Președinte nou la Curtea de Apel Târgu Mureș. Ioana Delia Lucaci: ”Justiția este un serviciu public în slujba cetățeanului” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1412 Vizualizări

Președinte nou la Curtea de Apel Târgu Mureș. Ioana Delia Lucaci: ”Justiția este un serviciu public în slujba cetățeanului”

Curtea de Apel Târgu Mureș are de marți, 22 august, un nou președinte. Fostul vicepreședinte, judecătorul Ioana Delia Lucaci (foto), a preluat funcția de conducere în urma unui concurs organizat la nivel național.

La finalizarea mandatului fostului președinte al Curții de Apel Târgu Mureș, judecătorul Andreea Ciucă, concursul pentru ocuparea funcției a fost câștigat de vicepreședintele instituției, judecătorul Ioana Delia Lucaci. Cu o experiență de peste 26 de ani ca judecător, și de peste 10 ca și ocupant al mai multor funcții de conducere din cadrul Tribunalului Mureș și Curții de Apel Târgu Mureș, judecătorul Ioana Delia Lucaci a preluat la final de august șefia Curții de Apel Târgu Mureș. 

„Sunt judecător de peste 26 de ani și am urmat toate etapele profesionale până să ajung în poziția în care mă aflu în prezent. Am pornit de la Judecătoria Târgu Mureș, apoi, în urma unui concurs am promovat la Tribunalul Mureș unde am muncit timp de 17 ani, perioadă în care am ocupat și funcții de conducere, cum ar fi președinte la Secția Penală, apoi vicepreședinte și ulterior am devenit președintele Tribunalului pentru un mandat și jumătate până în 2018 când am venit la Curtea de Apel Târgu Mureș tot în urma promovării unui concurs organizat la nivel național. În această perioadă pot spune că am urcat din treaptă în treaptă, etapele evoluției mele profesionale fiind progresive de jos, să spun așa, până la Curtea de Apel unde am ocupat poziția de vicepreședinte din vara anului 2018 până la ocuparea poziției în care mă aflu în prezent ca președinte al Curții de Apel Târgu Mureș”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, judecătorul Ioana Delia Lucaci. 

Echipă managerială închegată

Judecătoarea Ioana Delia Lucaci și-a asumat rolul de viitor „manager al instituției” încă de pe vremea când se afla în poziția de vicepreședinte al Curții de Apel Târgu Mureș. Astfel, cot la cot cu fosta conducere, aceasta s-a implicat în procesul de administrare a Curții de Apel Târgu Mureș, încercând să contribuie la îmbunătățirea actului de justiție de la nivelul instituției.

„În toată această perioadă și cu precădere în ultima parte când am fost vicepreședinte am făcut parte dintr-o echipă managerială închegată prin intermediul căreia am luat contact cu problemele tuturor instanțelor din aria de competență a Curții de Apel Târgu Mureș. Împreună cu fostul președinte, doamna judecător Andreea Ciucă, am fost prezente în toate instanțele din raza care se află sub umbrela administrativă a Curții de Apel, aici mă refer la cele din județul Mureș și Harghita, unde există 13 instanțe, trei tribunale și zece judecătorii. Am descoperit atunci toate lipsurile cu care se confruntă aceste 13 instanțe, probleme materiale și resurse umane, iar acolo unde s-a putut au fost luate măsuri pentru a acoperi aceste lipsuri. Sunt totuși probleme care nu s-au putut rezolva nici până în prezent, cum ar fi lipsa resurselor umane, însă îmi doresc să o pot gestiona eu pe viitor, așa cum a fost ea gestionată și până acum și cred că voi reuși, pentru că odată ce mi-am cunoscut colegii de la celelalte instanțe comunicarea a devenit una mai mult decât propice”, a explicat judecătoarea. 

Funcția de președinte al Curții de Apel Târgu Mureș ”a venit” ca urmare a valorificării muncii depuse până acum și profesionalismului de care a dat dovadă în tot acești ani în care s-a aflat în diverse poziții de conducere. Pentru o perioadă de trei ani, judecătorul Ioana Delia Lucaci se va concentra să aducă în fața cetățenilor o „instituție juridică dreaptă, corectă și folositoare”, după cum chiar ea ne-a menționat.

„Funcția de președinte o voi ocupa temporar pentru o perioadă de trei ani de zile, fiind numită printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 15 iunie 2023, începând activ în data de 22 august, pe o perioadă de trei ani. Hotărârea a venit ca urmare a promovării unui concurs organizat la nivel național, fiind scoase la concurs funcțiile vacante de conducere din județul Mureș. Ca urmare a validării rezultatelor am fost numită în funcția de președinte al Curții de Apel Târgu Mureș”, a explicat noul președinte al Curții de Apel Târgu Mureș.

Justiția, ”serviciu public în slujba cetățeanului”

Întrebată care sunt principalele obiective propuse în timpul mandatului său, judecătoarea Ioana Delia Lucaci ne-a răspuns fără ezitare că își dorește să „crească rata de încredere a cetățenilor în Justiție și să demonstreze că ceea ce face este corect și în ajutorul oamenilor”.

„Această funcție este o adevărată provocare pentru mine chiar dacă vin cu experiență profesională de peste 26 de ani ca judecător și funcții de conducere de peste 10 ani. În principiu, îmi propun nu doar să continui proiectele începute ca vicepreședinte, ci să abordez această nouă funcție din perspectiva unui manager, al unui administrator al Justiției toate acestea prin intermediul unei bune comunicări care eu cred că este esențială atunci când te afli într-o funcție de asemenea amploare. Am pornit în proiectul meu cu ideea că Justiția este un serviciu public în slujba cetățeanului, iar obiectivele pe care eu mi le-am propus și pe care sper să le ating vizează creșterea calității actului de justiție, ceea ce presupune proceduri predictibile și accesibile oricărui cetățean. De asemenea, mi-am propus să promovez practica unitară și rezolvarea cu celeritate a cauzelor, adică judecarea cazurilor în termene rezonabile, și nu în ultimul rând, asigurarea transparenței în activitatea judiciară. Toate aceste deziderate pot fi atinse printr-un efort colectiv, pentru că, așa cum probabil știți, un președinte are o echipă managerială, un vicepreședinte și mai mulți președinți de secție. Doar cu ajutorul fiecărui membru voi putea atinge toate aceste puncte cu care am pornit pe noul drum. Ca un rezumat, ceea ce îmi doresc este să cresc rata de încredere a cetățenilor în Justiție și să demonstrăm că ceea ce facem, facem bine și corect. Rolul unui președinte este acela de asigura buna administrare și de a coordona întreaga activitate pentru ca justiția să își desfășoare activitatea așa cum este necesar”, a afirmat judecătorul Ioana Delia Lucaci. 

Deficitul de personal, provocare majoră

Printre provocările cele mai mari pe care trebuie să le confrunte actualul președinte al Curții de Apel Târgu Mureș se află și rezolvarea problemelor cauzate de lipsa de personal care au fost sesizate de o perioadă lungă de timp și pe care judecătorul Ioana Delia Lucaci speră să le rezolve pe parcursul mandatului său.

„Cea mai mare provocare pe care am observat-o încă din perioada în care eram vicepreședinte este cea a resurselor umane. Din păcate, numărul persoanelor care aleg să îmbrățișeze meseria de judecător este tot mai mic, lucru ce s-a văzut din plin la organizarea concursurilor, se pare că profesia de judecător nu mai este așa de atractivă. Pentru noi deficitul de personal a ajuns să fie o constantă, iar eu îmi doresc diminuez semnificativ această problemă pentru a fluidiza munca depusă de colegii care se ocupă de treaba mai multor persoane simultan. Este și această problemă parte a proiectului meu pentru că, până la urmă, ce își propune un președinte? Să aducă instanța la cel mai bun nivel sau să-l păstreze pe cel existent, mai ales că, în cazul nostru, bilanțul este unul pozitiv”, ne-a explicat aceasta.

Noul Colegiu de conducere al Curții de Apel Târgu Mureș:

– Judecător Ioana Delia Lucaci – preşedintele instanţei;

– Judecător dr. Andreea Ciucă – vicepreşedintele instanţei;

– Judecător Florin Dima – preşedintele delegat al Secţiei I civile;
– Judecător dr. Marlena Boancă-Ivan – preşedinte al Secţiei a II-a civile, de contencios administrativ şi fiscal;
– Judecător Szöts Lehel Barna – preşedintele delegat al Secţiei penale şi pentru cauze cu minori şi de familie;

– Judecător Cristina Beatrix Bogdan – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal;

– Judecător Simona Mureşan – Secţia I civilă.

Lorena PINTILIE

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE