De la Al Capone la detectivul contabil modern Business
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 187 Vizualizări

De la Al Capone la detectivul contabil modern

„Follow the money” este o expresie care s-ar traduce cu mergi pe firul banilor. O întâlnim, cel mai frecvent, în filmele polițiste, atunci când detectivi caută motivul financiar al unei crime. Desigur, identificarea traseului banilor este o activitate importantă nu doar în filme, ci şi în munca zilnică a celor care se ocupă cu infracțiunile economice şi nu numai.

Apărută încă din anii 1800, contabilitatea criminalistică s-a dezvoltat începând cu anii 1980. Îmbinând abilitățile de contabilitate cu metode moderne de investigație pentru a efectua o examinare a finanțelor unei persoane sau unei afaceri, contabilitatea criminalistică este folosită frecvent în cazurile de fraudă și delapidare pentru a explica natura unei infracțiuni financiare în instanță.

Cel mai cunoscut caz este cel al gangsterului Al Capone care, deși a terorizat timp de 7 ani orașul Chigago conducând „sindicatul crimei” şi comițând asasinate şi crime sângeroase, a fost condamnat în anul 1931 pentru 5 din cele 22 de capete de acuzare de evaziune fiscală. A fost condamnat la 11 ani de închisoare federală, dar până astăzi este căutată legendara sa avere pe care a reușit să o ascundă de experții Guvernului American.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) organizează anul, pe 13 iulie, evenimente dedicate Zilei Naţionale a Contabilului, iar tema din acest an a fost  Contabilitatea criminalistică: adevărul din spatele cifrelor. Tema nu a fost aleasă întâmplător, asta deoarece se doreşte o pregătire mai intensă, precum şi implementarea procedurilor de lucru utilizate de Fiscul american în acest domeniu, ţinând cont de provocările „erei digitale”.

„Profesia aceasta va căpăta valenţe noi în zona contabilităţi criminalistice. Nu se va întâmpla peste noapte, dar vom ajunge să avem contabili criminalişti. Facem deja astăzi, când suntem numiţi experţi contabili judiciari, dar acolo par mai simple pentru că probele sunt deja strânse, administrate de organele de cercetare penală sau de autoritatea fiscală în civil. Avocatul aduce probe că nu ar fi aşa şi noi venim să stabilim ce stare de fapt este reală pentru ca judecătorul să poată lua o decizie”, a spus, preşedintele CECCAR Mureş, Lucian Savu.

Acesta a mai explicat că se doreşte organizarea, în toamna acestui an, a unei consultări ample cu toţi factorii implicaţi în acest domeniu pentru a stabili linii clare de pregătire şi acţiune în acest domeniu.

Nu doar contabilii îşi doresc să se specializeze pe zona de investigaţii financiare. La nivelul Poliţiei Române există deja servicii specializate în acest sens. La evenimentul organizat săptămâna trecută a participat comisarul şef Paul Savu, şeful Biroului de Investigaţii Complexe din cadrul IPJ Mureş.

„Noi am implementat deja un sistem de aşa-zise investigații financiare şi mă gândesc la zona de recuperare a prejudiciilor atât prin identificarea bunurilor mobile şi imobile de la nivel național, cât şi internațional. Sunt foarte multe instituții implicate, există proceduri în acest sens şi încercăm să formăm ofițeri specializați în identificarea bunurilor şi stabilirea unui profil financiar al unei persoane fizice sau juridice. În strictă corelația cu evaziunea fiscală este şi infracțiunea de spălare a banilor. Ceea ce se obține prin evaziune se spală într-o zonă albă, cea pe care trebuie să o identificăm noi şi legiuitorul procesual penal ne-a dat posibilitatea să facem asta prin confiscarea extinsă. La nivel de județul Mureș sunt puține astfel de cazuri, dar ne specializăm”, a spus acesta.

Potrivit CECCAR, era smart ridică noi provocări în acest domeniu. Dincolo de sprijinul acordat autorităţilor statului în dosarele penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, detectivul contabil sau financiar, poate ajuta companiile să rezolve probleme legate de activitatea angajaţilor.

„Se pot produce fraude interne, aşa-numitele fraude ale gulerelor albe, directori, asociaţi, administratori şi astea deja sunt în afara sferei serviciului de investigaţii complexe, sunt chestiuni interne şi acest tip de activitate de detectare a infracţiunilor financiare, poate de fapt a neconformităţilor financiare în marile companii există la nivel premium compartimente antifraudă pentru că există comportamente neconforme care trebuie soluţionate în interior. Un detectiv financiar, un viitor investigator financiar criminalist poate să le descopere şi să le rezolve intern. În opinia mea astfel se pot şi degreva instanţele de o serie de procese inutile”, a mai precizat Lucian Savu.

Un alt domeniu în care detectivii financiari îşi găsesc utilitatea este cel al dreptului civil, mai precis în partajul bunurilor la desfacerea căsătoriei. Preşedintele CECCAR Mureş a amintit în cadrul discuţiilor, despre cazul celebrului cântăreţ Paul McCartney, fost membru al formaţiei Beatles de Heather Mills.

„În anii 2004-2005 Paul Mcartney a divorţat. Aici discutăm de o fraudă matrimonială găsită tot de detectivul fiscal. El a spus instanţelor de partaj că bunurile soţului nu sunt de 400 de milioane de lire sterline, cât declara el, ci de vreo 800 de milioane. Atunci au apelat la un detectiv contabil care prin metodele specifice a dovedit că averea este puţin mai mare”, a spus Savu.

Heather Mills a obţinut aproximativ patru milioane de lire sterline pentru fiecare an de căsnicie. Acesta a fost unul dintre cele mai costisitoare divorţuri din istoria Marii Britanii. Cei doi nu au încheiat un contract prenupţial, astfel încât Mills ar fi putut cere jumătate din averea personală a lui McCartney, estimată la 825 de milioane de lire sterline (1,07 miliarde de euro).

Sanda VIŢELAR

Foto ilustrativ: https://ro.depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE