Ghidaj în expoziția Pittner Olivér Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 156 Vizualizări

Ghidaj în expoziția Pittner Olivér

În sălile expoziționale de la etajul II, Palatul Culturii din Târgu Mureș, marți, 28 februarie 2023, vor avea loc două vizite ghidate în expoziția retrospectivă Pittner Olivér (1911–1971).

În intervalul orar 17:00-18:00 Ghidaj în expoziție cu Erika Oniga, istoric de artă. Program în limba maghiară.

În intervalul orar 18:00-19:00 Ghidaj în expoziție cu Cora Fodor, istoric de artă. Program în limba română.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet de vizitare. Biletele se pot achiziționa fizic de la Casieria Palatului Cuturii sau online de pe www.muzeulmures.ro. Tarif de vizitare: 25 lei (adulți), 12 lei (pensionari) și 6 lei (elevi, studenți). Informații și rezervări: 0749.912.992 / pr@muzeulmures.ro.

Ampla retrospectivă a artistului Pittner Olivér, realizată de Muzeul Județean Mureș în spațiile de vizitare din Palatul Culturii, a doua expoziție personală a artistului, după cea din 1934 de la Baia Mare, cuprinde 70 de picturi în ulei, pasteluri și lucrări grafice (însoțite de scrisori, documente și fotografii din arhiva familiei). Curatorul expoziției este istoricul de artă György Szücs, alături de curatorul asociat, colecționarul dr. Csaba Salat. Coordonatorul expoziției desemnat din partea Muzeului Județean Mureș este istoricul de artă Erika Oniga.

Pittner Olivér (1911, Lupeni – 1971, Târgu Mureș) a aparținut acelei generații de pictori activi la Baia Mare care au reînnoit spiritul coloniei de artiști din perioada interbelică. S-a înscris în 1930 la Școala de pictură din Baia Mare, iar în jurul anului 1941 a renunțat la pictură din cauza misiunilor sale ilegaliste și a reluat-o abia după un deceniu. Între timp, a lucrat ca director economic al teatrelor din Târgu Mureș și Oradea, iar apoi, după ce a fost îndepărtat și exclus din partid, a lucrat ca decorator la diverse întreprinderi. Dezamăgit de ordinea social-politică de după 1945 și respingând realismul socialist obligatoriu, Pittner a fost sprijinit în noul său început de prietenia și încurajarea tinerilor stabiliți la Târgu Mureș în anii 1960, în special de Imre Balázs și Pál Nagy. Peisajele sale urbane din Baia Mare, Sighișoara și Sibiu, care amintesc de cubism, prezintă scene de străzi aranjate auster într-o ordine aproape geometrică, în timp ce suprafețele reduse și sinuoase ale peisajului din zona Gheorgheni prezintă o înrudire cu peisajele lui Jenő Barcsay. A început seria de reprezentări simbolice, uneori suprarealiste, la mijlocul deceniului, redând imaginea unor copaci uscați și a unor rădăcini împletite și încâlcite. Unele dintre aceste picturi au fost expuse anual la expoziții de artă locale și județene, apoi în 1970, la Sala Dalles din București, alături de lucrările realizate de alți artiști târgumureșeni.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 30 aprilie 2023.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE