FOTOREPORTAJ: ASCOTID Trail Race, la a VII-a ediție, la Târgu Mureș: “We run on insulin!” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 206 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: ASCOTID Trail Race, la a VII-a ediție, la Târgu Mureș: “We run on insulin!”

O nouă filă din povestea ASCOTID (Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici) Trail Race a fost scrisă sâmbătă, 30 septembrie, la Platoul Cornești din municipiul Târgu Mureș, acolo unde aproximativ 610 de participanți au alergat pe traseele ecologizate în prealabil de către echipa ASCOTID pentru a susține un scop umanitar, acela de a-i integra pe tinerii diabetici într-o societate tolerată, o societate care nu-i etichetează drept neapți din punct de vedere medical pentru a se bucura de micile plăceri ale vieții, cum este activitatea fizică.

”Diabetul nu este o piedică în a trăi o viață frumoasă”

ASCOTID Trail Race este o competiție sportivă de anduranță la care participă alergători din diferite părți ale țării. Concret, competiția a fost organizată prin prisma mai multor trasee de alergat diferențiate în funcție de lungimea traseului și de vârsta participanților. Au existat șase curse, anume: cross (10 kilometri), semimaraton (21 kilometri), cursa family la care au participat copii însoțiți de părinți, cursa copiilor între 14-16 ani, cursa copiilor între 10-13 ani și cursa copiilor între 7-9 ani.

“Suntem foarte bucuroși că avem atâți alergători care au venit din toate colțurile țării. Sunt și foarte mulți alergători insulino-dependenți printre ei pentru că, să nu uităm, acesta este scopul competiției, să îi încurajăm să practice sport într-o formă organizată, pentru că foarte mulți tineri se izolează după ce se pune un diagnostic de diabet zaharat, iar noi trebuie să îi încurajăm să înțeleagă că există viață și după diabet și pot să practice orice fel de sport, dar cu condiția să fie foarte bine echilibrați glicemic și să aibă grijă să își gestioneze corect diabetul, pentru că pot interveni stări de hipoglicemie după un efort prelungit. Copii aceștia vor să fie văzuți, să știe lumea că există și vor să trăiască frumos, alături de ceilalți, iar noi vrem să-i aducem împreună. Diabetul nu este o piedică în a trăi o viață frumoasă. Această competiție mai are un scop: să-i îndemnăm pe oameni să aibă o viață activă și să facă mișcare pentru ca astfel pot să prevină apariția diabetului zaharat de tip 2 care știm că apare mai ales la persoanele sedentare și atunci și acesta este un scop, de a-i atrage în activitățile sportive”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Rodica Molnar, președintele ASCOTID.


”Susținem sănătatea prin sport”

Dincolo de componenta competițională, organizatorii evenimentului, în parteneriat cu sponsorii, au pus la dispoziția participanților zone de relaxare și revitalizare după efortul depus, zone de socializare și joacă pentru familii, zone de hidratare și alimentare.

„Mi se pare o ocazie foarte bună de a ajuta. Totodată, susținem și sănătatea prin sport, prin alergare într-o zonă frumoasă și încorporăm utilul cu plăcutul. Cu siguranță voi reveni și anul viitor, sper să fie totul foarte bine și să ajungem din nou în această formulă la ASCOTID Trail Race 2024”, a precizat Mădălina Todosean, kinetoterapeut în cadrul „La Garaj”, centrul de recuperare din incinta Prodcomplex, care a participat în calitate de voluntară, alături de alți colegi de-ai ei, pentru a asigura zona de relaxare după alergare, prin masaj și alte tehnici.

„Noi suntem de la firma Materom, iar firma noastră a pregătit jocuri pentru toți invitații prezenți. Consider că scopul competiției este unul nobil și toți ar trebui să susținem, într-un fel sau altul, orice scop caritabil ca acesta. Jocurile pe care le punem la dispoziția participanților astăzi sunt: Roata norocului, cercul de Hula, aruncat cu săculețul, șotron și Provocarea zilei, care presupune că jucătorul care înscrie cele mai multe aruncări la coșul de baschet câștigă un premiu la finalul zilei. Este al treilea an în care participăm la ASCOTID Trail Race și suntem încântați că am putut fi prezenți și anul acesta”, a afirmat Andra Mureșan, o voluntară din cadrul zonei de socializare și joacă.

Pe lângă aceste activități, organizatorii ASCOTID Trail Race au oferit participanților o zonă de alimentare, unde aceștia au putut degusta fructe proaspete, prăjituri, sucuri și alte bunătăți.

”Gest umanitar demn de laudă”

Una dintre componentele fundamentale ale unei competiții este premierea ca eveniment final al activității, în care participanții care au trecut primii linia de finish sunt recompensați prin diverse premii. În ceea ce privește competiția ASCOTID Trail Race, premiile oferite câștigătorilor au constat în sume de bani, asigurate de către sponsorii evenimentului. De asemenea, fiecare concurent a primit un kit de participare care conține un tricou și o frumoasă medalie.

„În fiecare an particip la acest concurs. Traseul a fost puțin schimbat față de anul trecut, dar m-am simțit bine. Inițiativa acestui eveniment este una nobilă, un gest umanitar demn de laudă. Voi participa și anul viitor”, a fost declarația târgumureșeanului Tams Viorel, câștigătorul locului I la Semimaraton.

La eveniment au fost prezente echipe profesionale de intervenție din cadrul SMURD, pentru a asigura asistența medicală în caz de nevoie.

Câștigătorii ASCOTID Trail Race 2023

Semimaraton (21 km):

1. Tams Viorel;

2. Cengher Mihai Alexandru;

3. Moga Radu Nicola.

Cros (10 km):

1. Magyari Tihamer;

2. Moldovan Bogdan;

3. Bató István.

Cursă copii (14-16 ani):

1. Marton-Király Ede;

2. Oprea David;

3. Turc Denis.

Cursă copii (10-13 ani):

1. Burian Eduard;

2. Albert Hunor;

3. Milascon Noah.

Cursă copii (7-9 ani ):

1. Fota Inigo;

2. Santha Aron;

3. Pop Sebastian.

Cursa Family:

1. Veres Eduard;

2. Palencsar Alisa;

3. Neag David.

Text: Mădălina ROHAN

Foto: Mădălina ROHAN, PIXEL ProSport

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE