INTERVIU. Gustul succesului din ”Pivnița Bunicii” Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 625 Vizualizări

INTERVIU. Gustul succesului din ”Pivnița Bunicii”

Când eram mici toți așteptam să mergem la bunici. Să ne relaxăm toată ziua, să stăm cu bunicii dar cel mai important să mâncăm din bunătățile pe care le făcea. Exact de acel gust vor să ne amintească cei de la “Pivnița Bunicii”, un producător local din comuna Saschiz, care produc tot felul de produse care le găseai în pivnițele satelor săsești. Această afacere a fost fondată cu câțiva ani în urmă de un cetățean englez, James Wilson Turnbull, care după ce a ajuns prima oară în sate precum Saschiz s-a îndrăgostit de ele și automat și-a dorit să deschidă o afacere legată de tradițiile și gusturile săsești. Pentru a afla mai multe despre această afacere am vorbit cu Doczi Sandor, manager general al companiei. care ne-a spus mai multe despre acest proiect.

Reporter: Cum a început totul?

Doczi Sandor: Proiectul a fost început în 2010 de către Jim, care a venit în zonă aceea pentru o întâlnire de afaceri prin anul 2001, și a rămas copleșit, să spun așa, de cât de neatinse sunt aceste zone. De aceea în 2010 a hotărât să pună bazele aceste companii. Sunt multe firme care produc mai multe fructe decât au nevoie, iar noi le cumpărăm și producem aceste produse. Iar prin această companie ajutăm comunitatea locală și nu numai. Noi și în producerea, spre exemplu a siropului din flori de soc, aducem aici flori din cinci județe ale țării. Începem cu județul Sălaj unde apar cel mai repede și ne ajută să începem producția cu câteva săptămâni mai repede și după urcăm puțin în altitudine și mai cumpărăm din județele Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov și Covasna.

Rep.: Ce produceți concret?

D.S.: Producem o varietate destul de mare de gemuri cu adaos de zahăr redus, adică gemuri care conțin zahăr adăugat, fructoză, zaharoză în proporție de 40-44% și în rest în compoziție intră doar fructe. Mai producem și Chutney-uri, acestea sunt sosuri care se consumă cu carne și brânzeturi. Sașii din zonă produceau astfel de sosuri, iar noi am împrumutat rețetele și am decis că vrem să le promovăm și în România. Mai apoi mai producem diferite siropuri, din fructe sau din flori de soc, pe care îl și exportăm și pe lângă toate acesta mai avem o gamă de băuturi alcoolice.

Rep.: Cum merge afacerea?

D.S.: De când cu pandemia, au scăzut vânzările în străinătate dar din fericire au crescut considerabil în țară, suntem prezenți în câteva supermarketuri mai mari din țară, dar și în diferite băcanii mai micuțe. Deci pot spune că merge bine, mai ales și partea de online.

Rep.: Care este cel mai inedit produs? Dar cel mai vândut?

D.S.: Cred că cel mai inedit produs pe care îl producem este un gin din flori de soc. Metoda de fabricare pe care o utilizăm este unică în lume, fabricăm niște sirop din flori de soc pe care îl fermentăm, iar atunci devine un vin sau o șampanie pe care o distilăm de trei ori apoi se pun celelalte ingrediente și așa obținem un gin din flori de soc. Cel mai vândut produs este siropul din flori de soc care reprezintă 80% din profit, acesta este în cea mai mare parte exportat în Anglia dar se vinde și pe plan local.

Rep.: Ce cantitate are un borcan?

D.S.: Are undeva la 180-190 de grame, am preferat să nu folosim cantități mari în borcane deoarece în ziua de azi majoritatea familiilor sunt destul de mici și nu prea au nevoie de mai mult. Adică degeaba cumperi un borcan de 800 de grame pentru trei persoane pentru că se va strica și ar fi o risipă și de mâncare și de bani.

A consemnat Adrian MURARIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE