VIDEO-FOTO: Campanie antidrog la gala de premiere a proiectului „Tineri debutanți în arte și jurnalism” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 154 Vizualizări

VIDEO-FOTO: Campanie antidrog la gala de premiere a proiectului „Tineri debutanți în arte și jurnalism”

Sherman Alexie identifica sursa adicției în suferință, în senzațiile de pustiire sufletească și de perigeu sentimental. Reacția firească a omului în fața acestor simțăminte este una firească, sinonimică instinctului animalic pentru apărare în imediata apropiere a unei primejdii, și presupune sustragerea, deducerea (în sensul barbian al cuvântului) din perimetrul stimulilor care determină această stare deplorabilă a sufletului. Doar că, de multe ori, identificăm refugiul în lucruri care mai mult ne rănesc decât ne vindecă, în acele leacuri provizorii care nu fac altceva decât să amelioreze temporar starea noastră lăuntrică, dar nu o soluționează, ci dimpotrivă, o sedimentează, o întețește. Da, așa e, vorbim despre acele substanțe psihoactive a căror efect aparent euforic este cauza multor înrăutățiri de destine.

”Cu ochii larg deschiși”

În cadrul galei de premiere a elevilor participanți la proiectul „Tineri debutanți în artă și jurnalism”, care a avut loc în data de 4 octombrie la Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” din municipiul Târgu Mureș, eveniment moderat de către jurnalista Alexandra Cotoi, organizatorii au decis să abordeze și un subiect mai puțin plăcut, dar cât se poate de real și de actual, cel al consumului de droguri în rândul tineretului, și nu numai. Astfel, au fost redate trailerele a cinci docuficțiuni realizate de Asociația Culturală a Festivalurilor și Conferințelor din Transilvania în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Mureș, în care au fost înglobate povești reale despre vieți eșuate ca urmare a dependenței de substanțe narcotice. Filmulețele au fost realizate în cadrul proiectului „Cu ochii larg deschiși”, fiind materiale video veritabile despre educare și conștientizare asupra consecințelor neschimbabile ale unor decizii necugetate.

Cele cinci docuficțiuni care au stârnit atenția și curiozitatea prezidiului sunt: producția „Stick-er/ Cine sunt eu?”, regizat de Andi Gherghe după un scenariu semnat de Daniel Oltean, în care au jucat actorii: Mălina Moraru, Cristina Ciulei, Ioan Dorin Iliș și Claudiu Panaitescu; filmul „Vlog”, regizat și scris de Cristina Gânj, în care au jucat actorii: Mălina Moraru și Claudiu Panaitescu, în colaborare cu specialiștii: Mara Togănel, pe atunci prefectul județului Mureș, Daniel Popescu, psiholog clinician principal și dr. Gabos Gregu Cristian, medic primar psihiatru; filmul „Clean-up” în regia lui Vali Covaciu, după un scenariu scris de Andrei Vornicu și Vali Covaciu; filmul „Choose Life”, regizat de Andrei Mihaly, după un scenariu scris de Mălina Moraru, în care au jucat actorii: Cristina Ciulei, Mălina Moraru și Ioan Dorin Iliș, în colaborare cu specialiștii: conf. dr. Cristian Boieriu, șef UPU SMURD, dr. Andreea Sima Comaniciu, psihiatru, Gyorgy Alexandru, viceprimar al municipiului Târgu Mureș, echipa UPU SMURD; respectiv filmul „Mircea” în regia lui Andi Gherghe, după scenariul lui Claudiu Panaitescu, în care a jucat actorul Claudiu Panaitescu în colaborare cu următorii specialiști: Sonia Deaconescu, judecător la Curtea de Apel Târgu Mureș, și Daniel Oltean, fost procuror DIICOT, în prezent dramaturg.

“Fii smart! Dă block drogurilor”

“Fii smart! Dă block drogurilor” este campania inițiată de o persoană care întotdeauna se poziționează nu în lături, ci în mijlocul comunității, spre a-i sprijini pe cei care îi cer ajutorul, spre a-i încuraja pe cei care vor să vorbească, spre a stopa această nouă tendință care ne distruge tot mai multe suflete vulnerabile. Este vorba despre Mara Togănel, director al Cancelariei Instituției Prefectului – Județul Mureș, fost prefect al județului Mureș, care a declarat următoarele: “Am susținut această campanie încă din mandatul de prefect al județului Mureș, căci am considerat că este momentul să vorbim, cu subiect și predicat, despre ceea ce înseamnă consumul de produse psihoactive și să ne gândim cu toții cum putem face un proiect de județ și să venim în fața tinerilor mureșeni, pentru că, deși consumul de droguri reprezintă o alegere individuală, noi trebuie să fim informați și conștienți despre acest lucru. De aceea este și o invitație la implicarea noastră, a tuturor. Nu mai sunt prefect al județului Mureș, dar sunt astăzi aici, în mijlocul vostru, pentru că am început acest lucru și îl vom continua. Dacă până acum negam, acum acceptăm că acest consum este o problemă și încet-încet ne propunem să vindecăm tinerii de această tentație și să avem grijă de ei, căci ei sunt cei care vor duce România mult mai sus decât ne-am priceput noi să o facem”.

În cadrul unei sesiuni interactive, Mara Togănel și Ioan Aleodor Roman, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, au realizat o activitate experimentală în care șase elevi voluntari din sală au avut ocazia de a testa efectul vizual al consumului de diferite substanțe interzise prin intermediul unor ochelari speciali, achiziționați din SUA, creați de foști consumatori de droguri.

„Primul lucru pe care l-am observat atunci când mi-am pus ochelarii era faptul că viziunea îmi era atât de distorsionată încât mi-am pierdut echilibrul și încă un lucru pe care pot să îl spun sigur este că mie personal mi-ar induce o stare de panică și, cel mai probabil, aș fi foarte speriată de situație. Nu m-am simțit bine purtând acei ochelari”, a declarat Bianca Zaicu, una dintre elevele participante la eveniment.

Scopul exercițiului a fost, bineînțeles, de a le oferi tinerilor o înțelegere empirică a efectelor nocive ale consumului unor astfel de substanțe, căci nimic nu poate fi mai convingător decât experimentarea faptică.

“Specialiștii noștri au fost în 80% din unitățile de învățământ din județul Mureș, de asemenea anul acesta vom fi prezenți și suntem zilnic prezenți în unitățile de învățământ. Încercăm să ținem pasul cu noutatea prin activități interactive, încercăm să aducem mărturii ale foștilor consumatori de droguri și alte tipuri de activități folosite în alte state ale Uniunii Europene. Cred că nu există știre la televizor în care să nu fie un eveniment cauzat de un consumator de droguri sau generat de această problematică”, a precizat, printre altele, Ioan Aleodor Roman.

PSYnfo, o salvare virtuală

Un alt eveniment reprezentativ din cadrul galei de premiere a constat în prezentarea unei aplicații pentru persoanele cu adicții, care poate constitui salvarea virtuală pentru tinerii care sunt tentați să intre în cercul vicios al consumatorilor de stupefiante. Aplicația se numește PSYnfo și poate fi descărcată gratuit de pe App store și Magazin Play.

“Noi ca și părinți, ca și adulți, ca și autorități, o să încercăm să vă punem piedici. Dacă tot ajungeți acolo, să aveți o tentație la o „sare”, cum se mai spune în termeni colocviali, măcar să știți care sunt riscurile acestui consum. Abordarea la noi în țară merge pe partea cognitivă și nu neapărat pe suport și oferire de ajutor, dar ne sperie viitorul, ne sperie ce vedem în alte țări. Noi suntem aici pentru a vă oferi ajutor, motiv pentru care am creat aplicația PSYnfo care să vă ajute să fiți informați în privința drogurilor, a educației sexuale, a dezvoltării personale”, a declarat Daniel Popescu, psiholog clinician principal și creatorul aplicației.

„Marea problemă legată de consumul de droguri este faptul că, din punct de vedere social, ea te duce încet-încet către traficul de droguri. Cei care consumă și devin dependenți ajung până la urmă, nemaiavând bani, să înceapă să vândă. Tot spațiul acesta se lărgește și ajungem la tot mai mulți consumatori care devin traficanți. Lucrurile sunt grave din punct de vedere social, pentru că am văzut, în ultimii ani, foarte mulți tineri care au ajuns să execute sentințe la închisoare, iar viața, odată cu intrarea în penitenciar, te marchează nu doar atât pe tine personal, cât și în raport cu restul societății, căci va fi foarte greu să te mai angajezi undeva”, a declarat Daniel Oltean.

Text: Mădălina ROHAN

Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE