Brăţara romană găsită în Cetatea Târgu-Mureş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 984 Vizualizări

Brăţara romană găsită în Cetatea Târgu-Mureş

Muzeul Judeţean Mureş a finalizat lucrările de descărcare arheologică în zona din Cetatea Târgu-Mureş unde urmează a fi instalată o fântână barocă.

Cu prilejul săpăturilor arheologii au descoperit mai multe obiecte din epoca bronzului, dar şi o brăţară de bronz care pare a proveni din epoca romană.

„În urma săpăturilor am descoperit vestigii din epoca bronzului mijlociu, respectiv cultura Wittenberg, în primul rând elemente de ceramică şi anumite material ostrologic animalier. Am descoperit şi o brăţară de bronz posibil din epoca romană. În partea de secol XVIII avem materiale care povin din zona armatei austriece din perioada când aceasta a fost instalată în Cetate, pipe şi ceramică de uz casnic din Cetate. S-a săpat pe suprafaţa pe care urmează să fie instalată fântâna. Conform legii perimetrul cercetat se suprapune pe suprafaţa lucrării. Săpătura este finalizată şi urmează în aproximativ o săptămână să încheiem raportul de expertiză”, a explicat Gal Szilard Sandor, şef secţia de Istorie Muzeul Judeţean Mureş.

Primarul municipiului Târgu-Mureş, Soos Zoltan, care s-a aflat marţi la faţa locului pentru a vedea stadiul lucrărilor a explicat că fântâna care urmează a fi instalată a fost realizată după planuri care s-au păstrat din secolul XVIII. Aceasta va fi montată în luna octombrie.

„S-au finalizat săpăturile pentru descărcare de sarcină arheologică şi urmează în luna octombrie să montăm fântâna care este realizată după proiectul unei fântâni baroce din Târgu-Mureş care nu s-a păstrat. Din fericire în Arhivele Statului s-a păstrat proiectul care a fost făcut la sfârşitul secolului XVIII. Acel proiect a fost readus la viaţă şi am considerat că Cetatea ar fi locul ideal din punctul de vedere al atmosferei pentru a instala această fântână refăcută”, a declarat aceasta.

El a mai explicat faptul că a fost aleasă o structură în stil baroc deoarece acest stil arhitectonic nu se mai regăseşte în oraş.

„În mare parte aspectul intern al Cetăţii, respectiv clădirile, sunt din epoca barocă. În oraş nu prea au rămas spaţii cu caracter baroc, atât în secolul XIX, cât şi în secolul XX s-au schimbat foarte mult faţadele. Inclusiv Piaţa Bolyai care este cea mai veche are preoponderent carcater Art Nouveau. Am considerat împreună cu specialişti, arhitecţi, istorici de artă că în Cetate ar fi cel mai adecvat loc pentru a fi montată această fântână barocă”, a spus Soos Zoltan.

Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “FÂNTÂNĂ ARTEZIANĂ” în incinta Cetății Medievale Târgu Mureș prin Hotărârea nr. 101 din 30 martie 2023, iar prin Hotărârea Nr. 175 din 25.05.2023 a fost alocat bugetul necesar.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE