Curs de limba română pentru ucrainieni Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Curs de limba română pentru ucrainieni

La Târgu Mureș, atât adulții, cât și copiii ucrainieni, învață limba română. Cursurile au loc de 3 ori pe săptămână, timp de 4 luni. La final, organizatorii speră ca ucrainienii să se descurce mai ușor în viața de zi cu zi.

Fundația Poloneză împreună cu Fundația Comunitară Mureș și MureșHub lansează un proiect de predare a limbii române ucrainienilor din raionul Mureș.

“Sunt adulți care și-au găsit locuri de muncă, sunt copii ucrainieni chiar înscriși la Colegiul Național Al. Papiu Ilarian, în clasa a IX și a VI a. Oamenii încearcă să-și găsească nu doar metode de a-și ocupa timpul liber, ci efectiv de a se integra”, menționează Marius Dumitrescu, președinte MureșHub.

Cum a început totul

Cursuri live, interesante, interactive sunt susținute de Anca Sfâriac, profesoară de limba română cu o experiență de 20 de ani. În toamna anului trecut, Anca a ajutat o prietenă ucraineancă să găsească loc, în școli, ca observatori, copiilor ei, ceea ce i s-a părut destul de provocator.

“Atunci l-am sunat personal pe Marius Dumitrescu și i-am propus să deschidem o școală pentru ucrainieni. Mi-a spus că el e în privat și că nu vrea să se implice cu statul, dar o pot face voluntar. Deja eram implicată ca voluntar, i-am spus asta și a rămas ideea în aer. Sămânța a fost plantată, îmi place mie să cred. Săptămâna trecută, joi, m-a sunat Marius înapoi că au accesat un proiect și au nevoie de o profesoară de română“, ne povestește Anca Sfâriac.

Începând cu acest an școlar, Anca predă limba română ca limbă nematernă la Liceul „Bolyai Farkas” și în curând finalizează și un curs de specializare în LRNM.  Așa că a acceptat cu bucurie.

“Piesele din puzzle s-au așezat. Am avut deja prima întâlnire cu fiecare dintre cele două grupe cu care lucrez în fiecare luni, miercuri și vineri după-amiaza, pentru următoarele patru luni. Știu că nu e numai despre a fi profesoara lor. Lecțiile ce urmează a fi învățate vor fi mai mult decât despre limba română și voi ieși și eu îmbogățită din această experiență”, adaugă prof. Anca Sfâriac.

În Asociația MureșHub activează și voluntari ONU, care fac tot posibilul ca învățarea să fie folositoare, dar și distractivă, și se bucură de fiecare succes.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE