”Fake news – Fake reality. Reziliență prin gândire critică”, conferință la UMFST Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 187 Vizualizări

”Fake news – Fake reality. Reziliență prin gândire critică”, conferință la UMFST Târgu Mureș

Aula Magna Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș de pe strada Nicolae Iorga nr. 1 va găzdui miercuri, 18 octombrie, de la ora 10.00, conferința universitară ”Fake news – Fake reality. Reziliență prin gândire critică”, dedicată demontării și combaterii fenomenului fake news în mass-media.

Vor susţine conferinţe live jurnaliştii Marian Voicu – realizator şi producător de emisiuni la TVR şi publisher Veridica.ro și Cătălin Gomboş – jurnalist specializat pe problematica Orientului Mijlociu şi redactor-şef Veridica.ro, iar acestora li se vor alătura online jurnalistul Marin Gherman – editorialist Veridica.ro şi Alexandru Gulei, PhD – expert în domeniul drepturilor omului.

Cum pot fi demontate știrile false

Potrivit organizatorilor, participanții vor putea afla de la specialiştii Veridica.ro, pagină web dedicată demontării şi combaterii fake-news, cum pot verifica informaţiile pe care le accesează, care este procesul fabricării de fake-news şi cum pot fi demontate acestea, precum și care este contextul geo-politic în care diferite minciuni şi teme de propagandă pot influenţa publicul.

”Fenomenul fake-news ca instrument al propagandei şi încercărilor Rusiei de a destabiliza societăţile democratice occidentale a luat amploare după invadarea Ucrainei. Campaniile de dezinformare şi manipulare orchestrate de Kremlin s-au intensificat, mai ales în ţările din regiunea estică, în care Moscova urmăreşte să îşi recapete influenţa. Reţelele sociale, dar şi anumite mass-media, interesate mai mult de rating decât de a informa corect şi obiectiv publicul, sunt principalele canale de propagare a mesajelor mincinoase şi manipulatorii care ţintesc dezinformarea şi bulversarea opiniei publice, până în punctul în care să fie greu de distins adevărul. În România, o serie de publicaţii în spatele cărora se află personaje controversate, certate cu legea sau finanţate de Moscova, au răspândit, cu predilecţie, în ultimul an şi jumătate, teme false de discuţie menite fie să creeze ostilitate faţă de Ucraina, fie să alimenteze posibile conflicte regionale. Într-un asemenea context, studenţii interesaţi să afle care sunt tehnicile de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news pot participa la conferinţele universitare dedicate acestei teme, ca parte a proiectului „Fake News – Fake Reality, Reziliență socială prin gândire critică”, derulat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români împreună cu Asociația Alternative Sociale și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași”, au informat organizatorii conferinței.

Accesul la eveniment este liber, pentru orice categorie de participanți.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE