Simpozionul și Școala Internațională de Vară de Bioanaliză, ediția 21 Învățăământ
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 145 Vizualizări

Simpozionul și Școala Internațională de Vară de Bioanaliză, ediția 21

Aula Facultății de Farmacie a găzduit marți, 11 iulie, de la ora 9.00, deschiderea oficială a Simpozionului și Școlii Internaționale de Vară de Bioanaliză, ediția 21. Au luat cuvântul assoc.prof. Gabriella Donath-Nagy, prof. dr. Ferenc Kilár, prof. dr. Nagy Előd Ernő vicerector UMFST Târgu Mureș și prof. dr. Rodica Bălașa, vicerector UMFST Târgu Mureș.

Evenimentul se desfășoară în perioada 10 – 15 iulie 2023 și este organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în cadrul rețelei CEEPUS CIII-RO-0010-18-22-23 intitulată „Predarea și învățarea bioanalizei”, cu participarea invitaților din țară și străinătate.

Rețeaua CEEPUS, lansată inițial cu șase parteneri, a fost extinsă semnificativ de-a lungul anilor, implicând acum instituții bulgare, cehe, croate, poloneze, macedonene, moldovenești, austriece, române și slovace.

”Ce este de fapt, CEEPUS?! Central European Exchange Program for University Studies este un program internațional și este menit să ajute cooperarea între universități. În momentul de față avem 21 de universități partenere din regiunea estică a Europei, fondatorii au fost din universitățile din Ungaria și Austria, iar rețeaua s-a extins în est, ajungând să cuprindă univesrități din țară și străinătate. Această rețea, practic, finanțează activitățile de mobilitate ale studenților doctoranzi și cordonatorilor științifici și se pune accent pe interdisciplinaritate, adică de la cercetare d ebază pînă la un rezultate care s epoate aplica în viața de zi cu zi a unui clinician. Avem mai multe etape și aceste universități partenere, tehică și cu profil medical, cum este și a noastră, colaborează cu scopul de a dezvolta metode analitice, care ulterior pot fi folosite la pacienți pentru determinarea unor concentrații de medicamente sau compuși cu relevanță patofiziologică anumite boli. Toți studenții doctoranzi în aceste sistem, primesc finanțări pentru a dezvolta cooperarea multilaterală în cadrul rețelei. Cele 86 de teze de masterat, respectiv teze de doctorat, au fost susținute de studenții doctoranzi, care de-a lungul acestor 25 de ani, au participat în acest program. Suntem fericiți, pe de altă parte onorați, că putem organiza a 21 a ediție e evenimentului, de fapt 25 de ani de la înființarea rețelei, dar timp de 4 ani a fost pauză, din cauza de pandemiei sau alte motive nu au fost organizate școlile de vară. Pe lângă tezele de masterat și doctorat se pune accent pe dezoltarea relațiilor în ceea ce privește resursa umană. Avem o echipă bogată în experiențe privind metodele analitice pentru că necesită o investiție foarte mare în infrastructură, din punct de vedere al echipamentelor folosite, a materialelor necesare”, a declarat conf. univ. dr. Gáll Zsolt, prodecan Facultatea de Farmacie, responsabil din partea echipei de organizare.

Peste 200 sute de lucrări publicate

Simpozionul și Școala Internațională de Vară oferă o imagine de ansamblu asupra interdisciplinarității în bioanaliză, cu scopul de a oferi tinerilor cercetători oportunitatea de a dobândi mai multe cunoștințe, dar și de a interacționa cu cercetători de renume din domeniu.

”Avem mobilități de cercetare, facem cercetare internațională. Aceste rezultate pe care le obținem vor fi publicate în reviste internaționale de specialitate de prestigiu. Avem 230 de lucrări publicate în 25 de ani. Mâine seară vom avea o ședință în care se prezintă un raport anual și se stabilesc obiectivele pentru următorul an ”, a menționat coordonator general CEEPUS, prof. dr. Gabriella Donath-Nagy.

Cea mai de succes rețea a programului CEEPUS a fost înființată în 1998 la Pécs, cu implicarea unui institut sau departament, Facultatea de Medicină a Universității din Pécs și Universitatea Janus Pannonius, conduse de profesorul Dr. Ferenc Kilár (Departamentul de Chimie Analitică și de Mediu). Universitatea din Debrecen s-a alăturat rețelei în 2001, sub supravegherea profesorului asociat Dr. Attila Gáspár (Departamentul de Chimie Anorganică și Analitică, Echipa de Cercetare Bioanalitică. Până în anul 2012 Coordonatoul general al acestei reţele a fost prof. dr. Ferenc Kilár de la Universitatea din Pécs, Facultatea de Medicină, Institutul de Bioanalitică. Din anul universitar 2012-2013 coordonarea reţelei a fost preluată de către conf. dr. Gabriella Donath-Nagy de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Rețeta succesului?!

” În CEEPUS lucrăm împreună, iar rezultatele se regăsesc în multe ziare, reviste și premii obținute de-a lungul anilor. Parteneriatele profesionale intensive și reciproc avantajoase dintre membri s-au transformat în prietenii strânse, care au făcut din rețea o familie mare în ultimii 25 de ani”, a menționat prof dr. Ferenc Kilár

Bioanalitica se concentrează pe definirea anumitor molecule, biocomponente, cum ar fi proteine, enzime sau DNS,  prin metode chimice (bio)analitice. Astăzi, un număr tot mai mare de domenii se bazează pe metode bioanalitice, precum industria farmaceutică, medicina, diagnosticul medical, dar și protecția mediului sau industria alimentară.

Amalia VASILESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE