bruxellesul să-i deblocheze planul de relansare post-COVID (5,8 miliarde de euro subvenţii). Ungaria este singura ţară din UE al cărei plan nu a primit încă undă verde de la Comisia Europeană, din aceleaşi motive legate de respectarea statului de drept.

Într-o declaraţie făcută, ministrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozitivele necesare pentru protejarea fondurilor comunitare.

Polonia afirmă că se va opune „oricărui demers” al Bruxellesului care urmăreşte să priveze Ungaria de finanţări europene.

„Polonia se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă.
Şeful guvernului naţionalist-populist polonez, el însuşi în conflict cu Bruxellesul, care îl acuză de nerespectarea statului de drept, a reamintit că omologul şi aliatul său ungar Viktor Orban a pregătit deja „un proiect de acord cu Comisia Europeană”.
Bruxellesul a declanşat în aprilie împotriva Ungariei o procedură care nu a mai fost folosită până acum şi care ar putea conduce la suspendarea unor finanţări europene cât timp utilizarea lor este ameninţată de încălcări ale principiilor statului de drept.
(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE