Adrian Giurgiu, deputat USR: Dezvoltarea județului Mureș, prioritatea numărul unu, din prima zi de mandat Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 156 Vizualizări

Adrian Giurgiu, deputat USR: Dezvoltarea județului Mureș, prioritatea numărul unu, din prima zi de mandat

Pe 6 decembrie, s-au împlinit doi ani de ultimele alegeri parlamentare. Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș, consideră că au fost doi ani plini, în care toată activitatea sa a fost concentrată pe direcții foarte clare: proiecte pentru județul Mureș și protecția mediului. Însă fără a neglija și proiecte precum protecția animalelor sau creșterea gradului de democratizare la nivelul administrațiilor locale, județene și regionale.

„Încă dinaintea campaniei electorale m-am implicat activ în proiecte locale care să ducă la dezvoltarea județului nostru. Am văzut cu toții că ani de zile, reprezentanții mureșeni ai celorlalte organizații politice – PSD, PNL și UDMR au urmărit în general propriile interese, nu ale cetățenilor. Una din promisiunile mele către cei care m-au votat a fost să mă implic în proiecte care să le facă viața mai bună”, explică deputatul Adrian Giurgiu.

USR, presiune pe autoritățile locale și centrale pentru proiectele de mare infrastructură

Se vorbește de peste 15 ani de noi proiecte de infrastructură pentru județul Mureș: bucăți din două autostrăzi (A7 și A8), precum și centurile ocolitoare ale orașelor Târgu Mureș, Reghin și Sighișoara. Adrian Giurgiu, subliniează faptul că autoritățile locale s-au întrecut ani de zile în discursuri pompoase, dar când a venit vorba de scrierea proiectelor, licitații sau demararea lucrărilor au avut parte de amânări după amânări. Acesta spune că organizațiile USR din județul Mureș au pus în permanență presiune pe autoritățile locale pentru ca aceste proiecte vitale pentru comunitatea noastră să nu mai fie întârziate.

„Vreau să vă reamintesc că în 2020, USR Sighișoara trimitea o scrisoare deschisă către Consiliul Local al orașului mureșan și insistam să se țină cont de dorința cetățenilor ca lucrările la acest drum să fie demarate cât mai curând. Colegii mei subliniau atunci că au identificat soluţii pentru urgentarea demarării acestui proiect”, explică deputatul mureșan.

Acesta susține că scuza principală pentru întârzierea proiectelor era lipsa banilor, dar consideră că aceasta era o falsă problemă pentru că România putea accesa miliarde de euro, fonduri europene pentru aceste lucrări.

„Când am fost ales deputat de către mureșeni, am transformat acest proiect într-o prioritate. M-am implicat foarte mult în dezbateri, consultări și negocieri pentru ca proiectul centurii ocolitoare a orașului Sighișoara să devină un proiect prioritar și să fie bugetate de Guvernanți. Această muncă a dat rezultate, noul drum fiind cuprins în bugetul anului 2021, în timpul mandatului colegului meu Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor”, a adăugat Adrian Giurgiu.

În luna noiembrie a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru centura ocolitoare a Sighișoarei, șosea care va avea o lungime de puțin peste 13 kilometri. Lucrările pot începe din 3 ianuarie 2023 și trebuie fie finalizate în decurs de 38 de luni (14 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție). Costurile proiectului se ridică la 258 milioane de lei (fără TVA), iar din momentul finalizării lucrărilor perioada de garanție oferită de antreprenor este de 60 de luni.

În decembrie, Primăria Reghin a lansat o licitație de 500 de milioane de lei pentru Centura municipiului pe care CNAIR a promis-o de peste 15 ani. Proiectarea și execuția centurii cu o lungime de 12 km durează 4 ani.

„Nu spun că este exclusiv meritul USR pentru deblocarea acestor proiecte. Dar vă pot spune că echipa USR Mureș a jucat un rol important în discuțiile de la nivel central pe aceste proiecte. Am prezentat situația acestor proiecte la Ministerul Transporturilor când acesta era condus de colegul meu Cătălin Drulă. Am discutat cu CNAIR, cu primăriile mureșene și nu numai pentru că în 2022 aveam bani pentru aceste proiecte și trebuia să terminăm epopeea scuzelor fără acoperire. Rezultatele de astăzi sunt și meritul tuturor colegilor mei din USR, atât cei din Mureș, cât și cei de la nivel național”, a adăugat Adrian Giurgiu.

Mureșul are nevoie de investiții majore în sănătate

Dincolo de o bună dezvoltare a economiei, Mureșul are nevoie și de o dezvoltare a sistemului de sănătate pentru ca locuitorii județului să beneficieze de servicii la standarde europene. Unul dintre proiectele importante a fost Centrul pentru arşi în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Se vorbea de ani mulți despre acest proiect, însă niciodată Ministerul Sănătății nu a găsit fonduri pentru acesta.

Adrian Giurgiu spune că în primele sale luni de mandat acest proiect a fost unul prioritar. Își amintește că prima sa audiență ca deputat a fost cu domnul doctor Dorin Dorobanțu, Coordonatorul Compartimentului de Chirurgie plastică și Microchirurgie Recontructivă în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș.

„Acesta mi-a explicat proiectul Centrului pentru arşi și faptul că el este blocat undeva la Ministerul Sănătății. În primele opt luni de mandat, am discutat constant cu miniștri USR de la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru găsirea unor soluții. Proiectul hotărâre de guvern a fost pus în dezbatere publică în iunie 2021 și aprobat de Guvern la finalul lunii următoare. În luna februarie a acestui an a fost dată autorizația de construire. Este o investiție de 300 de milioane de lei, pentru sănătatea mureșenilor, rezultatul unui lung proces în care au fost implicați managerii spitalului, autoritățile locale și centrale. M-am bucurat să fiu unul dintre locuitorii județului care s-a putut implica activ în aprobarea finanțării”, a declarat deputatul USR Mureș.

Donarea de sânge, importantă pentru membrii USR Mureș

De-a lungul anului 2022, membrii USR Mureș au avut o campanie continuă pentru încurajarea donatului de sânge aceată acțiune având un dublu scop: asigurarea unor cantități de sânge vitale pentru salvarea vieții pacienților internați în spitalele mureșene, dar și asigurarea de alimente de bază unor familii nevoiașe din județ.

„Fiecare donator de sânge primește la finalul donării niște tichete valorice (conform legii). Cu acestea am cumpărat alimente de bază pe care le-am oferit unor familii nevoiașe. Este un ajutor mic, care nu poate schimba situația economică a acestor familii. Dar sunt convins că, la fel ca membrii USR Mureș, și alți oameni de bine vor face același gest. În același timp, aș vrea să văd cum Guvernul își pleacă vederea și spre românii cu venituri mici și vor veni cu propuneri legislative pentru îmbunătățirea traiului acestora”, explică deputatul.

L-am întrebat pe deputatul mureșan, care este și președinte-ales al filialei județene USR Mureș, care sunt planurile pentru 2023. Ne-a spus că, la fel ca și până acum, proiectele pentru cetățenii județului sunt prioritatea numărul unu.

„Colegii mei din USR Mureș sunt determinați să identifice proiectele blocate de alte partide și să găsim soluții pentru deblocarea acestora. Considerăm că județul Mureș a fost mereu dat la o parte când a fost vorba de proiecte majore de modernizare în sănătate, educație, infrastructură și dezvoltare economică. Există fonduri, multe dintre ele nerambursabile, din bani europeni. Ttrebuie să avem proiectele pentru a absorbi acești bani. Nu mai avem nici o scuză de a nu dezvolta Mureșul, de a nu dezvolta România”, a declarat Adrian Giurgiu.

(Advertorial)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE