Modificări esențiale în legislația privind combaterea terorismului Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 215 Vizualizări

Modificări esențiale în legislația privind combaterea terorismului

Plenul Senatului a adoptat luni, 7 noiembrie, câteva modificări substanțiale la Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.

Potrivit informațiilor furnizate de către senatorul mureșean Cristian Chirteș (PNL), care deține și funcția de președinte al Comisiei comune permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații (SRI), ”legislația în domeniul terorismului este foarte importantă pentru realizarea misiunilor Serviciului Român de Informații, în calitatea sa de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului”, iar în urma controlului efectuat de Comisia parlamentară SRI la Brigada Antitero a SRI, în 2021, a fost ”comunicat public faptul că în cadrul discuțiilor cu conducerea unității am identificat că este necesar ca normele europene în domeniu să fie transpuse în legislația noastră.”

”Încă de anul trecut, am transmis colegilor parlamentari mesajul că în domeniul terorismul este foarte important ca legislația să fie la zi cu nevoia de răspuns adecvat la amenințările de securitate. În forma actualizată, astăzi, pot spune că acest proiect răspunde parțial nevoii de adaptare a legislației necesară pentru protejarea României de amenințarea teroristă. Acest proiect vizează transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei UE 2017/541 a Parlamentului European și a Consiliului privind combaterea terorismului. Modificările aduse vizează actualizări la evoluția amenințărilor teroriste la nivel național și internațional”, a precizat senatorul liberal Cristian Chirteș.

Site-urile de propagandă teroristă, închise

Conform acestuia, una dintre modificările foarte importante aprobate este ”reglementarea unei proceduri pentru închiderea site-urilor de propagandă teroristă sau care au conținut cu caracter terorist de către ANCOM”, sens în care ”SRI devine una dintre autoritățile competente în prevenirea utilizării abuzive a serviciilor de găzduire pentru diseminarea către public a unor materiale cu caracter terorist.”

Totodată, principalele modificări și completări aduse Legii nr. 535/2004 sunt: reformularea definirii “managementului crizei teroriste”, “însoțitori înarmați la bordul aeronavelor”, denumiți și ofițeri de securitate la bordul aeronavelor, definirea Sistemului Național de Alertă Teroristă (SNAT) ca instrument aprobat de CSAT, care cuprinde nivelurile de alertă teroristă și activitățile specifice pe linia prevenirii și combaterii terorismului, completarea atribuțiilor specifice pe linia prevenirii terorismului cu activități de comunicare publică, cu activități pe linia organizării și executării misiunilor de intervenție antiteroristă pe coordonatele tactică, pirotehnică și CBRNe, introducerea posibilității executării intervenției contrateroriste cu aprobarea directorului SRI, în situația iminenței producerii unor victime sau a unor pagube importante, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgență a CSAT, cu informarea ulterioară, cu celeritate, a acestuia și reglementarea deplasării în scopuri teroriste, respectiv deplasarea unei persoane într-o altă țară sau în România în scopuri teroriste se pedepsește cu închisoare de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

”Proiectul are în vedere și victimele actelor de terorism, care beneficiază imediat după un atac terorist și, ulterior, pentru cât timp este necesar, de sprijin, în funcție de nevoile lor specifice – de asistență medicală, psihologică, socială, financiară, juridică sau de altă natură. Proiectul de lege astfel modificat va fi transmis pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților. Le doresc mult succes colegilor deputați din Comisia de control în susținerea acestui proiect!”, a conchis senatorul liberal Cristian Chirteș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE