Spunem NU Violenței! Sanatate
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 99 Vizualizări

Spunem NU Violenței!

Deschidem, începând de astăzi, o rubrică săptămânală aici, la Zi de Zi, ”Spunem NU Violenței”, alături de Teodora Baba, psiholog.

Cifre îngrijorătoare pe plan național

La nivel național, cifrele pentru anul 2022 sunt stupefiante. 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. De asemenea, în 2022, au fost emise peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii, conform datelor centralizate de  Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse.

Ne dorim printr-o serie de materiale realizate împreună cu Teodora Baba, psiholog în cadrul Centrului de Prevenire și Combatere a Violenței în Familie din Târgu-Mureș, nu doar să vă aducem informații de ce înseamnă de fapt acest fenomen și care sunt formele în care sunt manifestă, ci și ce soluții au persoanele care, la un moment dat, se regăsesc într-o astfel de situație.

Violența domestică intervine în toate păturile sociale, motiv pentru care este considerată un flagel social. Tot din acest motiv, acest subiect ne privește pe toți pentru că toți trăim în această societate. Implicațiile și costurile acestui fenomen sunt de lungă durată, mai ales atunci când cei care trăiesc o astfel de situație nici nu conștientizează acest lucru.

Sursa Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Violența domestică nu este doar între soți

Primul mit pe care dorim să-l demontăm este legat de denumirea corectă a fenomenului dar și de cine pot fi, de fapt, agresorii și victimele.

”Mă bucur mult că aducem în discuție acest lucru, există multe persoane care consideră că violență în familie sau violență domestică, există doar între soți. Sau, există foarte mulți care consideră că, dacă sunt căsătoriți, au drepturi și au dreptul să facă orice. Greșit. Există mai multe denumiri, în momentul de față, legislația agreează termenul de violență domestică. Inițial, în 2003 când a apărut legea, termenul era de violență în familie. În literatura de specialitate la nivel internațional, avem violență domestică și violență pe bază de gen (en.: gender based violence). Un alt termen utilizat este violența intrafamilială.

Tipurile de relații unde putem regăsi acest fenomen pot fi diferite. Între soț și soție, în relații de uniune consensuală, în relații fraternale, bunicul față de nepot, nepotul față de bunică, mame care au adoptat copii și aceștia din urmă. Deci vorbim de membrii de familie și de cei care locuiesc și conviețuiesc împreună. Aceasta este ”umbrela” sub care legea în România definește violența domestică”, ne-a explicat Teodora Baba. Nici foștii soți, care nu mai locuiesc împreună, nu scapă de sub această ”umbrelă a legii”.

Forme subtile de violență domestică

Suntem obișnuiți, atunci când vorbim de violență, să credem că doar palmele, pumnii, picioarele date victimei înseamnă violență. Pe parcursul timpului vă vom prezenta formele subtile ale violenței.

”Există multe persoane care nici nu conștientizează că trăiesc o situație de violență. Violența fizică este evidentă și mulți consideră că doar dacă există o astfel de violență există violență domestică. Și dacă nu există formele de violență fizică, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. Există mai multe forme de violență: violența verbală, violența psihologică, violența sexuală, violența economică, violența socială și violența spirituală”, a explicat Teodora Baba.

În edițiile viitoare vom prezenta fiecare tip de violență cu particularitățile sale.

Sursa Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Dacă vă aflați într-o situație de violență există soluții și există sprijin de specialitate GRATUIT!

Centrul de Prevenire și Combatere a Violenței în Familie din Târgu-Mureș oferă gratuit din anul 2003 următoarele servicii specializate și integrate:

– consiliere psihologică

– asistență socială

– consiliere juridică

– adăpostire

Centrul de Prevenire și Combatere a Violenței în Familie aparține fundației Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii(IEESR).

 Date de contact: Str. Moldovei, nr. 1, cod 540493, Târgu-Mureș, județul Mureș Telefon 0265/ 255931 Fax 0265/255370 E-mail office@eeirh.org, cfvMures@yahoo.com

Rubrică realizată de Sanda VIȚELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE