Proiecte de succes în orașul Sărmașu. Valer Botezan: „Ne dorim să atragem tinerii” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 222 Vizualizări

Proiecte de succes în orașul Sărmașu. Valer Botezan: „Ne dorim să atragem tinerii”

Sărmașu, un oraș în județul Mureș, care are sub tutelă administrativă localitățile Balda, Larga, Moruț, Sărmășel, Sărmășel-Gară, Titiana și Vișinelu a reușit într-o perioadă relativ scurtă să atragă investiții pentru mai multe proiecte de infrastructură și dezvoltare ale orașului. Actuala conducere, formată din 15 consilieri și primarul independent Valer Botezan, și-a propus să aducă Sărmașu la un nivel demn de admirat, convingând tinerii că există numeroase motive întemeiate pentru a rămâne în orașul mureșean.

Noi încercăm să transformăm Sărmașu într-o zonă urbană funcțională, mai ales pentru că orașul nostru este un punct central aflat între orașele mai mari din Transilvania, adică la aproximativ 60 de kilometri față de Târgu Mureș, Bistrița și față de Cluj-Napoca. Sărmașu este un punct de întâlnire între trei județe mari (Mureș, Bistrița-Năsăud și Cluj), importante din punct de vedere economic și logistic, iar asta ne dă un motiv în plus pentru a ne dezvolta din toate punctele de vedere. Astfel că, având un liceu în interiorul orașului, având centru comercial și un centru de evidență a populației, dar și un centru medical dezvoltat, Sărmașu a constituit dintotdeauna un centru de interes pentru cetățenii din cele 3 județe”, ne-a explicat primarul orașului Sărmașu, Valer Botezan.

Când am preluat funcția de primar scopul meu a fost să dezvolt orașul în așa fel încât toți locuitorii Sărmașului și a localităților învecinate să beneficieze de niște servicii de calitate. Un alt scop primar pe care mi l-am propus încă din perioada în care nu mă aflam la conducerea orașului, a fost să atrag cât mai mulți investitori în zona noastră pentru a crea locuri de muncă și pentru a-i convinge pe cei tineri să rămână aici”, sunt principalele motivații ale edilului mureșean.

Educația și sistemul medical, principalele preocupări ale conducerii din Sărmașu

Primele, și cele mai importante, proiecte despre care am discutat cu primarul orașului Sărmașu, au fost legate de sectorul educațional și cel medical, unde, s-au obținut finanțări de peste 200 de mii de euro.

Pentru a atinge aceste țeluri benefice tuturor, în primul rând, avem nevoie de educație și sănătate. De aceea, cele mai mari investiții făcute în Sărmașu, în ultima perioadă, au fost în sectorul învățământului și cel medical. De la începutul mandatului meu (2020) am modernizat două școli, am obținut prin PNRR fonduri prin care am modernizat toate școlile din localitățile aparținătoare Sărmașului, am construit o creșă și am dat curs unei grădinițe cu program prelungit. Prin aceste proiecte le-am acordat tinerilor condiții prioritare pentru a-și satisface nevoile primordiale din dorința de a le acorda un motiv de a rămâne în orașul nostru. Viziunea mea era că, prin dezvoltarea sectorului educațional, să păstrăm generațiile mai tinere în oraș. În ultimii 20 de ani majoritatea familiilor tinere plecau din pricina inexistenței unei creșe sau a unei grădinițe cu program prelungit. De aici ideea de desvoltare a sectorului educațional”, a dezvăluit edilul.

În ceea ce privește sistemul medical, în trecut a existat un spital care s-a închis în anul 2011, de atunci a mai rămas doar un punct de primiri urgențe și cabinetele medicilor de familie, medici care s-au ocupat de partea de prevenție. Acum, însă, conducerea a pornit cu un proiect pe partea de ambulatoriu de specialitate, primarul declarând că, momentan, este mai importantă prevenția decât tratarea, axându-se pe dezvoltarea acesti ramuri a medicinei. „Pentru acest proiect, am reușit să obțin prin PNRR fonduri pentru a construi un centru medical integrat în valoare de 200 de mii de euro”, a adăugat acesta.

O altă parte importantă a vieții din Sărmașu este recreerea locuitorilor. Aici, administrația locală a accesat fonduri pentru construirea unui centru sportiv în interiorul căruia se vor amenja săli de forță, bazine de înnot, dar și o sală de întâlnire pentru cei vârstnici. „Pe lângă cele două sectoare despre care am discutat, un alt aspect de interes pentru comunitatea sărmășeană este divertismentul și mișcarea în timpul liber. Aici există câteva investiții în derulare, precum: modernizarea fostului cinematograf, transformându-l în casă de cultură și construirea unui centru recreativ (bază sportivă) cu piscină, sală fitness, sală de gimnastică și un centru pentru seniori și unul pentru tineret”.

Infrastructura orașului și a localităților aparținătoare, un alt punct important din agenda conducerii

Rezolvând cele două probleme, clar trebuie rezolvată și infrastructura. Am început prin depunerea unui proiect prin care Sărmașu să fie racordat și la o altă sursă de apă potabilă față de cea la care e deja racordat, și anume, la sistemul de canalizare al Clujului, ca să ne asigurăm că nu vom rămâne descoperiți pe partea aceasta. Am depus un proiect prin PNRR fiind deja la stadiul de avizare și, dacă toate merg bine, la primăvară, Sărmașu va avea încă o sursă de apă. De asemena, am depus prin programul „Anghel Saligny” un proiect pentru modernizarea stației de epurare a orașului, iar finanțarea este deja aprobată”, sunt cuvintele edilului.

În ceea ce privește locurile de muncă din oraș, primarul a concretizat situația spunând că „primăria nu poate face foarte multe, decât să acorde posturi în administrația locală și să îi sprijine cum poate pe investitorii locali”.

Rămâne descoperit doar sectorul forței de muncă al orașului. Din păcate, pentru locuri de muncă în plus în aria de interes a orașului Sărmașu, primăria nu poate face foarte multe, decât să acorde posturi în administrația locală și să îi sprijine cum poate pe investitori pentru a crea locuri de muncă. Astfel, am hotărât să acordăm facilități fiscale locale tuturor investitorilor din zonă prin scutirea unei procentaj din taxele și impozitele pe care aceștia trebuie să le plătească la bugetul local. În funcție de valoarea investiției și numărul de locuri de muncă puse la dispoziție, sunt scutiți de plata (într-o anumită pondere) taxelor”, afrimă el.

De asemenea, un alt proiect prin care Valer Botezan speră să îi convingă pe cei tineri să rămână în Sărmașu este legat de scurtarea drumului spre cele două orașe de interes pentru comunitatea din zonă, și anume, Târgu Mureș și Cluj-Napoca. „Tot pentru atragerea tinerilor în Sărmașu, ne-am propus să reducem distanța de mers din oraș până în Cluj-Napoca sau Târgu Mureș, pentru cei care treuie să se deplaseze în interes de serviciu în zonele respective, și să îi încurajăm să locuiască în Sărmașu chiar dacă joburile lor nu se află aici. Am găsit două căi (una spre Cluj-Napoca și una spre Târgu Mureș) prin care putem reduce această distanță cu cel puțin 15 kilometri. În acest mod, deschidem porțile spre un alt motiv pentru care tinerii să rămână să locuiască aici, chiar dacă interesul lor profesional se îndreaptă spre alte orașe”.

Principalele proiecte cu finanțare aprobată

Sunt în implementare, în momentul de față, proiecte pentru modernizarea școlilor, construirea unui centru recreativ, modernizarea casei de cultură și modernizarea spațiilor adiacente prin asfaltarea străzilor care duc spre obiectivele menționate anterior, finanșțările deja aprobate ridicându-se la 62 de milioane de lei, iar fondurile accesate prin PNRR și programul „Anghel Saligny” se ridică la suma de 88,224 de milioane de lei. Astfel că proiectele aprobate sunt:

  • Crearea de locuințe de serviciu pentru specialiștii din mediul educațional și medical din Sărmașu –  4,300 milioane de lei;
  • Debirocratizarea prin digitalizarea Administrației Publice Locale – 1,500 milioane de lei + 2,458 de milioane de lei;
  • Un proiect de interconectare a orașului Sărmașu cu localitățile din jur – Proiect de Mobilitate Urbană – 5,600 milioane de lei;
  • Reabilitarea energetică a blocurilor din zona centrală a orașului – 5,471 milioane de lei + 9,147 de milioane de lei;
  • Poriect de dezvoltare a infrastructurii orașului – TIC (montare de camere de supraveghere în oraș) – 2,458 milioane de lei;
  • Centru comunitar integrat – 1,160 de milioane de lei;
  • Extinderea rețelelor de canalizare – 40,703 de milioane de lei;
  • Retehnologizarea stației de epurare – 7,955 de milioane de lei;
  • Scurtarea drumului de la Sărmașu la Cluj-Napoca și Târgu Mureș – 5,488 de milioane de lei;
  • Reabilitarea energetică a clădirii Primăriei – 1,900 milioane de lei;
  • Înființarea de eco-insule pentru colectarea selectivă a deșeurilor – 83.000 de lei.

Potrivit edilului, aceste proiecte au fost demarate în primul rând pentru a spori gradul de confort al locuitorilor din Sărmașu și a celor din localitățile aparținătoare, dar și pentru atragerea tinerilor care să locuiască și să investească în oraș. Chiar dacă până nu demult, tinerii preferau să emigreze spre alte orașe mai mari, în ultimele câteva luni, primarul a observat o creștere în rândul generației novice care preferă să rămână.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE