VIDEO-FOTO: Gala de premiere a proiectului „Tineri debutanți în arte și jurnalism” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 348 Vizualizări

VIDEO-FOTO: Gala de premiere a proiectului „Tineri debutanți în arte și jurnalism”

A le oferi tinerilor o oportunitate de valorificare a talentelor lor, un fel de prim contact al acestora cu viitorul profesional, materializat în țeluri de atins, este echivalentul primei ploi răsfirate asupra plantelor abia sădite, primei ore de curs a învățăcelului novice, primului pas către îndeplinirea unui vis aprig: devenirea lor.

Nu cred că există un prolog care să sintetizeze mai bine esența proiectului „Tineri debutanți în arte și jurnalism”, inițiat de Asociația „Educație pentru Europa”, poate doar cel rostit de jurnalista Alexandra Cotoi.

„A fost un proiect care a avut câteva obiective puternice și sunt convinsă că plăcerea a fost și de partea dumneavoastră, obiective care constau în educarea, promovarea și premierea excelenței în domeniul artei și în jurnalismul cultural-local. Acești oameni și-au dorit să contribuie la promovarea tinerelor talente, la susținerea lor și, mai mult decât atât, la motivarea tinerilor artiști și creșterea gradului de profesionalism în tot ceea ce înseamnă profesia jurnalistică”, au fost cuvintele introductive ale jurnalistei în calitate de moderator al galei de premiere a elevilor participanți, eveniment organizat în data de 4 octombrie în incinta Teatrului pentru Copii și Tineret „Ariel” din municipiul Târgu Mureș. 

”Tranziție faină” spre ”o altă generație de jurnaliști”

Se spune că secretul pentru a merge înainte este să începi și cred că acesta a fost principiul funcțional al proiectului anterior numit, căci, printre altele, acest proiect a reprezentat un îndemn la start pentru tinerii pasionați de cele două domenii, arta și jurnalismul, care se întrepătrund constant în viața profesională. Proiectul a întrunit un număr de 38 de elevi îndeletniciți într-ale artei, arta cuvântului, arta muzicală, arta plastică ș.a.m.d., pentru a-i provoca să-și folosească resursele interioare în conceperea unor materiale care să reflecte deopotrivă îndemânarea scriitoricească și talentul artistic. Astfel, cei 38 de elevi au fost împărțiți în șapte grupe, fiecare grupă fiind ghidată de un coordonator căruia i-a revenit sarcina de a-i călăuzi pe tineri în demersul lor inițiatic spre performanța actului jurnalistic. Grupele au fost delimitate în funcție de localitatea de proveniență, astfel: grupa din Reghin, constituită din: Adina Marian, Ștefania Moisescu, Tiffany Sara Mircea, Alexandra Cristina Baki, Antonia Filofteea Botoi, Teodora Maria Suciava (coordonator: Sanda Vițelar), grupa din Sărmașu, constituită din: Mihaela Moldovan, Paula Mustean, Daria Andreea Moldovan, Olivia Cenan (coordonator Vali Covaciu), grupa din Luduș, constituită din: Maria Roman, Estera Lup, Andreea Nicoară, Flaviu Moldovan (coordonator: Andrei Vornicu),  grupa din Sângeorgiu de Mureș, constituită din: Manea Tamara, Varodi Dorottya Szofia, Mate Dalma, Adrian Murariu (coordonator: Vali Covaciu), respectiv trei grupe din municipiul Târgu Mureș: grupa 1 – Alexia Oprea, Alesia Teodora Dărăban, Paula Maria Partene, Briana Bloj, Szentes Barbara Beátrix, George Bordean, Bartha Ákos, Luca Curcă (coordonator: Andrei Vornicu), grupa 2 – Ilinca Moldovan, Ilinca Olar, Timeea Budin, Maria Zahan, Gheorghe Richárd Vonucz. Alexia Uilăcan (coordonator: Vali Covaciu), grupa 3 – Tudor Antoniu Gliga, Daria Maria Tomoroga, Mihai Furnea, Andreea Mare, Sonia Maria Crăciun, Nicola Voaideș (coordonator: Sanda Vițelar).

„Acești copii lucrează mai mult decât noi! Ei stau la școală șapte-opt ore pe zi, merg acasă, fac teme, se implică în diverse proiecte, unele culturale, cum este și acesta, altele de voluntariat sau activități sociale. Acești copii lucrează mai mult decât lucrăm noi, pentru că noi dacă trebuie să stăm peste program, cam facem figuri și, din păcate, noi ca adulți nu facem altceva decât să-i criticăm. Vă invit să citiți toate articolele acestor copii, pentru că generația de azi merită toată aprecierea noastră”, au fost cuvintele adresate de jurnalista Sanda Vițelar, coordonatoarea grupei din Reghin și a uneia din Târgu Mureș, prezidiului aflat la Teatrul ”Ariel”.

Scena teatrului a fost animată de zâmbetele juvenile ale elevilor premiați care nu au fost altceva decât manifestarea motrică a unei bucurii lăuntrice imposibil de stăpânit.

“Mă bucur că Asociația ”Educație pentru Europa” a luat decizia, în urmă cu doi ani, de a susține viitorii jurnaliști, iar eu am mare încredere în această generație care vine din urmă, care ne va prelua sarcinile de pe umeri. Sper că va fi o tranziție faină spre o altă generație de jurnaliști, care probabil vor aduce un alt punct de vedere, un alt vibe în această profesie”, au fost gândurile laudative rostite de către Ligia Voro, redactor-șef al revistei Transilvania Business și senior editor în cadrul cotidianului Zi de Zi.

Printre invitații de seamă la acest eveniment onorific s-a numărat și primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sándor-Szabolcs Sófalvi, care a ținut să adreseze cuvinte de mulțumire și laudă tinerilor care au reprezentat cu mândrie numele acestei localități.

„Sunt mândru de acești tineri, îi felicit din tot sufletul, menționez că nu se pricep numai la artă, numai în a scrie articole, ci și la învățat. Întotdeauna sunt premiați și reprezintă comuna Sângeorgiu de Mureș la concursuri naționale, motiv pentru care eu, ca primar, sunt mândru. De astfel de tineri avem nevoie, care se implică, care sunt curajoși”, a fost mesajul acestuia.

O experiență memorabilă

Participanții au fost fie actanți ai domeniului presei scrise, care și-au însușit cu entuziasm și cu încredere rolul de jurnaliști, fie tineri artiști, elevi ai Colegiului Național de Artă din Târgu Mureș, care au îndeplinit rolul de muză, de inspirație. Concret, în timp ce micii jurnaliști și-au asumat sacerdoțiul de scriitori, artiștii și l-au asumat pe cel de subiect al scriiturii.

„Pasiunea mea pentru jurnalism a debutat din curiozitate pentru cunoaștere, dar totodată această predilecție mi-a fost insuflată de către tatăl meu, căci el a fost interesat de jurnalism. Nu este în domeniu, însă îi plăcea să citească articole de ziar și lui și bunicului meu. Nu sunt sigură dacă în viitor voi profesa în acest domeniu, încerc să găsesc mai multe opțiuni, cum a fost și acest proiect pe care l-am tratat ca un experiment, dar încă încerc să-mi păstrez opțiunile deschise, fiind doar în clasa a X-a și încerc să vizualizez cum m-aș vedea și unde m-as vedea în viitor. Mi-a plăcut foarte mult, a fost o experiență interesantă”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Alesia Dărăban, elevă a Colegiului Național ”Unirea” și una dintre micii jurnaliști ai acestui proiect.

Dincolo de beneficiul profesional, acest proiect a reușit să-i aducă pe elevi mai aproape unii de alții. Sarcina de lucru dată, care a presupus incontestabil munca în comun, a dus la reușita așteptată – formarea de noi legături interumane, formarea de prieteni și de prietenii.

„Această experiență mi s-a părut foarte interesantă, Alesia a scris foarte frumos despre mine și o felicit pentru acest lucru, totodată mă bucur că am cunoscut-o ca persoană. Mi s-a părut un interviu foarte bine pus la punct, a avut niște întrebări foarte bine gândite care m-au făcut să mă gândesc mai mult la personalitatea mea și mi-au indus o introspecție. I-am spus din primele minute că voi răspunde onest. I-am povestit despre plăcerile pe care le identific eu în actorie și în artă și m-a ajutat să transmit un mesaj publicului. Aș vrea să devin actor, dar vreau să fie mai mult un hobby, decât un job”, ne-a spus George Bordean, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Arte din Târgu Mureș.

Tinerii s-au arătat foarte mulțumiți de acest proiect, manifestându-se entuziaști în ceea ce privește o viitoare participare.

“A fost o provocare, nu am mai făcut asta niciodată și sincer nu mă așteptam să îmi iasă atât de bine. A fost și o oportunitate de a mă exprima într-un mod diferit, pentru că, de obicei, fac videoclipuri, iar acum m-am exprimat în scris. Mi-a fost greu la început, dar m-am descurcat și aș mai participa la un astfel de proiect”, a declarat Paula Mustea, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Samuel Micu” din Sărmașu.

„Am abilități artistice în domeniul picturii și al desenului. Proiectul mi s-a părut o idee inedită, am fost deschisă să colaborez și voi mai participa și anul viitor la acest proiect, dacă se va mai organiza”, a declarat Moldovan Daria Andreea, elevă în cadrul aceleași instituții educaționale, în timp ce Mihaela Moldovan, colegă de liceu cu celelalte două fete, a mărturisit: „A fost o experiență nouă, de care mă bucur că am avut parte. M-am simțit foarte bine, chiar dacă nu vreau să urmez o carieră în acest domeniu”.

Parteneriat reușit

Proiectul „Tineri debutanți în arte și jurnalism” a fost inițiat și derulat de către Asociația ”Educație pentru Europa”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Mureș, Primăria Municipiului Reghin, Primăria Orașului Luduș, Primăria Orașului Sărmașu și Primăria Comunei Sângeorgiu de Mureș, cu sprijinul cotidianului Zi de Zi și revistei Transilvania Business.

Cu prilejul aceluiași eveniment a avut loc și prezentarea oficială a cinci docufiction realizate în cadrul proiectului ”Cu ochii larg deschiși!”, care a avut ca obiectiv conceperea unor materiale de educare-conştientizare a tinerilor cu privire la efectele negative ale consumului de droguri.

Text: Mădălina ROHAN

Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE