Congresul Societății Române de Neurochirurgie, în desfășurare la UMFST Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Congresul Societății Române de Neurochirurgie, în desfășurare la UMFST

Săptămânal, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu-Mureș organizează felurite proiecte de cercetare în domeniul medical, în scopul atingerii unor performanțe sanitare de anvergură. În această săptămână, un astfel de eveniment este Congresul Societății Române de Neurochirurgie, al cărei tradiție dăinuie de 48 de ani. În cadrul aceluiași eveniment, are loc și cea de-a 27-a ediție a Cursului Francez în Neurochirurgie. Festivitatea de deschidere a congresului a avut loc în data de 19 octombrie, desfășurându-se în incinta Facultății de Farmacie din cadrul UMFST, evenimentul aflându-se la cea de-a 48-a ediție. În cadrul acestei festivități, au luat cuvântul, adresând publicului câteva idei introductive dar cuprinzătoare, mai multe personalități importante, anume:  prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Adrian Bălașa, președintele congresului, conf. univ. dr. Horia Pleș, președintele Societății Române de Neurochirurgie, prof. univ. dr. Lukas Rasulic, din partea Asociației Europene a Societăților de Neurochirurgie, prof. univ. dr. Ștefan Ioan Florian, din partea Federației Mondiale de Neurochirurgie, dar și alți lectori și medici specializați în neurochirurgie.

Pe perioada celor trei zile în care se va derula activitatea congresului, respectiv perioada 18-21 octombrie, organizatorii își propun să susțină felurite sesiuni informative prin care să armonizeze tradiția acestei specialități cu modernitatea, cu evoluția de astăzi a tehnologiilor medicale.

Leonard Azamfirei, mesaj pentru medicii novici

Un congres cu o tradiție de 48 de ani, care e aproape vârsta unora dintre universitățile din România, înseamnă consecvență și consistență, dar în egală măsură înseamnă și perspectivă. Ați reușit să faceți din această specialitate, care până de curând era rezervată anumitor zone și centre universitare, o specialitate care a devenit mai accesibilă populației pacienților”, a afirmat Leonard Azamfirei, rectorul UMFST, în cadrul discursului său. Nu în ultimul rând, rectorul a ținut să-și exprime încrederea într-un viitor medical performant pentru România, ideal care poate fi realizabil doar prin contribuția generațiilor studenților de astăzi, o generație capabilă, îndoctrinată cu informații calitative și îndestulătoare și cu bune abilități de gestiune tehnologică. “Cred că acest sistem are o șansă, dacă direcția pe care se va merge va fi similară celei aparținând statelor din afara țării noastre. Există nenumărate resurse pentru ca sistemul sanitar din România să capete, în următorii ani, o altă dimensiune, cel puțin prin prisma investițiilor. Cunosc, sunt spitale, secții, centre, care au reușit să semneze contracte de finanțare în acest moment. Dar dincolo de bani, rămâne resursa umană care este, probabil, cea mai complicată, cea mai greu de manageriat și cea mai puțin predictibilă. Îi îndemn pe tinerii medici din România să încerce să rămână în țară pentru că este nevoie de ei”, a adăugat acesta.  

Dincolo de dimensiunea științifico-educativă, congresul oferă și oportunitatea de a dezvolta noi colaborări, noi legături interumane, profesionale sau colocviale, prin schimbul eficient de idei, prin discuții tematice, prin promovarea idealului unanim-  performanța în medicină. „Această perioadă a anului, lunile septembrie-octombrie, este plină de activități științifice neurochirugicale. A început cu Congresul European de la Barcelona, a continuat cu o mică sărbătoare, 40 de ani de neurochirurgie  la Oradea, a urmat al cincilea congres de neuroștiințe de la Iași, iar acum evenimentul acesta, nu va trece mult timp până la sărbătorirea de 100 de ani de neurochirurgie, care va avea loc în Serbia. La Târgu-Mureș este un centru universitar puternic, cu tradiție. Este o plăcere să vin aici pentru a participa la o activitate științifică. Activitatea noastră a început cu al 27-lea curs francofon care a fost o adevărată plăcere. Toți lectorii s-au prezentat foarte bine la acest curs care în fiecare an aduce ceva nou. M-am uitat pe programul din acest an, este foarte interesant. Vorbim despre știință, despre un oraș universitar cu tradiție, dar să nu uităm că venim aici și să socializăm, să formăm noi prietenii”, a precizat conf. univ. dr. Horia Pleș, președintele Societății Române de Neurochirurgie.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: pagina oficială de Facebook a UMFST

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE