Îngrijirea corespunzătoare a prunilor autohtoni Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 165 Vizualizări

Îngrijirea corespunzătoare a prunilor autohtoni

Prunul este cel mai răspândit pom fructifer din România, clima specifică zonei carpatine fiind una prielnică pentru dezvoltarea acestor plante. Deși mulți agricultori amatori cultivă pruni, puțini știu că aceștia au nevoie de o îngrijire specifică pentru asigurarea productivității din anul viitor. După perioada de fructificare a prunilor, pomii rămân foarte slăbiți și au nevoie de anumite proceduri de refacere pentru a se fortifica înainte de venirea sezonul rece. Vezi care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îngrijești prunii după perioada de recoltare a producției.

Atât prunii cât și alți pomi din livadă au nevoie de atenție suplimentară după recoltarea fructelor. Aceștia trebuie să își refacă rezervele de nutrienți pentru a se asigura că au suficientă putere pentru a trece cu bine peste iarnă. În plus, aceștia au nevoie și de protecție împotriva bolilor sau dăunătorilor care pot rezista și în sezonul rece și atacă tulpina copacilor odată cu venirea căldurii. Astfel că, pentru a evita orice neplăcere legată de aceștia se recomandă igienizarea și fertilizarea pomilor.

Prelucrarea și îngrijirea solului din jurul pomilor

Pentru a te asigura că procesul de refacere a prunului va fi accelerat, specialiștii recomandă îngrijirea suplimentară și a solului din jurul tulpinii. Este imperios necesar îndepărtarea frunzelor uscate și a fructelor coapte care au căzut deja din copac. Acestea pot fi extrem de dăunătoare plantei pentru că pot deveni gazde pentru dăunători și bacterii ce se pot dezvolta ulterior pe trunchiul și ramurile prunului, afectând, bineînțeles, calitatea producției din anul ce va urma. Folosind o greblă, se strâng toate fructele căzute, precum și frunzele și ramurile.

Pentru afânarea solului din jurul prunului, se ia o lopată și se sapă cu grijă cercul din jurul trunchiului, evitând deteriorarea rădăcinilor pomilor. Solul se sapă la o adâncime de circa 10 centimetri, fiind suficientă doar slăbirea solului, pentru o aerisire mai bună. Gunoiul de grajd verde și florile anuale care cresc în apropiere pot fi integrate în sol, la adâncime mică. În timpul săpării se elimină din pământ și buruienile, explică cei de la agrointel.

Irigarea corespunzătoare a copacilor

După recoltă, irigarea trebuie să fie redusă pentru a încetini creșterea lăstarilor tineri pentru a evita dezvoltarea și înghețul acestora pe timp de iarnă. Asta nu înseamnă că pe perioada sezonului rece pomii nu ar trebui să fie udați, ci doar redusă cantitatea apei. Chiar și așa, în cazul în care temperaturile sunt ridicate, cantitatea de apă nu trebuie să fie redusă, pentru a se evita deshidratarea plantei. Nu uita! După fiecare udare, solul trebuie să fie săpat pentru a permite oxigenului să pătrundă la rădăcina copacului.

Fertilizarea prunilor autohtoni

Fertilizarea este procedeul în care pomii primesc înapoi nutrienții pe care i-au pierdut în timpul fructificării. Acest procedeu ajută pomii să își recapete rezistența de care au nevoie pentru a trece cu bine peste temperaturile scăzute din perioada sezonului rece. După recoltare, prunii se fertilizează cu îngrășăminte naturale, bogate în fosfor și potasiu, care se vor îngropa la o adâncime de aproximativ 10 centimetri.

Tăierea și curățarea pomilor

După recoltarea fructelor este momentul ideal pentru toaletarea și tăierea sanitară a prunilor. Îndepărtează ramurile uscate și bolnave din corola arborelui înainte de primul îngheț pentru a te asigura că nu dăunezi restul crengilor sănătoase. Vreme trebuie să fie una prielnică acestui proces, și anume, vreme uscată cu temperaturi moderate folosind o foarfecă ascuțită și dezinfectată.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: depositphotos.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE