Buget record pentru dezvoltare la Sărmașu Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 256 Vizualizări

Buget record pentru dezvoltare la Sărmașu

Aleșii locali ai orașului Sărmașu au adoptat, cu unanimitate de voturi, 13, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru care a avut loc în data de 1 februarie, bugetul local al orașului Sărmașu pentru anul 2023.

Astfel, pentru capitolul ”Venituri” a fost aprobată suma de 53.814.000 de lei, pentru capitolul ”Cheltuieli” suma de 55.355.000 de lei, iar pentru secțiunea de ”Dezvoltare” venituri de 39.287.000 de lei și cheltuieli de 40.828.000 de lei. Totodată, consilierii locali au aprobat utilizarea sumei de 1.541.000 de lei din excedentul anului 2022 pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de „Dezvoltare.”

”În următorii ani Sărmașu va fi un șantier”

Potrivit informațiilor furnizate de către ec. Valer Botezan, primarul orașului Sărmașu, bugetul alocat pentru anul 2023 pentru dezvoltare reprezintă 73,7% din totalul cheltuielilor, ceea ce reprezintă un record pentru Sărmașu și localitățile componente: Balda, Larga, Moruț, Sărmășel, Sărmășel-Gară, Titiana și Vișinelu.

”Mulțumesc consilierilor locali pentru vot și încrederea dată. Dezvoltarea durabilă și pe termen lung a Sărmașului cu localitățile componente Balda, Sărmășel, Sărmășel-Gară, Vișinelu, Larga, Moruț și Titiana este obiectivul meu principal încă de la preluarea mandatului și continuă într-un ritm constant și alert. Astfel, cheltuielile pentru dezvoltare au crescut constant, axându-mă în principal pe proiecte cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, PNRR și Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Anul acesta am alocat un buget record pentru dezvoltare, respectiv 40.828.000 de lei reprezentând 73,7% din total cheltuieli, cu 65,7% mai mult decât în anul 2022. Sumele au fost alocate pentru realizarea de investiții care au ca scop îndeplinirea pe termen mediu și lung a obiectivului asumat și prin strategia de dezvoltare a localității de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor prin dezvoltarea sistemului educațional, a sistemului de asistență medicală si infrastructurii de apă, canalizare, iluminat public, străzi, trotuare în scopul menținerii și atragerii tinerilor în localitate și pentru atragerea de investiții care să genereze locuri de muncă și venituri suplimentare la bugetul local. Așa cum spuneam încă de la preluarea mandatului, în următorii ani Sărmașu va fi un șantier, lucru necesar dar incomod”, a precizat ec. Valer Botezan.

Investiții finanțate de UE…

Pe lista lucrărilor finanțate din fonduri europene nerambursabile, prevăzute a continua sau demara în acest an, se află următoarele obiective de investiții: începerea lucrărilor la Centrul Recreativ Sărmașu (10.307.000 de lei), începerea lucrărilor de transformare a clădirii Cinematograf în Casă de Cultură și finalziarea lucrărilor de asfaltare a străzilor adiacente – Piața Gării (centru până la calea ferată), Morii, Albinelor, Urzicari, Câmpului și Livezii prin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei de Cultură Sărmașu și modernizarea spațiului public adiacent” (8.809.000 de lei), finalizarea lucrărilor de intervenție la Școala Generală Balda în scopul creșterii eficienței energetice prin lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și realizarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice (2.720.000 de lei), finalizarea lucrărilor la Creșa nr. 1 Sărmașu și a asfaltărilor străzilor adiacente – 1 Mai, Spicului, Salcâmilor și Păcii prin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Sărmașu prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Creșei nr. 1 Sărmașu și modernizarea spațiului public adiacent” (2.570.000 de lei) și dotarea tuturor sălilor de clasă ale Liceului Teoretic ”Samuil Micu” cu purificatoare de aer, aparate de dezinfectat și achiziția de dezinfectanți (1.179.000 de lei).

… și prin PNRR

Totodată, ec. Valer Botezan a anunțat că în 2023 vor demara o serie de investiții finanțate prin PNRR: achiziția a două autobuze electrice (5.695.000 de lei), digitalizarea administrației publice, achiziția de mobilier urban inteligent – 11 stații de autobuz inteligente, panouri de informare, stații meteo și de monitorizare a calității aerului, montareaa 88 de camere de supraveghere video în toate localitățile (2.526.000 de lei), realizarea Planului de Mobilitate Urbană și realizarea a șase stații de încărcare electrice (925.000 de lei), renovarea energetică moderată a blocurilor nr. 103, 104 și 108 Piața Gării (768.000 de lei), elaborarea în format GIS a documentației de amenajare a teritoriului și de planificare urbană (628.000 de lei), construcția unui bloc de locuințe de necesitate pentru specialiștii din sănătate și educație (434.000 de lei) și renovarea energetică aprofundată a blocurilor nr. 60 strada Dezrobirii, 106 și 107 Piața Gării (297.000 de lei).

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE