Adrian Giurgiu, USR Mureș: „Autoritățile locale trebuie să se asigure că în județul Mureș nu avem «azile ale groazei»” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 329 Vizualizări

Adrian Giurgiu, USR Mureș: „Autoritățile locale trebuie să se asigure că în județul Mureș nu avem «azile ale groazei»”

Deputatul USR Adrian Giurgiu consideră că Prefectura Județului Mureș ar fi trebuit să facă public un raport al azilelor de bătrâni și al celor dedicate persoanelor cu dizabilități, imediat după izbucnirea scandalului «azilelor groazei» din orașul Voluntari. Politicianul susține că acum este nevoie de o radiografie clară a sistemului care ar trebui să-i ajute pe cei mai bătrâni sau neputincioși dintre români.

„Vreau să fiu clar: nici eu, nici colegii mei de partid nu dorim generalizarea situației. Numai că atunci când DNA descoperă, la doi pași de capitala româniei persoane ținute în condiții inumane trebuie să ne întrebăm: câte astfel de așa-zise azile mai funcționează în România”, explică deputatul mureșan Adrian Giurgiu.

Acesta spune că este nevoie un inventar al acestor centre la nivelul fiecărui județ, iar apoi de o serie de reforme care să fie propuse de la nivel central.

Întrebări legate de azilele mureșene în așteptarea răspunsurilor de la Prefect

Deputatul mureșan spune că nu este scuzabilă lipsa de reacție a autorităților din județ vis-a-vis de cazul «azilelor groazei» din Voluntari. Acesta spune că în mod normal, prima reacție ar fi fost ca prefectul de Mureș să susțină o conferință de presă și să spună cetățenilor căte azile sunt în județ și dacă există un plan de control imediat al acestora pentru depistarea unor situații similare celor din Voluntari.

„Cum această reacție a lipsit cu desăvârșire, am transmis o serie de întrebări Prefectului județul Mureș, Mara-Cristina Togănel. Prima și cea mai logică întrebare este a fost câte azile de bătrâni funcționează în județul Mureș și câte dintre acestea au autorizație de funcționare valabilă? Sunt întrebări simple la care mureșenii trebuie să știe răspunsul”, își argumentează deputatul USR solicitarea către instituția Prefectului.

Deputatul spune că a primit de la mai mulți cetățeni din județ întrebări legate de existența unor potențiale nereguli și în Mureș. De aceea, a întrebat la rândul său Prefectul dacă până în prezent au fost semnalate în județul Mureș cazuri asemănătoare azilelor din Ilfov.

„Am punctat foarte clar că în cazul unui răspuns afirmativ, să se precizeze cum au fost gestionate cazurile respective, care au fost urmările și ce soluții s-au luat pentru a nu se repeta”, a mai adăugat Adrian Giurgiu.

Reformă imediată pentru centrele de ajutor

Adrian Giurgiu explică că ceea ce s-a întâmplat cu azilele care funcționau ilegal în Voluntari nu trebuie tratat ca un caz izolat. Acesta adaugă că, din punctului de vedere, lista demisiilor de până acum este total insuficientă.

„Lui Marcel Ciolacu ar trebui să-i fie rușine. Marius Budăi, Ministrul Muncii, a ținut cu dinții de scaun nouă zile. Gabriela Firea, Ministrul Familiei, a stat în funcție zece zile de la momentul în care a fost acuzată că avea legătură cu centrele din Voluntari și Afumați. Aceasta este cea mai clară radiografie a PSD: oameni care țin la funcții indiferent de situație, siguri 100% pe ei că-i va apăra sistemul din care fac parte”, a declarat deputatul mureșan Adrian Giurgiu.

Acesta a subliniat și faptul că demisiile dictate de Marcel Ciolacu au avut un singur scop: salvarea imaginii PSD cu un an înainte de alegerile locale, parlamentare și europarlamentare.

„Dincolo de acest exercițiu de imagine, este nevoie de un plan clar de acțiune. Actuala guvernare condusă de Marcel Ciolacu nu îl are. Este nevoie de un sistem în care statul se asigură că aceste centre pentru vârtnici și persoane cu dizabilități funcționează în condiții legale. Consider că nu este nevoie de zeci de dosare cu autorizații, ci de o legislație simplificată cu norme care să dicteze un stil de viață sănător pentru cei ajunși în aceste centre. Iar Statul trebuie să permită o monitorizare externă, independentă, acesta asigurând o transparență între aceste centre și sociatate civilă ”, a conchis deputatul mureșan Adrian Giurgiu.

(Advertorial)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE