Home / Sanatate / Proiect CLIMATEMED prezentat la UMFST Târgu Mureș

Proiect CLIMATEMED prezentat la UMFST Târgu Mureș

Distribuie

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș – Facultatea de Medicină, Disciplina Igienă organizează miercuri, 12 aprilie, prezentarea proiectului CLIMATEMED, intitulat „Developing new curriculum outlines and learning materials on climate change’s health impacts for medical schools”. Evenimentul ştiinţific se va desfășura în Sala Senatului, între orele 9.00 – 11.30, și va fi urmat de o conferință de presă.

CLIMATEMED este un proiect bazat pe cooperarea a șase universități și instituții din patru țări (Pécs, Budapesta, Szeged, Novi Sad, Cork, Târgu Mureș), al cărui scop este să dezvolte un curriculum și să extindă cunoștințele despre efectele schimbărilor climatice asupra sănătății la universitățile medicale. Proiectul asumat în parteneriat de către Disciplina de Igienă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș se va desfășura în perioada 2022-2025 sub coordonarea Universității din Pécs și cu sprijinul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.

„În zilele noastre, se vorbește din ce în ce mai mult despre încălzirea globală, schimbările climatice și efectele lor asupra mediului și asupra sănătății. Oamenii au modificat suprafața planetei și compoziția atmosferei provocând astfel schimbări climatice ale căror consecințe sunt clar vizibile în dezastrele naturale și variația precipitațiilor, precum și în decesele excedentare cauzate de condițiile meteorologice extreme. Schimbările climatice reprezintă acum un risc major pentru sănătate. Nevoia integrării cunoștințelor despre efectele schimbărilor climatice asupra sănătății în formarea medicală este în creștere. Abordarea impactului schimbărilor climatice asupra sănătății în cadrul activităților educaționale este o provocare oportună pentru universitățile/facultățile de medicină”, a precizat prof. univ. dr. Zoltán Ábrám, coordonator proiect Târgu Mureș.

Potrivit acestuia, printre obiectivele cercetării se numără dezvoltarea unui curriculum detaliat pentru studenții la medicină, care servește la extinderea cunoștințelor în educația de bază în funcție de oportunitățile oferite.

”Pentru a evalua nevoile, a rezuma propunerile și a dezvolta strategia necesară, se va efectua un studiu calitativ cu implicarea celor trei grupuri țintă, studenții mediciniști, personalul didactic universitar și medicii practicanți. Proiectul promovează creșterea motivației profesorilor și elaborarea de ghiduri metodologice pentru profesorii universitari, oferind în același timp formarea continuă a medicilor practicieni. Materialele didactice care vor fi create vor fi concepute într-un format potrivit pentru predarea tradițională față în față, precum și materialele didactice electronice pentru e-learning”, a subliniat prof. univ. dr. Zoltán Ábrám.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Restricții de trafic în zona centrală din Târgu Mureș

Distribuie Marți, 5 decembrie, între orele 17.00 – 19.30 se va restricționa traficul rutier în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.