Expoziția de capodopere din școala de pictură băimăreană, la Galeria Cetății Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 262 Vizualizări

Expoziția de capodopere din școala de pictură băimăreană, la Galeria Cetății Târgu Mureș

Pe 8 noiembrie va fi vernisată expoziția ”Capodopere ale artei băimărene”, care reunește lucrări unice ale renumitei Școli de pictură din Baia Mare. Expoziția, care a debutat la Baia Mare în iulie 2023, va fi deschisă publicului târgumureșean în Galeria din Cetatea Târgu Mureș, unde vor fi expuse într-un nou concept picturi rar văzute, inclusiv cele ale fondatorilor Școlii de pictură.

Expoziția ”Capodopere ale artei băimărene” va fi deschisă iubitorilor de artă la Galeria Cetății, în perioada 8 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024. 

Expoziția este realizată în cadrul Programului Patrimoniului Central European lansat de Fundația Moștenirii Culturale Construite din Europa Centrală. Expoziția va fi inaugurată de către dr. Baán László, directorul general al Galeriei Naționale Maghiare și al Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta.

Unul dintre principalele obiective ale Galeriei Cetății administrate de Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș este popularizarea artei plastice transilvănene, iar acum, prin intermediul acestei expoziții, avem ocazia să prezentăm tradițiile Școlii de pictură din Baia Mare.

Școala de pictură care a definit stilul de artă din regiune, și care a funcționat în Colonia artiștilor de la Baia Mare încă din 1896 până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, este considerată unul dintre leagănele picturii moderne transilvănene, iar influența ei se remarcă la mulți pictori celebri ai perioadei. Fondatorii acestei comunități creatoare au fost pictorii Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Iványi-Grünwald Béla, Réti István și Thorma János. Lucrările create în Colonia artiștilor din Baia Mare sunt recunoscute în întreaga lume, multe lucrări ajungând în mari colecții internaționale.        

Scopul Programului Patrimoniului Central European a fost acela de a prezenta evoluția gândirii fostei Școli de pictură din Baia Mare, care a contribuit la punerea bazelor picturii maghiare moderne. În cadrul acestui proiect, în vara aceasta a fost deschisă expoziția intitulată Reîntoarcerea, ”Capodopere ale artei băimărene din colecții private,” la Baia Mare – locul unde au fost create lucrările -, iar multe dintre exponatele prezentate au fost văzute pentru prima dată de către public. Programul este strâns legat de activitățile de conservare ale valorilor fundației – odată cu conservarea patrimoniului intangibil și a modului de gândire al marilor artiști din epocile trecute, precum și dorința de a inspira tinerii artiști din prezent.

Pe lângă exponatele cuprinse în expoziția deschisă în această vară la Baia Mare, vizitatorii expoziției din Târgu Mureș vor putea vedea și câteva lucrări noi. Alături de cele douăzeci și două de lucrări expuse anterior, au fost incluse lucrări noi, inclusiv picturile unuia dintre membrii fondatori, Ferenczy Károly. „Adăparea cailor, Caii în apă” realizată în 1895-1896, precum și emblematicul „Copii pe ponei”, realizat în 1905, ambele opere de artă au fost ascunse publicului aproape 100 de ani. În plus, printre lucrările expuse se numără lucrarea iconică a lui Pechán József „După-amiaza devreme”, o operă de înaltă valoare precum și pictura în ulei a lui Plány Ervin „Femeie cu pălărie în grădina însorită (Mama în grădină)” datând din jurul anului 1910, artist cu o carieră de creație foarte scurtă. Astfel, un număr de peste patruzeci de exponate vor putea fi admirate în cadrul expoziției.

Expoziția de la Târgu Mureș va fi cu atât mai specială cu cât va prezenta și unele curiozități precum lucrările realizate la Baia Mare de către artiștii Tihanyi Lajos și Szobotka Imre, precum și lucrarea artistei Gyenes Gitta intitulată „Lumini în parc“.

“După prezentarea de la Baia Mare, planificăm noi expoziții în orașele din Transilvania. Iar Târgu Mureș este următoarea locație, expoziția fiind completată cu lucrări noi. Pe lângă lucrările din colecții private, vor fi expuse și tablouri din colecțiile a două muzee importante din Transilvania – Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și Muzeul Județean Mureș. Din punctul de vedere al prezentării lucrărilor artistice în ansamblu, îmbinarea colecțiilor private și publice este deosebit de importantă. Expoziția actuală este un exemplu frumos al colaborării colecțiilor publice și private care nu ține cont de granițe. Conceptul expoziției se va schimba de la oraș la oraș, făcând astfel loc prezentării de noi lucrări, iar acest lucru va încuraja și publicul să revină în expoziție” – detaliază Eleni Korani, curatorul expoziției și totodată proprietarul Galeriei Ernst din Budapesta.

Influența Școlii de pictură din Baia Mare este incontestabilă. Operele astfel create prezintă o moștenire intelectuală care a influențat timp de decenii viziunea generațiilor următoare. Scopul expoziției Capodopere ale artei băimărene este să transmită mai departe această viziune. Galeria Cetății își propune atât prezentarea acestor picturi rare publicului format din cunoscătorii de artă din Târgu Mureș, cât să și ajungă la toți iubitorii de artă din România sau de dincolo de graniță, sporind astfel importanța culturală și turistică a orașului Târgu Mureș.

Vernisajul expoziției Capodopere ale artei băimărene va avea loc în data de 8 noiembrie 2023, ora 17.00. Expoziția din Galeria Cetății va putea fi vizitată până pe data de 7 ianuarie 2024, de marți până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE