Premieră în Mureș – IPJ: „Se dorește implementarea unei materii opționale pentru combaterea consumului de droguri” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 345 Vizualizări

Premieră în Mureș – IPJ: „Se dorește implementarea unei materii opționale pentru combaterea consumului de droguri”

Joi, 26 octombrie, IPJ Mureș a susținut o conferință de presă în care s-a discutat despre principalele activități desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Mureș pe linia siguranței rutiere și metode de prevenire a consumului de alcool și droguri.  Șeful IPJ Mureș, alături de șefii Serviciului Rutier, Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, precum și șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș din cadrul Agenției Naționale Antidrog au analizat și dezbătut principalele puncte ale acestui subiect.

În cadrul conferinței s-a discutat despre prioritățile și obiectivele instituționale, activitățile specifice derulate de structurile rutiere în primele 9 luni ale anului 2023, despre acțiunile organizate pentru combaterea conducerii sub influența substanțelor interzise, activități preventive, dar s-au adus în discuție și activitățile pe linie rutieră desfășurate de polițiști în mediul școlar și metode de prevenție a consumului de droguri în școli.

Activități de prevenție pe sectorul rutier

Pentru gestionarea adecvată a faptelor antisociale care se pot produce în segmentul siguranței rutiere, o componentă importantă este reprezentată de activitățile cu rol preventiv. Astfel, activitățile informativ-preventive derulate de polițiștii mureșeni vin în completarea eforturilor din teren, întocmai pentru a spori gradul de disciplină rutieră în rândul tuturor categoriilor de participanți la trafic, de conștientizare a consecințelor negative asociate implicării în accidente de circulație și de educație rutieră, în special în rândul celor tineri, pentru prevenirea implicării acestora în evenimente negative și pentru formarea unor viitori participanți la trafic mai responsabili.

În perioada de referință, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au întreprins 93 de activități preventive în unitățile de învățământ, cu aproxmativ 2.000 de elevi, de diferite categorii de vârstă, în cadrul campaniilor ,,Școala Siguranței Tedi” și ,,Învăț să fiu în siguranță”. De asemenea, o campanie derulată în mod constant împreună cu Fundația Comunitară Mureș este reprezentată de sesiunea de înâlniri matinale ,,Mic dejun pentru bicicliști”. Cu această ocazie, și în acest an, polițiștii de prevenire, alături de polițiștii rutieri au purtat discuții cu aproximativ 130 de bicicliști pe tema legislației specifice în domeniu, vulnerabilitățile acestui mijloc de transport, precum și măsurile care pot fi adoptate pentru siguranța în trafic”, a explicat coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisar şef de poliţie Gabriela Pâncă.

În vederea conștientizării de către cei tineri a consecințelor negative pe care le poate genera nerespectarea normelor rutiere, o componentă importantă a fost și este, în continuare, prezentarea în mod direct de către o persoană privată de libertate pentru săvârșirea unor infracțiuni rutiere a perspectivei proprii în legătură cu acest fenomen, în cadrul proiectului de prevenire a delincvenţei juvenile „Deschide-ți mintea, nu fi închis!”.

Pe lângă acestea, importanța educației rutiere a fost subliniată și în cadrul evenimentelor publice organizate cu prilejul Zilei Poliției Române, Zilei Internaționale a Copilului, precum și în cadrul taberelor școlare sau cu ocazia unor festivaluri și manifestări publice locale, unde, pe lânge recomandările polițiștilor de prevenire, cei interesați au avut ocazia de a observa efectele consumului de substanțe interzise cu ajutorul ,,ochelarilor pentru droguri”. Totodată, o preocupare constantă a poliției mureșene este reprezentată de informarea tuturor participanților la trafic cu privire la faptul că este exclusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul persoanelor aflate sub influența alcoolului, a substanțelor interzise sau fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident de circulație soldat cu pierderi de vieți .

În acest sens, polițiștii de prevenire, siguranță școlară, rutieră și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș au organizat, în comun, peste 60 de activități informativ- preventive în trafic.

Activități pe linie rutieră raportat la mediul școlar

Consolidarea climatului de siguranţă în mediul şcolar continuă să reprezinte o prioritate naţională și implicit una locală, iar pentru realizarea acestui deziderat sunt necesare eforturi conjugate din partea instituţiilor responsabile şi o abordare unitară a problematicii, astfel încât procesul instructiv-educativ din unităţile de învăţământ preuniversitar să se desfăşoare într-un mediu sigur pentru elevi şi cadre didactice. În ultimele luni, eforturile polițiștilor din cadrul Biroului Siguranță Școlară s-au concentrat spre asigurarea unui cadru optim, de siguranță, potrivit pentru debutul Noului An Școlar”, a declarat subinspector de poliţie Roxana Mureşan.

Astfel, pe palieră rutieră, dar și în raport cu siguranța școlară, pregătirile au urmărit și monitorizarea semnalizărilor rutiere și efectuarea de verificări în raport cu modul de realizare a transportului școlar de către polițiștii cu atribuții în domeniu, precum și instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației specifice”, a mai adăugat aceasta.

Referitor la activitățile informativ-preventive organizate în unitățile de învățământ, acestea se realizează în parteneriat cu structurile de poliție rutieră și prevenire, dar și cu sprijinul partenerilor instituționali, printre care, Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș. În primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 344 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs, la care au fost abordate tematici de natură juridică, având peste 9188 de beneficiari, cu precădere elevi din unitățile de învățământ preuniversitar. Dintre acestea, 47 au avut ca subiect principal prevenirea consumului de droguri în rândul celor tineri. De asemenea, la nivel teritorial, au fost desfășurate 78 de acțiuni informativ- preventive, în școli, pe linia consumului de droguri și alte 132 pe linia respectării regimului circulației rutiere.

Materie opțională în școli, metodă de combatere a consumului de droguri

Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Mureş, comisar de poliţie Ion Aleodor Roman, şi coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisar şef de poliţie Gabriela Pâncă, au propus, în premieră naţională, introducerea unei materii opţionale în şcoli „Educaţie pentru siguranţă”, pe problematica consumului de droguri, bullying-ul, delicvenţei juvenile şi siguranţei rutiere.

Am avut un proiect de bună practică la nivel naţional. Este singurul de acest gen. Dorim să implementăm o materie opţională în şcoli în care să fie abordate, pe lângă problematica consumului de droguri, bullying-ul, delincvenţa juvenilă, siguranţa rutieră. Este primul de acest gen la nivel naţional. Sperăm să ne şi reuşească acest proiect, să reuşim să implementăm această disciplină opţională „Educaţie pentru siguranţă”. Vârsta de debut în consumul de droguri este una îngrijorător de mică, 13-14 ani. Avem în evidenţe şi copii cu vârste mai mici, dar vârsta de debut de 13-14 ani, este îngrijorător”, a informat, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Mureş, comisar de poliţie Ion Aleodor Roman.

Coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, comisar şef de poliţie Gabriela Pâncă, a arătat că acest curs opţional ar fi unic la nivel naţional şi că acesta a fost deja adoptat de anumite cadre didactice în şcoli din judeţul Mureş.

Proiectul pentru siguranţă este unul vechi, cu care ne mândrim şi cu care am făcut paşi. Pe site-ul edusig.ro profesorii pot afla ce trebuie să facă, să se înscrie şi să participe la formări pentru a putea susţine această materie. Oricum sunt încărcate acolo materiale care pot folosi oricărui profesor, diriginte în activităţile pe care le desfăşoară pe toată paleta de siguranţă, pe toate domeniile de criminalitate. A fost puţin mai greoi, ca orice început, însă se aşteaptă avizul Ministerului Educaţiei pentru programă şi pentru a se organiza, prin Casa Corpului Didactic, formarea cadrelor didactice care doresc să se implice, să participe la formare şi apoi să predea până la urmă această materie. Există un manual pe site-ul edusig.ro, există şi manualul, există şi unele caiete de lucru. Sigur că se pot dezvolta materialele, este un început, dar apreciem că este unul foarte important. De altfel, în urmă 5 ani am început să discutăm despre asta”, a subliniat comisar șef Gabriela Pâncă.

Aceste droguri au în componenţă din ce în ce mai multe substanţe, altele decât cele psihoactive. Aici mă refer la substanţe chimice toxice, cancerigene, adevărate otrăvuri care sunt conţinute de aceste substanţe. Acestea sunt unele dintre riscurile care ne îngrijorează poate mai mult decât simpla creştere a prevalenţei şi a numărului consumatorilor de droguri, pentru că au apărut din ce în ce mai mulţi astfel de factori de risc. Noi de toate aceste aspecte am ţinut cont în activităţile noastre de prevenire a consumului. Toate au fost direcţionate în acest mod pentru a reuşi să diminuăm aceşti factori de risc, pentru a reuşi reducerea cererii de droguri. Iar un alt factor de risc de care noi am ţinut cont este diversificarea tipologiilor de consum şi a zonelor de consum. Acum nu mai vorbim de marile aglomerări urbane, de oraşe, municipii, în consum de droguri avem foarte mulţi consumatori la nivel de mediu rural, la sate, comune. În acest sens, am desfăşurat activităţi pe trei mari paliere pe prevenire, la şcoală (gimnaziu, liceu, mediu universitar), prevenire în familie şi prevenire în comunitate”, a  mai susţinut comisar Ion Aleodor Roman.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE